October 24, 2024

Mii de clujeni au participat, sâmbătă, la Catedrala Mitropolitană, la slujba de Bobotează oficiată de un sobor de preoți în frunte cu IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

De la Anul Nou încoace, la toate slujbele am repetat o cântare. Mare a fost Praznicul ce a trecut dar mai mare este cel ce vine. Adică mare a fost Crăciunul dar mai mare este Boboteaza pentru că la Praznicul acela te-am văzut copil iar la Praznicul de acum te vedem matur. La Praznicul acela, sângele de copii a curs. (…) E mare Sărbătoarea Botezului Domnului. La noi are mai multe nume dar fiecare este semnificativ. În lumea apuseană sărbătoarea Bobotezei se cheamă Sărbătoarea arătării-Epifanie. La noi se cheamă Bobotează-un cuvânt alcătuit din alte două cuvinte, unul slav și unul latin. Bogu-adică Dumnezeu, este cuvânt slav. Al doilea este baptizare-cuvânt latin. Dumnezeu se botează-Botezul Domnului nostru Isus Hristos. E mare sărbătoarea acesta și de aceea tradiția noastră Sfântă după Liturghie a pus Sfințirea cea mare a apei pentru că la Bobotează, pe lângă faptul că ni se arată Dumnezeu, la Bobotează se descoperă Dumnezeu, se descoperă Sfânta Treime: «În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii ni s-a arătat. Căci Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumb, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Mărire Ție».

Coborându-se Domnul în Iordan, Fiul era acolo. Glasul tatălui din Cer s-a auzit și Duhul s-a coborât în chip de porumbel. Mai mult, Domnul coborându-se în apă se sfințește firea apelor. Apa devine vehicol purtător de Duhul Sfânt iar botezul creștin îl facem cu apă sfințită”, a spus IPS Andrei, subliniind că la Bobotează Dumnezeu restaurează întregul Cosmos și noi ar trebui să devenim foarte atenți.

 

„Și să avem în sufletul nostru această pornire înspre a proteja creația lui Dumnezeu. „Mișcarea ecologistă are și ea importanța ei și atunci practic ar trebui să ne doară sufletul văzând mizerii aruncate peste tot”, a explicat mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

IPS Andrei a remarcat faptul că încă din Evul Mediu domnitorii participau la Sfințirea apei. „Am zis că e mare Sărbătoarea Bobotezei. Încă din Evul Mediu, domnitorii noștri mergeau cu mitropolitul la sfințirea apei la Dâmbovița. Mai încoace, când am avut regi, ultimul rege a fost Mihai și era nelipsit de la sfințirea apei de la Patriarhie. De câteva ori m-am nimeri în pelerinaj la Ierusalim de Sărbători și cine credeți că participa la Slujba de la Bethlehem și la slujba sfințirii apei de la Iordan? Yasser Arafat. El nu era creștin, soția lui era creștină. El era musulman însă intuia că se întâmplă ceva la sfințirea apei la Iordan”, a spus IPS Andrei.

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a pregătit 20.000 de flacoane de plastic cu apă care au fost sfințite iar apoi împărțite credincioșilor prezenți la Slujba din Piața Avram Iancu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *