September 13, 2024

Clipe emoționante duminică seara pe scena principală a Untold. Cunoscutul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu a prezentat un moment muzical pentru a-l omagia în cadrul celui mai mare festival din România pe Avram Iancu în contextul aniversării a 200 de ani de la nașterea marelui erou național de la Revoluția de la 1848-1849. Președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”, spune că includerea în programul celui mai mare festival din România a momentului omagial dedicat lui Avram Iancu s-a realizat deoarece aceste activități reprezintă o frumoasă educație cultural-patriotică pentru tânăra generație, 

Evenimentul inedit prezentat de Nicolae Furdui Iancu duminică seara a debutat cu Imnul Național al României, „Deșteaptă-te Române”, timp în care numeroși festivalieri aflați pe stadion Cluj Arena au cântat alături de marele artist. De asemenea, mai multe drapele ale României au putut fi văzute fluturând în diverse puncte ale stadionului. Nicolae Furdui Iancu și-a continuat programul cu un alt cântec foarte cunoscut românilor. Este vorba de Imnul moților-„Din Țara Moților noi am venit”, al căruit refren este „Nu vom ceda o palmă de pământ, chiar de vom intra-n pământ”. La finalul mometului susținut de Nicolae Furdui Iancu, cei prezenți au putut asculta melodia „Dragu-mi-i mie să  joc”.

A urmat apoi o suită de jocuri populare românești prezentate de Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” pe un mixaj de muzică populară și muzică electronică, ceea ce a constituit o premieră pentru cel mai mare festival de muzică din România.

Cu toate că până acum nu au mai avut asemenea reprezentanții, talentații dansatori ai Ansambului „Dor Transilvan” s-au sincornizat perfect cu muzica electronică, reușind să ofere un spectacol de excepție. Ca dovadă, la final au fost îndelung aplaudați de festivalieri.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Cultural Patriotică „Avram Iancu” în parteneriat cu echipa Untold.

Momentul artistic dedicat omagierii lui Avram Iancu a fost primit cu mare bucurie de festivalieri. De altfel, în timpul melodiei „Dragu-mi-i mie să  joc” o parte dintre cei prezenți pe terenul stadionului s-au luat la horă.

Președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”, Tiberiu Groza susține că evenimentul a fost inspirat din frumoasele momente de mândrie națională petrecute la Campionatul European de fotbal din Germania când stadioane pline de români prezenți acolo pentru a-și susține echipa națională, au cântat pe zeci de mii de voci Imnul Național al României.

 

„Membrii Societatii Cultural Patriotice Avram Iancu din România au considerat potrivit repetarea acestor frumoase gesturi de patriotism și mândire națională și aici în țară, la cel mai mare festival international din Europa, la UNTOLD. Convinși că tânăra generație trebuie educată în același sprit de mândrie națională și de dragoste pentru eroii cărora le datorăm bunăstarea vieții noastre, tineri revoluționari precum Avram Iancu și colegii săi pașoptiști, am propus organizatorilor UNTOLD, la fel de tineri și ei când au inițiat acest mare festival în urmă cu nouă ani, să-l omagiem pe Avram Iancu, eroul de la a cărei naștere sărbătorim 200 de ani, pe scena festivalului pentru a ne adresa direct tinerilor la cel mai mare festival internațional ce s-a organizat vreodată în Romania”, a declarat președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”.

Tiberiu Groza spune că propunerea a fost primită cu plăcere, apreciată și susținută de organizatori, fapt pentru care ține să le mulțumească în special directorului festivalului UNTOLD, Bogdan Buta, cel cu care, spune președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” a avut colaborari artistice mai mulți ani, în cadrul festivalului Serbările Transilvane, organizat între 2000 și 2015 în colaborare cu Asociația Consortiilor Studențești din Cluj Napoca, în care se imbina ca și acum folclorul cu muzica pop sau electronică pe platoul Sălii Sporturilor Horia Demian. Am constatat de atunci că tinerii sunt deschiși în egală măsură la dansul și muzica populară și la dansul și muzica pop sau rock, cu condiția să fie de calitate. Dovadă a acestui lucru stă mărturie faptul ca în Cluj Napoca activează aproximativ 20 de ansambluri de copii și tineret iar in judetul Cluj aproximativ 70. Ansambluri unde copiii și tinerii care invață dansul popular tradițional, imbracă cu plăcere costumul popular, participa la marile sau micile serbări populare ce se organizează în comunele județului, participă în festivalulrile naționale sau internaționale și dansează cu aceeasi plăcere și lejeritate pe ritmurile muzicii moderne la baluri, nunți în cluburi sau discoteci”, a punctat Tiberiu Groza.

El a mai precizat că Societatea „Avram Iancu” din România a considerat deosebit de utilă includerea în programul celui mai mare festival din România a momentului omagial dedicat lui Avram Iancu deoarece aceste activități reprezintă o frumoasa educație cultural-patriotică pentru tânăra generație, „Așa că împreună cu organizatorii festivalului am gândit acest program susținut de Nicolae Furdui Iancu și ansamblul Dor Transilvan al Companiei de Transport Public din Cluj Napoca, incluzând aici și copii din ansamblul Mugur de Dor, cu speranța că vom reuși să ajungem la sufletul tinerilor participanți la festival și că vom reuși o frumoasă și vibrantă omagiere a eroului Avram Iancu. Și reacția tinerilor de pe Cluj Arena nu ne-a dezamăgit. Dimpotrivă, ne-a încântat! În cele 15 minute de program, tinerii au cântat, au dansat si au aplaudat cântecele patriotice interpretate de Nicolae Furdui Iancu și momentul coregrafic unicat, în premieră națională, susținut de ansamblul Dor Transilvan”, a explicat Tiberiu Groza.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *