July 20, 2024

Peste 250 de specialişti în neuroştiinţe, neurologie şi neuroreabilitare, cercetători, clinicieni şi experţi din unsprezece ţări din Europa, Asia, inclusiv România, vor participa, între 10 și 11 iulie 2024, la Baku, în Azerbaijan, la Congresul Societăţii pentru studiul neuroprotecţiei şi neuroplasticităţii (SSNN) şi Şcoala internaţională de vară de neurologie. Cele două reuniuni internaționale sunt sprijinite și de la Cluj de specialiștii Institutului RoNeuro, potrivit Agerpres.

Ambele manifestări sunt organizate de Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare şi Federaţia Mondială a Societăţilor de Neuroreabilitare cu sprijinul Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară, al Institutului RoNeuro din Cluj-Napoca şi al Administraţiei Diviziilor Medicale Regionale din Azerbaijan. Preşedintele Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroreabiltării (SSNN), Dafin Mureşanu, informează, potrivit aceleiași surse, că prin aceste întâlniri se urmărește descoperirea a noi direcții în procesul complex al neuroreabilitării: Prin aceste reuniuni specifice regionale, al căror debut a fost anul trecut la Taskent, în Uzbekistan, ne dorim să oferim noi direcţii şi soluţii sustenabile care să conducă la o integrare uniformă a tuturor programelor strategice prin care să reuşim atât identificarea provocărilor şi oportunităţilor regionale, implementarea globală a soluţiilor inovative în managementul pacientului, cât şi amplificarea schimbului de expertiză între toţi actorii implicaţi în procesul complex al neuroreabilitării”.

Profesorul Dafin Mureşanu spune că are convingerea că la finalul reuniunii ştiinţifice se va reuşi extinderea reţelei şi raza educaţională a WFNR/EFNR şi vor fi puse bazele implementării şi în această regiune a unui pachet complet de programe de referinţă în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a modulelor ce vizează neuroreabilitarea, de la cercetarea fundamentală şi până la implementarea soluţiilor inovative în practica clinică.

Potrivit organizatorilor, reuniunea ştiinţifică de la Baku reconfirmă interesul şi preocupările continue ale experţilor neurologi pentru inovare şi dezvoltare a capabilităţilor de diagnostic, tratament şi neuroreabilitare în tot ceea ce înseamnă afecţiunile cerebrovasculare, cu precădere accidentele vasculare cerebrale (AVC) şi implementarea cu celeritate în multiple regiuni ale globului a tuturor soluţiilor şi tehnicilor medicale moderne. De asemenea, cele două evenimente oferă o platformă de dialog şi schimb de cunoştinţe între specialiştii în neuroştiinţe, neurologie şi neuroreabilitare, reunind cercetători, clinicieni şi experţi de pe două continente. Vor fi abordate concepte precum rezerva cerebrală, neuroplasticitatea şi neuroregenerarea, cu accent pe rolul lor în recuperarea după leziuni cerebrale, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale. Importanţa abordării integrative multi-omics în neuroreabilitare – o nouă direcţie strategică a societăţii, multi-omics, va fi explorată în detaliu, evidenţiind potenţialul său de a revoluţiona terapiile de neuroreabilitare prin integrarea datelor genetice, moleculare şi clinice.

De asemenea, vor fi prezentate cele mai recente progrese în dezvoltarea modelelor in vitro, cum ar fi co-culturile şi organoizii cerebrali, care permit o mai bună înţelegere a mecanismelor de boală şi a răspunsului la tratament pentru afecţiunile neurologice. În cadrul evenimentului se va discuta şi despre aplicaţiile inovatoare ale telereabilitării în tratarea afecţiunilor neurologice, inclusiv a celor rare, subliniind importanţa accesului extins la servicii de reabilitare de calitate.

În recuperarea pacienţilor cu leziuni cerebrale, în mod specific a celor care au suferit un accident vascular cerebral, rezerva cerebrală, neuroplasticitatea şi neuroregenerarea reprezintă, în neurologia modernă, factori determinanţi a căror interacţiune coroborată cu tratamentele inovative va face întotdeauna diferenţa între un bolnav şi altul. Context în care cercetările noastre ştiinţifice încearcă să conducă la un echilibru în ceea ce priveşte eliminarea a cât mai multor riscuri de deces şi dizabilitate şi implicit, creşterea şanselor de supravieţuire şi a celor legate de îmbunătăţirea substanţială a calităţii vieţii acestor pacienţi, afirmă Dafin Mureşanu.

La cele două mari evenimente ştiinţifice internaţionale unde vor fi peste 250 de participanţi, delegaţia României va fi angrenată într-un nou schimb de expertiză cu neurologi din Germania, Israel, Italia, India, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Polonia, Ungaria, Liban şi Azerbaijan.

Un milion de cazuri de AVC înregistrează anual în Europa

Aproximativ un milion de cazuri se înregistrează anual în Europa, studiile fiind raportate la o populaţie de 500 de milioane de locuitori. La nivel mondial, AVC constituie o a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare şi cancer. Conform ultimei raportări a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost înregistrate în întreaga lume peste 17 milioane de cazuri noi de AVC, aproximativ 60% dintre aceşti pacienţi decedează, iar ceilalţi rămân cu diverse grade de dizabilitate permanentă.

România, locul trei la numărul bolilor cerebrovasculare

România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară. Prevalenta AVC în România este de 0,1% pentru grupa de vârstă sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de vârstă 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de vârstă 55-70 ani şi 13,9% la vârsta de peste 70 de ani. România înregistrează încă cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel național fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare.

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *