February 22, 2024

Castelul medieval Kem├ęny-B├ínffy este situat ├«n satul Luncani, comuna Luna, jude╚Ťul Cluj, acesta a fost construit ├«n urm─â cu cca 390 ani (├«n jurul anului 1633). Monumentul istoric ocup─â o zon─â mai ├«nalt─â ├«n Valea Arie╚Öului, fiind re╚Öedin╚Ťa administrativ─â a localit─â╚Ťii medievale, cu un plan ├«n ÔÇŁLÔÇŁ, cu bra╚Ťe aproape egale ╚Öi dou─â bastioane hexagonale la col╚Ťuri.

Prin pozi╚Ťia dominant─â ╚Öi propor╚Ťii edificiul impresioneaz─â ca o cl─âdire peste scara restului imobilelor din localitate, inclusiv fa╚Ť─â de edificiile religioase din zona limitrof─â.

Castelul Kem├ęny din Luncani este ├«n cea mai mare parte o construc╚Ťie de secol XIX, dar istoria locului este mai complex─â ╚Öi ofer─â conexiuni mai diverse cu istoria locului ╚Öi a Transilvaniei.

Localitatea are o atestare documentar─â din secolul al XIII-lea, iar documentele de secol XIV fac mai multe trimiteri la biserica din localitate.

Familia nobiliar─â Gerendi de╚Ťine domeniul p├ón─â ├«n secolul al XVI-lea, iar din 1597 intr─â ├«n posesia familiei J├│sica ╚Öi Sarmas├íghy. Mo╚Öia nobiliar─â din Luncani, ├«mpreun─â cu re╚Öedin╚Ťa domenial─â este preluat─â din 1629 de familia Kem├ęny ce atinge ├«n a doua parte a secolului al XVII-lea un maxim al afirm─ârii politice, ceea ce determin─â o serie de investi╚Ťii ╚Öi la re╚Öedin╚Ťa din Luncani, apropiat─â de Turda, locul ├«nt├ólnirii destul de frecvente a dietei Transilvaniei.

Castelul a fost realizat cu regimul de ├«n─âl╚Ťime S+P+1E ╚Öi cu acoperi╚Ö ╚Öarpant─â ├«nalt─â de form─â piramidal─â, compus─â din versan╚Ťi plani, cu ruperi de pant─â, intersecta╚Ťi dup─â coame ╚Öi dolii, cu strea╚Öine pe tot conturul.Intrarea ├«n castel se face din curtea interioar─â, prin intermediul a 2 sc─âri (c├óte una pe fiecare latur─â) prev─âzute cu podeste ├«n fa╚Ťa u╚Öilor, cu trepte din 2 p─âr╚Ťi ╚Öi cu balustrade de protec╚Ťie. Exterior laturii de est, castelul a fost dotat cu un sistem de circula╚Ťie pe vertical─â (o variant─â simpl─â/ primitiv─â de ascensor), ├«ntre cota subsolului ╚Öi a etajului, cu acces din drumul situat ├«n partea dreapt─â a r├óului Arie╚Ö (drum situat la baza taluzului natural al platoului pe care este amplasat castelul). Se mai p─âstreaz─â din acesta partea de infrastructur─â executat─â ├«n taluzul men╚Ťionat, taluz, ├«n prezent, ├«nierbat ╚Öi ├«mp─âdurit natural cu diverese specii de foioase ╚Öi de arbu╚Öti. Podul castelului a fost realizat de tip necirculabil.├Än configura╚Ťia ini╚Ťial─â, pe cele 3 nivele, castelul dispunea de 44 camere, cu func╚Ťiuni diverse, specifice caselor nobiliare. Dup─â na╚Ťionalizarea acestuia ├«n anul 1949, acestea au fost refunc╚Ťionalizate. Spa╚Ťiile interioare au fost transformate ├«n birouri pentru CAP-ul din localitate, ├«n sedii a organiza╚Ťiilor de partid ╚Öi UTC precum ╚Öi ├«n magazii ╚Öi depozite de cereale. Cele de la etaj au fost utilizate ca s─âli de festivit─â╚Ťi (spectacole, baluri, nun╚Ťi, cinema, etc.), s─âli de ╚Öedin╚Ťe ╚Öi gr─âdini╚Ťe de copii. Subsolul ╚Öi-a p─âstrat func╚Ťiune ini╚Ťial─â de pivni╚Ť─â pentru vinurile CAP-ului.Aria construit─â este de 809 mp ╚Öi o aria desf─â╚Öurat construit─â este de 2.389 mp.

├Än perioada de dup─â na╚Ťionalizare ╚Öi p├ón─â ├«n anul 1989, construc╚Ťia a fost utilizat─â ╚Öi ├«ntre╚Ťinut─â minimal, conserv├óndu-╚Öi configura╚Ťia arhitectural─â exterioar─â ╚Öi structura de rezisten╚Ť─â. ├Än paralel spa╚Ťiile interioare au fost adaptate cerin╚Ťelor func╚Ťionale atribuite ├«n perioada comunist─â prin recompartiment─âri reversibile. Dup─â revendicarea acestuia de c─âtre descenden╚Ťii proprietarilor toate activit─â╚Ťile din castel au fost sistate. Castelul a fost lipsit de cele mai elementare interven╚Ťii de ├«ntre╚Ťinere, de supraveghere ╚Öi de paz─â fiind expus furturilor. Urmare acestei situa╚Ťii, acesta s-a degradat accentuat, cumul├ónd un ridicat grad de uzur─â fizic─â, cu efecte grave asupra rezisten╚Ťei, rigidit─â╚Ťii, durabilit─â┼úii ┼či p─âstr─ârii acestuia ├«n patrimoniul istoric ┼či arhitectural.

Starea fizic─â actual─â a construc╚Ťiei este ├«n prag de colaps. ╚śarpanta acoperi╚Öului ╚Öi plan╚Öeul de peste etaj ╚Öunt pr─âbu╚Öite ╚Öi distruse iar pere╚Ťii ╚Öi plan╚Öeele intermediare se afl─â ├«n stare de echilibru critic, cu risc de pr─âbu╚Öire la factori perturbatori nesemnificativi.

Pentru salvarea acestuia, ├«n anul 2021 s-a constituit Asocia╚Ťia Castel Medieval Banffy Kemeny. La finalul anului 2022 asociatia a intocmit documentatia tehnica necesara obtinerii unei finantarii din partea INP ├«n cadrul Sesiunii de finan╚Ťare TMIÔÇô I/2023, pentru protejarea ╚Öi promovarea monumentelor istorice, subprogramul Proiectare (elaborarea documenta╚Ťiilor tehnice pentru interven╚Ťii asupra monumentelor istorice) iar dupa obtinerea finantarii a semnat cu INP contractul de finantare nerambursabila nr.14 din 27.02.2023, avand obiectul acordarea de catre INP a finantarii nerambursabile pentru proiectul :ÔÇŁRESTAURAREA, CONSOLIDAREA, MODERNIZAREA ╚śI PUNEREA ├ÄN VALOARE A CASTELULUI KEM├ëNY DIN SAT LUNCANI, COMUNA LUNA, JUDETUL CLUJ, MONUMENT ISTORIC DE SEC. XVIII, AVAND COD DE CLASARE CJ-II-m-B-07697.

Dupa semnarea contractului de finantare cu INP Asocia╚Ťia Castel Medieval Banffy Kemeny a demarat procedura de achizitie pentru a achizitiona serviciile contractate prin contractul de finantare nerambursabila nr.14 din 27.02.2023 emnat cu INP, iar in urma finalizarii procedurilor de achizitie a semnat contractul de servicii cu societatea 3F Studio SRL ai au fost astfel demarate serviciile de proiectare faza DALI si si serviciile de intocmire a urm─âtoarelor studii necesare pentru ├«ntocmirea documenta╚Ťiei faza D.A.L.I.: Expertiz─â Tehnic─â, Expertiz─â Biologica, Studiul Istoric, Studiu de Parament, Studiu Geotehnic, Documeta╚Ťie Topografic─â.

Av├ónd ├«n vedere complexitatea, volumul mare ╚Öi urgen╚Ťa ├«n ac╚Ťiunea de salvare a cl─âdirii, speciali╚Ötii ╚Öi exper╚Ťii implica╚Ťi ├«n aceast─â investi╚Ťie consider─â obligatorie abordarea acesteia ├«n um─âtoarele 2 etape:

Etapa 1 ÔÇô Salvare monument istoric de la colaps prin consolidare structural─â: presupune urm─âtoarele categorii de lucr─âri: igienizarea ├«ntregii cl─âdiri prin eliminarea molozului ╚Öi a tuturor materialelor; consolidarea pere╚Ťilor structurali, perimetrali ╚Öi interiori; refacerea plan╚Öeului de lemn de peste etaj; refacerea ╚Öarpantei acoperi╚Öului ├«n volumetria ini╚Ťial─â; acoperirea cl─âdirii cu ╚Ťigle ceramice de tip solzi ╚Öi montarea accesoriilor acoperi╚Öului ÔÇô jgheaburi, burlanele, etc.

Etapa 2 ÔÇô Reabilitare monument istoric, dotare, introducere ├«n cirucitul func╚Ťional presupune urm─âtoarele categorii de lucr─âri: refacerea ╚Öi consolidarea bol╚Ťilor de zid─ârie pr─âbu╚Öite par╚Ťial; conservarea ╚Öi restaurarea respectiv ├«ndep─ârtarea tencuielilor interioare ╚Öi exterioare ╚Öi refacerea lor cu mortare respirabile; anveloparea cl─âdirii ├«n vederea limit─ârii consumurilor energetice; dotarea cl─âdirii castelului cu surse de energie neconven╚Ťionalecare; dotarea construc╚Ťiei cu t├ómpl─ârie nou─â din lemn stratificat, cu geamuri termoizolante; reabilitarea tuturor ornamentelor exterioare ╚Öi interioare; refacerea tuturor pardoselilor interioare; dotarea castelului cu toate instala╚Ťiile necesare creerii cerin╚Ťelor de folosire ╚Öi de confort; recompartimentarea spa╚Ťiului interior a castelului ├«n vederea creerii condi╚Ťiilor de confort ╚Öi ambient pentru func╚Ťiunea turism ÔÇô hotel; dotarea castelului cu mobilier ╚Öi utilaje aferente oii func╚Ťiuni; sistematizarea pe vertical─â ╚Öi amenajarea ambiental─â a cur╚Ťii;

La peste 30 ani de la abandonarea Castelului acesta este ├«ntr-o stare tehnic─â critic─â din care mai poate fi salvat doar prin interven╚Ťii de maxim─â urgen╚Ť─â.

Asocia╚Ťia Castel Medieval Banffy Kemeny si proiectantul general 3F Studio SRL reprezentata prin arh. C├éMPEAN Vlad-Ovidiu apreciaz─â in mod deosebit si multumeste pe aceasta cale Institutului Na╚Ťional al Patrimoniului pentru sprijinul deosebit ├«n aceast─â ac╚Ťiune de salvare a unui monument istoric valoros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *