January 13, 2025

În acest an, 17 elevi clujeni au fost admiși la colegiile militare din țară, 16 dintre aceștia la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia și un elev la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, dintr-un număr de 61 de elevi înscriși inițial. Raul Nechita și Bleneyeși Bogdan sunt doi absolvenți clujeni de clasa a VIII-a care în urma examenului de admitere au fost admiși la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia. Visul lui Raul din Cluj-Napoca este să zboare cu avioanele Forțelor Aeriene, iar Bogdan din Turda își dorește să devină ofițer în Armata Română. Aflați povestea acestor adolescenți frumoși și curajoși care muncesc, sunt perseverenți și care au deja reușite în a-și atinge scopurile bine definite.

Visul lui Raul este să zboare cu avioanele Forțelor Aeriene

Raul Nechita de la Școala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod Cluj-Napoca este unul dintre absolvenții de clasa a VIII-a care au fost admiși la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia. Mama lui Raul, Mădălina Nechita, a spus că la toate examenele, cel de la Evaluarea Națională, dar și cel de la admiterea la liceul militar, unde Raul a trebui să susțină în plus probele eliminatorii, au fost foarte multe emoții. Toate eforturile au fost însă răsplătite, în urma mediei obținute Raul a fost admis la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia unde va studia de anul viitor. Raul a luat singur hotărârea de a urma un liceu militar, în familie nemaifiind nimeni cu o asemenea profesie care să-l influențeze în vreun fel. Mama, deși inițial nu a fost încântată de decizie, a hotărât să-i lase fiului libertatea de a alege ce dorește să facă în viață. Așa că părinții l-au susținut pe Raul în pregătirile pentru admitere la matematică, română și în pregătirea fizică. Au urmat câteva drumuri la Alba Iulia, unde părinții au fost alături de Raul la susținerea probelor psihologice, fizice și a interviului, iar în luna mai la susținerea examenului de admitere.

Din această toamnă, Raul se va pregăti ca licean la Alba-Iulia însă mama spune că are încredere că el se va adapta ușor fiind o fire independentă. Raul este pasionat de sport, practicând sportul de contact precum kickboxul. Visul lui Raul este să zboare în cadrul Forțele Aeriene. În acest scop, după terminarea liceului Raul intenționează să urmeze Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov.

Bogdan împlinește visul lui și-al tatălui

Bleneyeși Bogdan este un alt elev clujean care a fost admis să studieze la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia. Bogdan provine de la Școala Gimnazială „Horia, Cloșca și Crișan” din Turda. Pentru admitere Bogdan s-a pregătit de la începutul clasei a VIII-a pentru examenul de verificare a cunoștințelor, iar din luna ianuarie și pentru proba sportivă. Examenul scris de la liceu i s-a părut lejer în comparație cu cele din ultimii ani, la fel și examenul de la Evaluarea Națională.

Lui Bogdan i-a plăcut de mic Armata și tot de mic a știut că vrea să urmeze o carieră militară. În viitor, după ce termin liceul, vreau să dau la Academie să ajung ofițer în armată, acesta ar fi visul meu. Sper să reușesc. spune Bogdan care încă nu știe arma pe care ar putea-o îmbrățișa, dar știe sigur că admiterea la liceul militar este un prim pas în împlinirea visului său. Pe de altă parte, Bogdan împlinește dorința tatălui său, care atunci când era de vârsta lui, spune tânărul, și-a dorit să urmeze o carieră militară, dar fiind în timpul regimului comunist ca cetățean de etnie maghiară n-a avut nici o șansă. „Am vrut să intru eu în locul lui”, afirmă Bogdan cu înțelepciune.

Bogdan este pasionat de sport, în special de baschet și ciclism, dar și de jocurile pe calculator, ca toți copiii de vârsta lui. Despre cum se va adapta în Alba Iulia la liceu, Bogdan spune că va fi ușor deoarece va învăța alături de copii de vârsta lui, cu interese și preocupări asemănătoare. „O să-mi ia probabil puțin timp să mă acomodez cu condițiile, dar nu cred ca va fi foarte greu”, spune Bogdan.

După susținerea examenului de admitere de la liceele militare, un număr de 17 elevi din județul Cluj au fost admiși din 32 de elevi care au trecut cu bine de probele eliminatorii. Astfel, 16 elevi clujeni au intrat la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia, iar un elev la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, potrivit informațiilor oferite de Centrul Militar Zonal Cluj. De asemenea, citând aceleași surse, mediile de admitere la colegiile militare naționale obținute de candidații clujeni au fost cuprinse între 9,44 și 7,88. Candidatul clujean cu cea mai mare notă a fost clasat pe locul 70 în ierarhia celor admiși pentru toate colegiile militare, iar candidatul cu cea mai mică notă s-a clasat pe locul 811.

Mulți înscriși, puțini admiși

În anul 2024, inițial Centrul Militar Zonal Cluj a înscris un număr de 61 de elevi clujeni de clasa a VIII-a pentru colegiile militare naționale. În urma parcurgerii probelor de selecție de către candidații înscriși inițial, au fost admiși un număr de 32 de candidați, a transmis Centrul Militar Zonal Cluj. Selecția a constat în parcurgerea mai multor etape eliminatorii, precum: evaluarea psihologică, evaluarea capacității motrice, interviul de evaluare finală și examinarea medicală.

După cum precizează reprezentanții Centrului Militar Zonal Cluj probele eliminatorii care se dovedesc a fi cel mai greu de trecut de candidați sunt probele sportive: „Din rezultatele la selecție din ultimii ani, se constată faptul că problemele cele mai mari pe care le întâmpină candidații sunt la susținerea probei de evaluare a capacității motrice. Aceasta constă în parcurgerea într-un timp determinat (maximum un minut și 50 de secunde) a unui traseu utilitar aplicativ respectiv alergarea de rezistență pe distanța de 1000 de metri (maxim patru minute și 30 de secunde). Datorită acestui fapt, Centrul Militar Zonal Cluj prin Biroul de Informare-Recrutare informează/consiliază întotdeauna elevii de clasa a VIII-a, pe parcursul anului școlar, atât pe timpul întâlnirii cu aceștia în școlile gimnaziale sau colegiile de proveniență cât și la sediul nostru, despre necesitatea pregătirii fizice din timp pentru etapa de evaluare a capacității motrice.”

În acest an, numărul locurilor la colegiile militare naționale au fost de 824, iar numărul candidaților care au trecut probele de selecție și au participat efectiv la examenul de admitere a fost de 1516.

Potrivit surselor amintite, în ultimii patru ani de recrutare, din județul Cluj au fost admiși în colegiile naționale militare 79 de tineri clujeni care se regăsesc în clasele IX-XII la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazu” Alba Iulia, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova, Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza și Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța.

De asemenea, în ceea ce privește absolvenții de licee/colegii din județul Cluj în evidența Centrului Militar Zonal Cluj care au optat pentru instituții militare de învățământ superior și care au fost admiși pentru examenul de admitere din acest an numărul lor este 26. La Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au fost admiși pentru concurs unsprezece candidați clujeni, la Institutul Medico-Militar, secția Târgu Mureș, au fost admiși opt candidați, la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” din Brașov – cinci candidați clujeni și la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” din București – doi candidați din județul Cluj.

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *