June 15, 2024

Zilele trecute poposind în municipiul Dej am constatat o eferverscență de lucru, pe oriunde am trecut am avut ocazia să observăm o intensă activitate gospodărească. Fără să exagerăm, putem aprecia că orașul a devenit un adevărat șantier cu mai multe puncte de lucru deschise în beneficiul îmbunătățirii confortului cotidian al locuitorilor urbei.

În weekendul trecut toate drumurile au dus spre ”Pădurea Bungăr”, tradiționalul loc de agrement al dejenilor, unde s-a inaugurat parcul cu același nume, o adevărată bijuterie a zonei verzi de la marginea localității, la ieșirea din oraș în direcția Gherlii. Prin noile amenajări realizate acolo atât copiilor, cât și adulților le sunt oferite condiții bune de recreere în mijlocul naturii, de petrecerea timpului liber prin mișcare și sport. Este o locație deosebit de frumoasă, investiția Primăriei merită aprecierile populației, dar și a turiștilor care vizitează municipiul de la confluența Someșurilor. Apropo de Someș. Tot la Dej, se află în fază de finalizare pasarela pietonală peste Someș din vecinătatea restaurantului ”Rex”, o investiție mult așteptată de dejeni, dar care, iată, este pe terminate. Noua trecere pietonală de peste apă oferă condiții mai bune deplasării pe jos între cele două părți ale orașului, evitând astfel aglomerația mare de pe podul rutier, aflat, la fel, în reparație. În planul edililor dejeni pe acest an figurează și reabilitarea podului peste Valea Uriului pe DN 1C și amenajarea intersecției DN 1C – DN 17. Ieșind din Dej spre Cuzdrioara, în fața cunoscutei firme VASROM am văzut muncitori acționând la amenajarea noilor trotuare pe strada Bistriției, după ce recent astfel de lucrări au fost efectuate și pe străzile 1 Mai și Crângului. De altfel, pe raza municipiului Dej în ultimii ani au fost modernizate toate trotuarele din zona centrală. Paralel, se lucrează și la amenajarea pistelor de biciclete. În ziua documentării noastre utilajele au lucrat pe digul Someșului pe porțiunea Gara CFR – podul mare, nu de mult astfel de investiții au fost realizate și pe digul din imediata vecinătate a Bazinului de înot didactic acoperit. Aceste proiecte fac parte dintr-un program de redresare a cicloturismului, cândva sportul preferat al dejenilor. Pista de biciclete de pe dig este iluminată cu elemente fotovoltaice, iar pe marginea ei au fost instalate bănci noi pentru odihnă. De astfel de amenajări va dispune și noua pistă de lângă Gara CFR.

Primăria Municipiului Dej mai are pe anul 2024 și alte investiții edilitar-gospodărești, noi am amintit doar câteva constatate de noi într-o singură zi de lucru. În ultimii ani, tot mai des am avut ocazia să vedem astfel de obiective noi, care atestă preocuparea edililor de înfrumusețare a așezării de pe Someș.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *