February 28, 2024

Militarii clujeni din cadrul Regimentului 317 ISR Vlădeasa care au participat timp de șase luni la operațiunea de menținere a păcii Kosovo Force (KFOR) în TO Kosovo din Balcanii de Vest s-au întors acasă.

Ceremonia de repatriere a detașamentului românesc de cercetare a avut loc luni, 29 ianuarie, la sediul Regimentului 317 ISR „Vlădeasa” în prezența reprezentanților Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și a conducerii unității militare speciale din Someșeni.

„Ceremonia de repatriere reprezintă un eveniment special, atât pentru militarii din cadrul grupului, cât și pentru comunitatea din care aceștia fac parte, activitatea desfășurată de aceștia contribuind la promovarea imaginii armatei și a profesiei militare atât în țară, cât și în afara teritoriului național.

În cadrul ceremoniei, reprezentantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, colonelul Vasile Bătinaș și comandantul Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, colonelul Cătălin-Florin Gheorghiu au înmânat militarilor din cadrul grupului de cercetare certificate de apreciere.

Bine ați venit acasă!”, a transmis conducerea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

NATO desfășoară operaţia de menținere a păcii the Kosovo Force (KFOR) încă din anul 1999, în baza Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU) şi a Acordului Militar-Tehnic dintre NATO, Republica Federală Iugoslavia şi Serbia, semnat la 9 iunie 1999.

Obiectivul KFOR este de asigurarea unui mediu de securitate sigur şi stabil, precum și a libertății de mișcare în Kosovo. În îndeplinirea acestor responsabilități, KFOR conlucrează îndeaproape cu Misiunea UE în Kosovo – EULEX.

România, şi-a asumat, ca aliat NATO şi stat membru UE angajamentul de a contribui, cu forţe şi mijloace militare la efortul de menţinere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *