April 21, 2024

Miercuri, 10 ianuarie, ora 18:00, clubul de carte Lecturile Insomniacelor din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment deosebit dedicat operei remarcabilei scriitoare contemporane române, Nora Iuga. Cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 93 de ani a autoarei, Festivalul Internațional de Carte Transilvania și Cinema Arta au format un parteneriat special pentru a aduce în centrul atenției publicului clujean atât creația literară, cât și viața fascinantă a Norei Iuga.

Evenimentul va începe cu o dezbatere la clubul de carte Lecturile Insomniacelor, unde participanții vor explora întreaga operă a scriitoarei. Față de formatul tradițional, care consta în dezbaterea unei singure cărți, de această dată, cititorii sunt încurajați să aducă cu ei cartea preferată de Nora Iuga pentru a împărtăși păreri și aprofunda înțelegerea operei sale variate.

De la ora 20:00, evenimentul se va muta la Cinema Arta, unde va avea loc proiecția filmului „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”. Acest documentar, regizat de Carla Teaha, oferă o privire autentică în viața și creația remarcabilei scriitoare. Participanții vor avea ocazia de a se înfrupta din universul literar și personal al Norei Iuga, călătorind prin amintirile și influențele care au marcat opera ei impresionantă.

Nora Iuga s-a născut pe 4 ianuarie 1931, în București. Absolventă a Facultății de Filologie, Universitatea din București, Nora Iuga a avut o carieră diversă, de la profesor de limba germană la redactor la Editura Enciclopedică și ziaristă la publicații de limbă germană precum „Neuer Weg” și „Volk und Kultur”.

Cu un palmares impresionant, Nora Iuga a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România în 1971 și membră PEN-Club din 1971. Începând cu 1985, s-a dedicat complet scrisului, devenind scriitoare profesionistă. În 2009, a primit prestigioasa bursă Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD) din partea Germaniei pentru scriitori străini.

La 79 de ani, Nora Iuga a intrat în istorie ca cel mai vârstnic blogger literar, aducând contribuții semnificative în lumea digitală a literaturii.

Evenimentul propus aduce în prim-plan nu doar talentul literar al Norei Iuga, ci și personalitatea sa captivantă și contribuția unică adusă în peisajul cultural românesc. Prin îmbinarea dezbaterii literare cu proiecția cinematografică, publicul clujean are șansa de a sărbători viața și moștenirea literară a unei personalități excepționale, Nora Iuga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *