February 22, 2024

Cu prilejul Zilei ASTRA Rediviva, în sala festivă a Cercului Militar din Dej a avut loc joi, 18 ianuarie, vernisarea expoziției „străLUCIsme 3 – Dej”, cu lucrări din seria „metaAforisme vizuale” semnate de Lucian Dobârtă. Este cel de al 5- lea eveniment organizat de Despărțământul Dej al ASTRA în colaborare cu Cercul Militar, în cadrul proiectului ASTRA Art-Gallery. Amfitrion, ec.dr. Radu Gavrilă, președintele Astrei dejene, care a prezentat o succintă biografie a artistului, urmată de cuvintele de salut și cuvenitele felicitări rostite de prof. Constantin Albinetz, șeful Serviciului Cultură din cadrul Primăriei Dej. Despre propriul său parcurs artistic a vorbit Lucian Dobârtă.

Artist vizual complex, Lucian Dobârtă s-a născut în 5 ianuarie 1959 în Teiuș (Alba) și este absolvent al Liceului de Artă din Târgu Mureș, promoția 1978, secția grafică-fotografie (prof. Molnar Deneș). Din 1984 locuiește în Bistrița unde actualmente este referent cultural la Palatul Culturii Bistrița și administrator al Galeriei „Casa cu Lei” Bistrița.

Grafician, caricaturist, fotograf, ilustrator, designer, Lucian Dobârtă face parte, din punctul meu de vedere, din categoria concept artist datorită caracterului narativ al imaginilor pe care le creează. Poți fi o persoană care desenează foarte bine, care stăpânește programele de editare a imaginilor, dar dacă nu le dai desenelor un story, pentru a înțelege acele ilustrații pe care le prezinți sau un context în sine, acestea își pierd viața și rămân doar simple imagini. Arta conceptuală creează baza unei povești, or Lucian Dobârtă, asta face, sugerează diverse interpretări pentru privitor, lăsându-i libertatea de a-și decupa din amalgamul de imagini simbolice, suprarealiste, satirice sau paradoxale propria poveste, reală sau nu. Și asta deoarece, imaginea devine, cu cât o privești mai mult și mai atent, învelișul perfect și captivant pentru a materializa o metaforă vizuală, o idee, un concept.

Adept al unei exprimări plastice libere și novatoare, Lucian Dobârtă este deținătorul a numeroase premii și diplome obținute la festivaluri și concursuri de caricatură și umor, din țară și străinătate, fiind cunoscut și prin prezența sa în cataloagele și publicațiile de profil și pe platformele WEB specializate. Expozițiile personale și de grup întregesc profilul artistic al lui LuciD_Lucian Dobârtă, cel pentru care: „Arta este inspirație divină și transpirație sublimă !”

Expoziția de carte veche, dedicată lui Octavian Goga și recitarea unor versuri din creația poetului, precum și a unor poezii din lirica lui Mircea Dinescu și Gheorghe Mizgan, poet bistrițean care a onorat astriștii prin prezența sa, au încheiat reuniunea artistică de la Cercul Militar Dej.

M. Vaida

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *