
Centrul de Studii Transilvane din cadrul Filialei Cluj a Academiei Române a lansat marți, 11 martie 2025, publicațiile apărute sub egida sa în anul 2024. La evenimentul organizat cu sprijinul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai au participat directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” a Academiei Române și coordonator al Centrului de Studii Transilvane, prof.dr. Ioan Bolovan, directorul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar UBB, dr. Ana Victoria Sima, academicianul Ion Pop, profesorul Rudolf Gräf, membri ai Centrului de Studii Transilvane a Academiei Române și ai Direcției Patrimoniu Cultural Universitar UBB.
În deschidere, gazda evenimentului, directorul Direcției Patrimoniu Cultural Universitar a UBB, dr. Ana Victoria Sima, a mulțumit tuturor participanților și și-a exprimat speranța că va fi o întâlnire rodnică și fructuoasă. La rândul său, coordonatorul Centrului de Studii Transilvane, prof.dr. Ioan Bolovan, a afirmat că, de ani buni, în tradiția Centrului Centrului de Studii Transilvane, a intrat ca singur sau în colaborare cu alte instituții de cultură științifice din Cluj, și nu numai, să organizeze evenimente precum cel de marți, adică de a se prezenta cu lucrările care sunt reprezentative pentru Centru. Făcând referire la acestea, prof.dr. Ioan Bolovan a amintit revista „Transylvanian Review” care apare de peste 30 de ani, având patru numere pe an și două suplimente: „Revista găzduiește în paginile sale nu doar studii de istorie, nu doar o retrospectiva a istoriografiei românești și universale, în paginile revistei, găsiți și foarte multe studii de literatură, de sociologie, filosofie, de artă, de istoria științei. Firește că partea leului este istoria, iar istoriografia reprezintă principala coordonată a activității Centrului de Studii Transilvane, așa cum și vechiul Centru de studii a avut o producție preponderent istoriografică, dar nu numai”. Profesorul dr. Ioan Bolovan a mulțumit tuturor celor care au contribuit la apariția publicațiilor, colaboratorilor mai vechi, dar și celor prezenți, „iubitori de cultură și știință la cele mai ridicate standarde”.
Relațiile dintre Austro-Ungaria și țările europene, cuprinse în cel mai recent volum
Prima carte lansată a fost „Monarhia Habsburgică (1848-1918), vol. VI”, publicată în colaborare cu Editura Polirom. Prezentarea volumului a făcută de profesorul dr. Rudolf Gräf. „Este o încercare de a esențializa o lucrare extrem de voluminoasă și importantă a istoriografiei auistriece, dar trebuie să remarcăm faptul că nu este doar istoriografie austriacă deoarece autorii sunt din întreaga Europa indiferent dacă Europa de vest sau de est. Este o lucrare standard care va rămâne și pentru următorii 100 de ani o lucrare importantă cu adaosurile care se vor face datorită progresului pe care îl avem în cercetare”, a spus coordonatorul volumului. Despre ultimul volum publicat, intitulat „Relații politice și comerciale”, dr. Rudolf Gräf a afirmat că este un volum care cuprinde relațiile monarhiei în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea, deci 1848, cu diferite state. Astfel, volumul cuprinde studii care abordează relațiile Austro-Ungariei cu Italia, cu Germania, Franța, Rusia, Serbia, cu România (articole semnate Ștefan Pascu și C-tin Nuțu), cu Imperiul Otoman și cu Bulgaria. O altă lucrare lansată a fost traducerea din James Fenton, „Don Quijote, carte prezentată de academicianul Ion Pop. „Volumul este o punere în scenă a marelui roman a lui Miguel de Cervantes. Este o întreprindere foarte curajoasă pentru că față de imensitatea romanului plin de idei, plin de personaje, plin de partea de meditații filozofice, lirice și literare a lui Cervantes, o piesă cuprinsă în 80 și ceva de pagini este greu de făcut”.
„Transylvanian Review”, la 150 de numere
Totodată, au fost lansate cele patru numere ale revistei „Transylvanian Review”, vol. XXXIII, publicate în anul 2024, despre care dr. Ana Victoria Sima a spus că trebuie privite ca pe un bilanț de etapă. „De ce de etapă? Pentru că din anul 1991, de când a apărut, revista are 125 de numere. Dacă mai adăugăm aici și cele apărute în perioada interbelică ne apropiem de 150 de numere. Așadar un număr cât se poate de generos care arată calitatea acestei reviste, prestigiul ei. Nu întâmplător ea se află indexată în cele mai importante baze de date din lume. Un bilanț de etapă ilustrat prin cele mai recente patru numere, apărute în 2024, ne arată că revista păstrează, în cele mai mare parte, formatul ei inițial, adică cel consacrat în anii 90, care are câteva secțiuni importante, una de bază – paradigme care adună de regulă cinci-șase articole pe câte o temă a fiecărui trimestru. Alături de paradigme avem și celelalte rubrici, nu toate ilustrate în fiecare număr, dar care arată importanța unui anume șantier de cercetare, actualitatea unei teme care trebuie sau merită discutate în acel număr”, a spus dr. Ana Victoria Sima. În cadrul aceluiași eveniment, au mai fost lansate cele două suplimentele „Transylvanian Review”, din anul 2024, prezentate dr. Ferenc Dániel Páll-Szabó, cartea „Cher maître: Lukács, Tertulian și marxismul occidental în Est”, prezentată de dr. Alex Goldiș, și lucrarea „Confruntare, colaborare și conviețuire în Europa Centrală”, prezentată de secretarul științific al Centrului de Studii Transilvane, Daniela Mârza.
Tia SÎRCA
Articolul Munca rodnică a cercetătorilor de la Centrul de Studii Transilvane apare prima dată în ziarulfaclia.ro.