July 22, 2024

Făclia a făcut o analiză a votului pentru funcția de primar la Cluj-Napoca iar din datele prezentate în procesele verbale întocmite la cele 184 de secții de votare din oraș reiese că Sabin Sărmaș a reușit să se impună în fața liberalului Emil Boc în 10 secții de votare.

Toate aceste secții formează un inel. Practic sunt secțiile de votare amenajate în unitățile de învățământ din zone aflat spre periferia orașului.

Care ar fi explicația?

În aceste secții au votat foarte mulți navetiști metropolitani. Sunt alegători din localitățile de lângă Cluj-Napoca, respectiv Florești, Feleacu, Chinteni sau Baciu și care și-au făcut reședință la Cluj-Napoca pentru a-și putea înscrie copiii la școlile și grădinițele din oraș. De obicei aceștia au ales școli aflate la intrarea în oraș, mai exact Școala „Iuliu Hațieganu” și Școala „Ion Creangă” din Mănăștur, Școala „Onisifor Ghibu din Grigorescu (acestea sunt alese de cei din Florești), Școala „Emil Isac” de lângă autogară (e preferată de cei care fac naveta din Baciu), Liceul de Informatică din Zorilor (preferat de cei care vin din Feleac și Ciurila). Cei care au ales aceste școli au trebuit să aibă reședință în proximitatea acestor unități de învățământ iar acest lucru le-a dat posibilitatea să voteze în oraș.

La Secțiile de votare amenajate la școlile Iuliu Hațieganu, Ion Creangă, Onisifor Ghibu și Emil Isac Sabin Sărmaș a avut aproape același număr de voturi ca Emil Boc iar în zece secții l-a învins pe liberal. Secțiile în care Sărmaș a avut mai multe voturi decât Boc sunt: Secția 171-Școala „Emil Isac” de lângă autogară(Sărmaș-144 de voturi; Boc-142 de voturi), Secția 177 – Colegiul Tehnic Anghel Saligny(Sărmaș-383, Boc 379); Secția 56 – Lieul „Tiberiu Popovici” de pe Calea Turzii)Sărmaș-437, Boc-344), Secția 63 de la Liceul Elf din Bună Ziua(Sărmaș-365 de voturi, Boc-359), Secția 65 de la Școala Waldorf din Zorilor (Sărmaș342, Boc-340), Secția 99 de la Grădinița Poienița de pe strada Alverna(Sărmaș-444, Boc 366), Secția 104-Școala „Constantin Brâncuși” (Sărmaș-377, Boc-318, Secția 102-Școala „Constantin Brâncuși” (Sărmaș-411, Boc-361), Secția 54 de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu”(Sărmaș-294, Boc-293).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *