Pentru un om calitatea vieții nu este dată de certitudinile în care trăiește sau de răspunsurile pe care le descoperă, ci de cea a întrebărilor pe care le are și care îi umplu universul interior. În ce cred, cum cred și pe Cine mărturisesc? ar trebui să se fie întrebări fundamentale pentru orice tânăr aflat la vârsta căutărilor de sens și pe care ar trebui să și le asume, asemenea unei aventuri. Teologul grec Christos Yannaras spunea că tinerii de astăzi sunt dornici de noi și noi aventuri. De aventuri, spunem noi, prin care să își trăiască viață, să își cunoască rostul, să își depășească limitele și mai ales să simtă deplin sentimentul că lumea le aparține. De ce ar lipsi din șirul acestor aventuri și cea a credinței? Aceasta le oferă tinerilor șansa de a cunoaște mai bine sensul lumii în care trăiesc, importanța vieții lor, cum să își clădească relații sănătoase cu Dumnezeu, cu semenii lor, cu ei înșiși și cu lumea și, poate cel mai important, cum să rămână stăpâni pe mințile lor și să fie liberi în sufletele lor.
Într-o astfel de aventură am pornit și noi, autorii acestei însoțiri de credință și de viață pe care avem bucuria să o punem în mâinile tinerilor cititorii, dar nu numai. Nu am încercat un drum nou, despre care nu știm în ce direcție merge, ci am pășit și noi, pe urmele părinților și dascălilor noștri care au deschis omului orizonturile credinței. De aceea, în alcătuirea acestei cărți am pornit de la Catehismul mic, redactat cu mai bine de o jumătate de secol în urmă, de mai mulți profesori de teologie sub impulsul părintelui Iustin Moisescu, la vremea când era Mitropolit al Ardealului și care rămâne până astăzi cea mai la îndemână mărturisire de credință a Bisericii noastre. Ne-am bucurat și ne-am inspirat din reușitele creștinilor catolici, care au reușit să pună la îndemâna tinerilor o adevărată bibliotecă de inițiere în tainele credinței, ce are în centru catehismul pentru tineri. Am dorit să rămânem pe drumul nostru și să găsim forma simplă, cât mai puțin încărcată, care să ne reprezinte pe noi și credința noastră și să fie fidelă Adevărului.
Suntem conștienți că secularizarea în care trăim tinde să ne răpească tot mai mult bucuria de a ne mira, după expresia lui Olivier Clement, și astfel să nu mai vedem viața în sfințenia ei. Vedem aceasta ca pe o provocare de a gândi instrumente noi care să comunice credința în mod special tinerilor într-un limbaj potrivit. Dar mai știm că, iubindu-l pe Dumnezeu și slujindu-i pe oameni, trebuie să le oferim tinerilor repere morale și de viață și să le împărtășim cuvântul mereu viu și actual al Scripturii, ca fundament al credinței și al vieții. Cu acest gând am pornit în realizarea acestei cărți, care vrem să fie o însoțire pe calea credinței, proaspătă și limpezită de prea multă teologie scolastică, deschisă și ancorată în viață, cu provocări de noi căutări și descoperiri. Chiar dacă rămân poate multe întrebări pe care nu le-am abordat și care fac parte din orizontul de așteptări al tinerilor de azi, avem satisfacția de a le fundamenta mai bine credința, convinși fiind că aceasta le va lumina și viața.
La acest catehism pentru tineri au lucrat ca autori: Olimpiu Benea, Bogdan Ivanov, Dinu-Grigore Moș, Cătălin Pălimaru, Simeon Pintea, Cristian Sonea, Liviu Vidican-Manci, sub grija și impulsul părintelui Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Nu le putem da tinerilor nicio o garanție că vor fi mai credincioși sau mai buni citind această carte. Poate răspunsurile pe care le-am dat marilor întrebări de credință și de viață, vor fi cele pe care și ei le căutau și atunci munca noastră nu a fost zadarnică. Putem să le spunem cititorilor noștri, care se bucură de tinerețea sufletului că, având curiozitatea acestei aventuri a credinței, în primul rând se vor cunoaște mai bine pe ei înșiși. Colectivul de autori ai cărții „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”, Editura Renașterea, Cluj-Napoca, 2024.