July 20, 2024

Biserica cre┼čtin─â ortodox─â bulgar─â, tradi┼úional apropiat─â de Rusia, ┼či-a ales duminic─â un nou patriarh, Daniil, ├«n v├órst─â de 52 de ani, care a luat pozi┼úie ├«n favoarea Kremlinului dup─â invazia rus─â din Ucraina, transmite AFP.

Sus┼úinut cu 69 de voturi din 138 ├«ntr-o adunare a delega┼úilor ┼či a Sf├óntului Sinod, organul suprem al Bisericii, el s-a impus ├«n fa┼úa rivalului s─âu Grigorie, considerat neutru de exper┼úi, care a ob┼úinut 66 (trei voturi au fost declarate nule).

El ├«i succede carismaticului patriarh Neofit, care a ├«ncetat din via┼ú─â ├«n martie, dup─â ce a oficiat timp de peste zece ani, ┼či care a cerut ├«ncetarea r─âzboiului din Ucraina.

Daniil a sus┼úinut invazia rus─â din Ucraina, ├«ntr-un lung mesaj video difuzat ├«n 2023, au amintit anali┼čtii, potrivit AFP.

De asemenea, el a fost un fervent critic al deciziei din septembrie 2023 a Guvernului bulgar de a-l expulza pe ┼čeful Bisericii ruse din Sofia, arhiepiscopul Vasian, ┼či pe doi preo┼úi din Belarus acuza┼úi c─â servesc interesele geopolitice ale Rusiei.

Biserica Ortodoxă Bulgară reprezintă mai mult de două treimi din populaţie.

Patriarhul rus Kiril, care susţine războiul, nu a fost prezent la ceremonie.

Rivalul său pe scena internaţională, patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, a fost cel care a participat la fastuoasa ceremonie de întronizare a patriarhului în catedrala ortodoxă din Sofia, care poartă numele sfântului rus Alexandr Nevski.

├Än iulie 2023, Bartolomeu a celebrat o slujb─â la Istanbul ├«n memoria victimelor r─âzboiului din Ucraina, ├«n prezen┼úa pre┼čedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

├Än mai 2022, Biserica ucrainean─â ┼či-a anun┼úat ruptura de Rusia, declar├óndu-┼či ÔÇ×independen┼úa total─âÔÇŁ fa┼ú─â de autorit─â┼úile religioase ruse, aminte┼čte AFP.

Născut Atanas Nikolov, la 2 martie 1972, noul patriarh Daniil este licenţiat în teologie al Universităţii din Sofia. Din 2018 este mitropolit de Vidin (nord-vest).

├Än noiembrie 2022, el a emis directive pentru preo┼úii s─âi critic├ónd tendin┼úa de ÔÇ×a sem─âna ura fa┼ú─â de una dintre p─âr┼úile beligerante, desemnat─â ca unic agresorÔÇŁ.

De la sf├ór┼čitul comunismului, care a impus ateismul, mul┼úi bulgari s-au ├«ndreptat spre religie, 58% declar├óndu-se credincio┼či, potrivit unui sondaj realizat recent de Gallup.

Membr─â a UE ┼či a NATO, Bulgaria, ┼úar─â slav─â ┼či ortodox─â, este apropiat─â din punct de vedere istoric ┼či cultural de Moscova. ├Äns─â, rela┼úiile au fost tensionate de la ├«nceputul invaziei ruse ├«n Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *