Senatorul PNL Mircea Abrudean a fost ales, marţi, în plen, preşedinte al Camerei Superioare a Parlamentului, fiind susţinut de coaliţia de guvernare.
Votul a fost secret cu buletine şi au fost înregistrate 89 „pentru” şi 28 „împotrivă”.
Remarcabil este că Abrudean a obținut cu 19 voturi mai mult decât a adunat Ilie Bolojan la alegerea sa în fruntea Senatului.
Pentru această funcţie şi-au mai depus candidatura Mircia Chelaru (AUR), care a obţinut 27 voturi „pentru” şi 90 „împotrivă” şi Dumitru Manea (S.O.S. România) cu un vot „pentru” şi 116 „împotrivă”.
Ilie Bolojan a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului, fiind învestit de Parlament, luni, ca prim-ministru.
Senatorul PNL Lucian Rusu a fost ales, în locul lui Mircea Abrudean, ca vicepreşedinte al Senatului.
El a fost ales prin vot secret electronic cu 81 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi două abţineri.
Tot ieri, liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a fost ales președinte al Camerei Deputaților, a treia poziție în ierarhia statului.
Potrivit Constituției, dacă președintele nu-și poate exercita atribuţiile pentru un timp, în această perioadă atribuțiile de președinte sunt îndeplinite de preşedintele Senatului. Dacă nici acesta nu poate, atunci atribuţiile le preia preşedintele Camerei Deputaţilor.
România a trecut recent printr-o vacantare a funcției prezidențiale, după demisia lui Klaus Iohannis. Interimar, până la alegerea lui Nicușor Dan, atribuțiile prezidențiale au fost preluate de președintele Senatului la acea dată Ilie Bolojan. În perioada când acesta s-a aflat la Cotroceni, Mircea Abrudean a fost președinte interimar la Senatului.
Mircea Abrudean -fişă biografică
Mircea Abrudean s-a născut la 23 iulie 1984, potrivit CV-ului publicat pe site-ul sgg.gov.ro.
În 2002, a absolvit Liceul Teoretic „Petru Maior” din Gherla, secţia Informatică, iar între 2002 şi 2006, a urmat cursurile Facultăţii de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind licenţiat în relaţii internaţionale şi studii europene. În 2006, a absolvit un curs de specializare în accesare fonduri europene şi dezvoltare regională la Bruxelles, Belgia, iar în perioada 2006-2008, a urmat programul de masterat „Managementul Proiectelor” la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. În 2021, a absolvit Programul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare” la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti, Colegiul Naţional de Apărare, conform CV-ului publicat pe site-ul www.gov.ro. Este absolvent, din 2023, al Programului de formare specializată pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, Institutul Naţional de Administraţie.
În perioada august 2004 – iunie 2008, a lucrat ca referent / inspector de specialitate / expert la Consiliul Judeţean Cluj. A fost delegat oficial al Consiliului Judeţean Cluj la Bruxelles, în cadrul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Biroul din Bruxelles (iun.-oct. 2006). În perioada august-decembrie 2008, a fost consilier informare la Ministerul Educaţiei – OI POSDRU, Unitatea Regională Nord-Vest, Cluj-Napoca, apoi a ocupat funcţia de şef cabinet senatorial (dec. 2008 – nov. 2012).
A fost director de program / director de proiect la CNTEE Transelectrica S.A. (ian. 2013 – sept. 2014), administrator / director general / manager proiect la SIAB Development din Cluj-Napoca (2008 – nov. 2019). A ocupat poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Tetarom SA, Cluj-Napoca, (mart. 2017 – oct. 2019).
A fost consilier superior la Primăria Municipiului Câmpia Turzii (nov.-dec. 2019), prefect al judeţului Cluj (dec. 2019 – febr. 2021).
În perioada 3 februarie – 7 decembrie 2021, a fost secretar general adjunct al Guvernului României, iar în iunie 2022, a devenit preşedinte al Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe, în cadrul Guvernului României. Şef al cancelariei Prim-ministrului, cu rang de ministru (7 dec. 2021 – 3 iul. 2023), secretar general al Guvernului României, cu rang de ministru (din 3 iulie 2023).
La alegerile parlamentare din decembrie 2024, a fost ales senator PNL, iar la 21 decembrie 2024, a fost ales vicepreşedinte al Biroului Permanent al Senatului, funcţie deţinută până la 11 februarie 2025.
La data de 12 februarie 2025, a devenit preşedinte interimar al Senatului României, după ce preşedintele acestei Camere, Ilie Bolojan, s-a suspendat din funcţie pentru a deveni preşedintele interimar al României. Mircea Abrudean a deţinut funcţia de preşedinte interimar al Senatului până la 26 mai 2025, arată senat.ro.
Între 12 decembrie 2024 şi 24 martie 2025, a fost membru în Comisia pentru românii de pretutindeni. Începând cu 11 martie 2025, este vicepreşedinte al Comisiei speciale comune a camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Este membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale şi în Comisia pentru drepturile omului, egalitatea de şanse, culte şi minorităţi.
Articolul NEWS ALERT! Clujeanul Mircea Abrudean devine al doilea om în stat apare prima dată în ziarulfaclia.ro.