June 25, 2024

Elevul clujean Teofil Voicu de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Cluj-Napoca a obținut medalia de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică, care s-a desfășurat în perioada 3-10 iunie 2024, la Perak, în Malaezia.

Anunțul a fost făcut duminică, 10 iunie 2024, chiar de către ministrul Educației, Ligia Deca, pe pagina personală de socializare. „Tocmai am primit veşti grozave din Malaezia – lotul României scrie istorie la cea de-a 24-a ediţie a Olimpiadei Asiatice de Fizică, desfăşurată în 3-10 iunie 2024, la Perak! Elevii români a obţinut 5 medalii de aur, 2 medalii de argint şi o menţiune de onoare”, a scris ministrul Educației. Olimpiada din Malaezia a reunit 208 concurenţi din 28 de ţări, 27 ţări din Asia-Pacific şi România, care a avut statut de invitat.

O a doua medalie de argint a fost câștigată de elevul Mendel Emanuel Mendelsohn de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Potrivit ministrului Educaţiei, medaliile de aur au fost obţinute de Alexandru Momoiu – care este şi câştigătorul absolut al prezentei ediţii, cu cel mai mare punctaj total din concurs şi cel mai mare punctaj la proba experimentală – Ionuţ Gabriel Stan, Ioan Alexandru Mirică, Rareş Felix Tudose, elevi ai Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi Alexandra Maria Curea, de la Liceul Teoretic Naţional din Bucureşti care a obţinut şi cel mai mare punctaj al unei fete din concurs.

Echipa României a fost coordonată de prof. dr. Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, conf. univ. dr. Sebastian Popescu de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi de prof. Victor Păunescu de la Liceul Economic nr. 1 din Bucureşti.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *