
Stadiul lucrărilor de pregătire a terenului pentru construirea propriu-zisă a Spitalului Regional de Urgențe Cluj este realizat în proporție de 80%, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila joi, 14 noiembrie 2024, în vizita sa de pe șantierul Spitalului Regional de Urgențe Cluj. În prezent, se execută lucrările pregătitoare fazei a doua a proiectului: incinta de pereți mulați și săpătura generală. „Excavăm cam 2.000-3.000 de metri cubi de pământ, iar media mașinilor care lucrează este de 40-50 de mașini/zi”, a afirmat reprezentantul antreprenorului general Ubitech, inginer Silviu Olteanu. Ministrul Sănătății a precizat că până la sfârșitul anului se deschid ofertele pentru construcția spitalului și că speră să se cunoască cât de repede câștigătorul licitației privind contractul de construire a spitalului, în valoare de 2 miliarde de lei. Spitalul va avea o capacitate de 850 de paturi din care peste 100 de paturi vor fi de terapie intensivă, dedicate inclusiv persoanelor cu arsuri grave. Legat de recentul deces în spital a adolescentului din Târgu Jiu, ministrul Sănătății a spus că într-un caz ca acesta, în care viața a fost pusă în pericol, trebuia intervenit.
„Oamenii nu așteaptă povești”
În conferința de presă realizată în plin șantier, ministru Alexandru Rafila a spus că lucrările de pregătire a terenului durează mai mult la Cluj în comparație cu cele din Iași sau Craiova din cauza unei probleme privind stabilitatea terenului: „Stadiul lucrărilor, în ceea ce privește toată această activitate complexă, de pregătire a terenului, este la 80%. Este vorba de ziduri exterioare, de sprijin, a fost o problemă legată de stabilitatea terenului aici la Cluj, mai complicată decât la Iași și la Craiova. Probabil că lucrarea va fi încheiată până în luna ianuarie. Până atunci sperăm să avem o evaluare a ofertelor referitoare la construcția efectivă a spitalului, un contract foarte mare în valoare de circa 2 miliarde de lei. Până la sfârșitul anului să se deschidă aceste oferte și să vedem cine va fi câștigătorul pentru că următorii trei-patru ani vor fi decisivi ca să putem să vedem în sfârșit aceste spitale. (…) Transformăm machetele în realitate. Oamenii nu așteaptă povești. Demonstrăm prin tot ceea ce s-a întâmplat în toți acești ani că se pot construi spitale în România”.
Ministru Sănătății a spus că este preocupat ca Spitalul Regional de Urgențe Cluj să fie construit până la jumătatea anului 2028: „Mă bucur să revin aici, în locul în care se construiește Spitalul Regional de Urgențe Cluj, o investiție la fel ca celelalte două aflate în derulare la Iași și Craiova, de aproape 700 de milioane de euro. Din această sumă, mai mult de jumătate sunt fonduri europene, restul sunt furnizate de la bugetul de stat sau din împrumuturi. Ne preocupă ca acest spital să fie terminat la timp, adică până la jumătatea anului 2028. Până la sfârșitul anului se deschid ofertele depuse pentru construcție și dotare pentru acest spital”.
În aceeași conferința de presă, ministrul Rafila a afirmat că trebuie să se găsească soluții împreună cu Primăria Cluj-Napoca ca accesul la spital să fie facil: „Trebuie să găsim soluții împreună cu Primăria încât să existe un acces rapid la spital deoarece pacienții care au nevoie de intervenție medicală urgentă trebuie să ajungă într-un timp scurt, traficul fiind foarte mare în zonă. Deci este clar că până la edificarea acestu spital trebuie găsită și o soluție de acces rapid la noul spital”.
Spitalul Regional, compus din șase centre
Spitalul Regional de Urgențe Cluj va avea peste 170.000 de metri pătrați, suprafață desfășurată, și o structură de 850 de paturi din care peste 100 de paturi vor fi de terapie intensivă dedicate, inclusiv persoanelor cu arsuri grave, a anunțat ministrul. Va fi un spital multidisciplinar împărțit în șase centre: Cap și gât, Traumă, Abdominal, Toracic, Mamă-copil și Medicină Internă, fiecare centru având specializările aferente. Mai mult, potrivit ministrului, unitatea sanitară va beneficia și de un Centru de pregătire a tinerilor specialiști, un actor foarte important în acest sens fiind Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. „Pregătirea tinerilor medici, un plan de resurse umane pentru un astfel de spital sunt absolut necesare. Medicii din actualul Spital de Urgență, în bună măsură, vor lucra în această nouă locație, dar pregătirea pentru acest transfer de personal este necesară pentru că în noile spitale discutăm de o nouă filosofie de lucru. Sunt organizate în alt mod. Știți bine că actualul Spital Clinic Județean de Urgență Cluj are locații îndepărtate și o eficiență redusă din punct de vedere al managementului timpului și în ceea ce privește modul de intervenție la pacienți. Mă bucur că România construiește spitale pentru prima dată după 35 de ani.”, a declarat ministrul Rafila.
Centru de Neurochirurgie, dat în folosință anul viitor
Ministru Rafila a vorbit și despre noul Centru de Neurochirurgie și Patologie Cerebrovasculară Cluj, unul dintre proiectele mari din PNRR care va fi finalizat anul viitor: „Spitalul de Neurologie și Neurochirurgie este aproape finalizat. El poate fi dat în folosință la jumătatea anului viitor. Se lucrează la instalațiile interioare și la modul de organizare a dotărilor. Este un spital de circa 200 de milioane de lei, primul spital public care se face în Cluj, și nu numai în Cluj. Va fi gata odată cu cel din Bistrița”. În acest context, ministrul Alexandru Rafila a amintit și șantierele din PNRR aflate în lucru la Centrele de Mari Arși din București, Târgu-Mureș și Timișoara, lucrările la acesta din urmă fiind gata tot până la sfârșitul anului. Ministrul Sănătății a spus că se bucură că a repornit proiecte închise: „În ultimii trei ani, am reușit cu echipa de la minister să repornim proiecte care păreau pierdute, închise și mă bucur că zeci de spitale se construiesc, alături de multe alte investiții care se fac în ambulatoriile de specialitate pentru prevenirea și controlul infecțiilor, în centrele comunitare integrate și nu în ultimul rând în cele 2600 de cabinete de familie.”
Adolescentul de la Târgu Jiu trebuia operat
Totodată, ministrul Rafila s-a arătat preocupat de partea de resurse umane din Sănătate: „Ne preocupă, în egală măsură, însă și partea de resurse umane. Investițiile în Sănătate cu personal calificat, care să poată să furnizeze servicii de care oamenii au nevoie aproape de casele lor, să nu mai fie nevoiți să circule dintr-un județ în altul, sunt posibile doar dacă împreună cu autoritățile locale atragem și stabilizăm personalul medical și în localități mai mici, nu numai în marile centre universitare.” În acest sens, ministrul a dat Vișeul ca un exemplu de bună practică unde anul trecut prin implicarea primăriei și investițiile realizate a fost dat în folosință un spital nou și au fost atrași medici tineri.
În opinia ministrului, pentru ocuparea posturile de medici în provincie este nevoie de colaborare între universități și autoritățile locale: „Universitățile trebuie să colaboreze cu autoritățile locale astfel încât din timp medicii tineri să știe unde pot să lucreze, care sunt condițiile de muncă și cele sociale. Trebuie să recunoaștem că atractivitatea unui loc de muncă este generată și de condițiile socio-economice ale zonei în care personalul medical ar urma să lucreze.”
Întrebat de jurnaliști despre cazul adolescentului care a murit în spitalul din Târgu Jiu, ministru Sănătății a declarat presei că în cazul amenințător de viață, precum cazul tânărului care avea peritonită, adolescentul trebuia operat. „Nu poți să aștepți un transfer, dacă un pacient este în stare foarte gravă”, a spus Rafila.
Tia SÎRCA