April 25, 2024

Transportatorii clujeni își vor prelua, astăzi, protestul, de data aceasta prin municipiul Cluj-Napoca.

Potrivit informa╚Ťiilor ob╚Ťinute de F─âclia, ac╚Ťiunea va debuta la ora 13 la nodul de la Calea Flore╚Öti ╚Öi se va desf─â╚Öura pe traseul str. Bucium, Prim─âverii, Izlazului, Frunzi╚Öului, strada Observatorului ╚Öi revenire pe acela╚Öi traseu la nodul de la Calea Flore╚Öti.

Protestul din 16 ianuarie de la Cluj-Napoca este autorizat de Prim─ârie.

Uniunea Na┼úional─â a Transportatorilor Rutieri din Rom├ónia (UNTRR sus╚Ťine c─â protestele transportatorilor ┼či ale fermierilor care s-au extins ├«n 24 de jude┼úe ale ┼ú─ârii sunt consecin┼úa lipsei de dialog dintre Guvern ┼či reprezentan┼úii industriei transporturilor din ultimii ani.

ÔÇ×Asist─âm la o situa┼úie f─âr─â precedent la care ├«n mod sigur nu s-ar fi ajuns dac─â implicarea Guvernului ├«n problemele transportatorilor ar fi fost de-a lungul timpului una real─â ┼či sus┼úinut─â. Ceea ce ne lipse┼čte de mult─â vreme ├«n rela┼úia dintre autorit─â┼úi ┼či organiza┼úii reprezentative ale transportatorilor este tocmai acest dialog, care ar fi trebuit s─â g─âseasc─â o rezolvare p├ón─â acum la problemele cu care se confrunt─â industria. Consider─âm c─â revendic─ârile protestatarilor sunt reale, chiar dac─â modul de a le exprima este atipic. Revendic─ârile lor se suprapun cu probleme mai vechi din domeniul transporturilor pe care noi le-am semnalat autorit─â┼úilor de-a lungul anilor. Indiferen┼úa cu care guvernan┼úii au tratat aceste probleme a am├ónat rezolvarea lor p├ón─â acum, c├ónd ┼čoferii au reac┼úionat. Ceea ce vedem ast─âzi ├«n strad─â este oglinda ├«nt├órzierilor ├«n reglementare, a unei pie┼úe a asigur─ârilor dezechilibrate ┼či a lipsei de viziune pe termen lung. S─â nu uit─âm c─â transporturile rutiere sunt vitale pentru economie, ele fiind cel mai mare exportator de servicii al Rom├ónieiÔÇŁ, a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR.

Uniunea precizează că o parte dintre revendicările protestatarilor au fost de mai mult timp semnalate autorităţilor chiar de aceasta. Unele au fost rezolvate, iar la alte probleme soluţiile întârzie.

Problemele transportatorilor rom├óni semnalate de UNTRR au fost: intrarea ├«n spa┼úiul Schengen; acciza la carburant pentru transportul de marf─â; timpi de a┼čteptare la frontierele UE; e-CMR (scrisoare electronic─â de ├«nso┼úire, document de control, care atest─â c─â marfa a fost livrat─â ├«n stare bun─â ┼či care standardizeaz─â transportul interna┼úional); indemniza┼úie de hran─â pentru ┼čoferi; poli┼úa RCA; transport agabaritic; criza ┼čoferilor; accesul ┼čoferilor non-reziden┼úi ├«n Rom├ónia; costul de referin┼ú─â; siguran┼úa rutier─â; responsabilizarea ┼či sanc┼úionarea expeditorilor de m─ârfuri, astfel ├«nc├ót ace┼čtia s─â nu mai ajung─â s─â ├«i pun─â pe transportatori ├«n situa┼úia de a ├«nc─âlca legisla┼úia privind dep─â┼čirea greut─â┼úilor maxime admise, a dimensiunilor legale ┼či a timpului de conducere ┼či odihn─â a ┼čoferului; m─âsuri pentru stimularea achizi┼úiei de autovehicule comerciale verzi.

Uniunea Na┼úional─â a Transportatorilor Rutieri din Rom├ónia (UNTRR) este o organiza┼úie profesional─â ┼či patronal─â, neguvernamental─â, independent─â, apolitic─â, fondat─â ├«n 1990 pe principii democratice, care promoveaz─â ┼či ap─âr─â interesele transportatorilor rutieri pe plan intern ┼či interna┼úional, ├«nregistr├ónd de la ├«nfiin┼úare p├ón─â ├«n prezent peste 16.000 de firme ├«nscrise ÔÇô operatori care efectueaz─â transporturi interne ┼či interna┼úionale de marf─â ┼či persoane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *