June 15, 2024

Nu este ușor să gospodărești o comună cu nu mai puțin de zece sate componente. De asta este convins și primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, care ocupă această funcție din anul 1996, fiind unul dintre cei mai vechi edili șef în funcție în județul Cluj. Domnia sa conduce zece sate, onorând toate serviciile administrative cu rezultate bune.

Localitățile sunt la distanțe destul de mari, deplasarea dintr-un sat în altul nu este ușoară. Noroc că prin grija Primăriei în ultimii ani au fost modernizate majoritatea drumurilor, se poate circula peste tot în condiții bune. În aceste zile pe agenda de lucru a Primăriei se află și alte lucrări edilitare. În localitatea Urișor de pe drumul național Dej-Baia Mare se află în fază avansată amenajarea grădiniței cu program prelungit în clădirea fostei școli, unde vor frecventa unitatea de învățământ preșcolar peste 60 de copii. A fost mare nevoie de această grădiniță cu program prelungit, fiindcă din Urișor foarte multă lume face naveta în unitățile economice din municipiul Dej, neavând unde și cu cine lăsa copiii. Prin deschiderea grădiniței se va rezolva și această problemă, aducând preșcolarii și din satele vecine comunei. Astfel, vor beneficia de grădiniță și copiii din localitățile rurale care nu dispun de această unitate de învățământ.

Tot așa s-a rezolvat școlarizarea copiilor, care în fiecare dimineață sunt transportați cu microbuze în cele două Școli gimnaziale din Cășeiu și Rugășești. Desigur, administrația locală mai are și alte investiții în această perioadă. S-a făcut recepția la conducta de apă potabilă în satele Guga și Sălătriuc, iar prin grija Consiliului Județean Cluj și populația satului Gârboul Dejului va beneficia de apă de bună calitate. Concomitent se lucrează la canalizarea satului Rugășești, unde apa a fost introdusă acum câțiva ani. Vorbind de canalizare, anul trecut a fost terminată lucrarea și în localitatea Coplean, racordată la stația de epurare construită în centrul de comună. În viitor astfel de investiții de gospodărie comunală vor mai fi realizate și în celelalte sate componente ale comunei Cășeiu. Printre proiectele edililor se mai află instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișul școlilor și grădinițelor și continuarea amenajării de trotuare noi pe străzile Cășeiului, lucrare executată deja pe strada Gării. Părăsind comuna Cășeiu, în hotarul celor zece sate am putut admira hărnicia agricultorilor în zonă, care munceau de zor la cositul plantelor furajere, dar și la întreținerea culturilor prășitoare. Zilele hărniciei atât pe plan edilitar, cât și în domeniul agriculturii, o ramură importantă a economiei locale.

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *