January 13, 2025

An de an, în prima jumătate a lui iulie, la Crucea Iancului de la Fântânele, are loc marea sărbătoare populară dedicată crăișorului Avram Iancu și eroilor Apusenilor. Aici, la cota celor 1350 de metri altitudine, se adună moții, istoricii, preoții, politicienii, artiștii, comercianții și toți iubitorii drumețiilor montane pentru a comemora și evoca pilduitoarele pagini de eroism scrise prin lupta pentru dreptate și ne-îngenunchere în fața celor ce au vrut să domine și să secătuiască bogățiile acestui areal montan atât de frumos, prin verdele său, în acest anotimp.

Eroul Avram Iancu, eroina Pelaghia Roșu, lăncierii, tribunii, centurionii, moții și moațele acestui pământ sfânt reprezintă un veritabil simbol al dragostei pentru neam și glia noastră străbună pe care au știut s-o apere cu eroism și pierderi de vieți omenești.

Și în această a doua duminică a lui Cuptor, iulie, Crucea Iancului, ridicată pentru prima dată din lemn, în 1924, la împlinirea unui secol de la nașterea Crăișorului, apoi refăcută de două ori din piatră, a fost renovată prin grija conducerii comunei Mărișel.

La ea au urcat mii de participanți pentru a participa la această manifestare care s-a aflat la a XLVlll – a ediție, organizată de Primăria și Consiliul local Mărișel, cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Așa cum am relatat și în reportajele anilor trecuți, această sărbătoare tradițională, unică ca dimensiuni și program în județul Cluj, a început cu slujba religioasă săvârșită la Crucea Iancului, unde, după sunetul tulnicelor, preoții și mulțimea s-au rugat pentru sufletele eroilor Apusenilor, ai neamului românesc, pentru binecuvântarea, sănătatea, prosperitatea și liniștea României și a lumii. Preotul paroh, Ioan Mocean și colegii săi, au încheiat oficierea slujbei prin a sublinia eroismul moților, ale lui Avram Iancu, Horea, Cloșca și Crișan, nădăjduind, dacă vremurile o vor cere, ca și noi să avem sânge de eroi, cum au avut și eroinele Pelaghiei Roșu, în acei ani 1849 – 1849 când au înscris acele uimitoare pagini de eroism.

În acorduri muzicale, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, doamna Adriana Irimieș, amfitrionul întregului program, a invitat delegațiile prezente să depună coroanele de flori la Crucea Iancului, începând cu Parlamentul României și continuând cu PNL Cluj, Primăria Mărișel, Consiliul Județean Cluj, Consiliul local Mărișel, Ocolul Silvic Apuseni, PRN, PNL Cluj – Napoca, PSD Cluj, AUR, Primăria și Consiliul local Gilău, Primăria Măguri Răcătău, Primăria Călățele, Primăria Râșca, Primăria Huedin, Primăria Căpușu Mare, Societatea Cultural – Patriotică Avram Iancu din România și filialele sale din Câmpia Turzii, Florești și Beiuș și Primăria Mănăstireni. Apoi a fost intonat Imnul României și toți participanții au fost invitați să se deplaseze la marea scenă din proximitatea Crucii Iancului.

Reamintesc faptul că această mare scenă, un amfiteatru în aer liber, a fost construită din inițiativa primarului Viorel Ghic din trunchiuri de lemn de brad. Ea dispune de grupuri sociale, cabine de duș, vestiare, inclusiv curent și apă caldă obținută prin panouri solare.

Amfitrionii frumosului spectacol, d-na manager al CJPCPCT Cluj, Adriana Irimieș și consultantul artistic, Grigore Sâmboan, au oferit microfonul dlui primar, Viorel Ghic, care a adresat salutul: ,, Bună ziua dragi moți, bună ziua dragi români care ați venit în număr mare pe locul unde în anii 1848 – 1849 eroii noștri au luptat pentru apărarea acestui pământ sfânt”.

În cuvântul său, șeful administrației publice de aici a punctat cele mai importante evenimente ale neînfricaților eroi ai Apusenilor conduși de Avram Iancu și Pelaghia Roșu, izbânzile acestora asupra trupelor comandate de Lajos Kossuth. Apoi a punctat o serie întreagă de evenimente triste de moții Apusenilor. Un loc important în alocuțiunea sa l-a acordat eroinei Pelaghiei Roșu și anului 2024, dedicat eroului Avram Iancu care a făcut din Munții Apuseni o țară românească, o țară liberă din ținutul Transilvania. El a luptat pentru drepturile și libertatea națiunii române. El rămâne un exemplu de urmat în lupta pentru libertatea drepturilor sociale și naționale, el este model de acțiune pentru libertate, dezvoltare, unitate și frăție.

Apoi a invitat pe scenă oficialitățile prezente, între care nominalizăm parlamentarii Radu Moisin și Adrian Ilie Coleșa, președintele AUR, George Simion, secretarul de stat, Ioan Oleleu, consilierii județeni: Marinela Marc, Marinel Andro, Cristian Ciuta, Alexandru Cordoș, Adela Demeneș, Marius Bălaș, Giorgiana Sima, apoi președintele PRN – Gheorghe Funar, Mihaela Suciu, primarii: Pavel Teodor din județul Timiș, Gheorghe Popa din județul Dolj, Alexandru Livescu – Măguri Răcătău, Vasile Tripon – Călățele, Ioan Coldor – Mănăstireni, Florin Alin Abrudan – Râșca, Gheorghe Iancu – Căpușu Mare, vicele Mărișelului, Nicolae Ghic, președintele Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu din România, Tiberiu Groza și alte persoane.

Conform protocolului, a oferit microfonul deputatului Radu Moisin, care a felicitat conducerea comunei pentru modul exemplar de organizare și al acestei ediții a sărbătorii de la Fântânele, evocând eroismul Crăișorului și al moților care au luptat pentru obținerea drepturilor sacre în evenimentele din anii 1848 – 1849, punctând și condițiile europene ale vremurilor, dând o tentă partinică ultimei părți a discursului său, fapt pentru care au fost câteva scurte fluierături și proteste din rândul unor participanți aflați în fața scenei.

Despre eroicele fapte de luptă ale acelor ani și eroi ai Apusenilor au vorbit și d-na Marinela Marc, George Simion, care a fost scurt, dar ovaționat de public, când a precizat că este imperios necesar să se nască copiii românilor în țară nu în Europa, aici să-și găsească condițiile de creștere, instruire și afirmare.

În aceeași notă au vorbit și Alexandru Cordoș, Ioan Oleleu și Tiberiu Groza, iar o mare, interesantă și documentată lecție de istorie, cu toate etapele și importanța ei în acele vremuri grele ale luptei cu trupele maghiare, a ținut istoricul militar, col (r) Vasile Tutula. Ne-ar trebui enorm de mult spațiu ca să o redăm.

Frumosul program artistic gândit și realizat sub auspiciul dnei Adriana Irimieș, a fost închinat și celor 200 de ani de la nașterea eroului Avram Iancu, el a bucurat sufletul miilor de participanți la renumita sărbătoare a eroului, eroinei și eroilor Apusenilor unde cântecul și jocul a avut ecoul scontat într-un mare areal montan.

Orchestra profesionistă Cununa Transilvană, dirijată de Tudor Căucean, care urcă pe scenă de peste 65 de ani, a oferit marelui public o suită de melodii din Transilvania, dar a și acompaniat mulți interpreți vocali.

Au prezentat cântece din frumoasele lor repertorii tinerii: Denisa Giurgiu, Ștefan Suciu, Larisa Gurzău, Alexandru Crișan, Ștefania Viorela Cotârlă, Adania Abrudan, Catinca Crișan, Adela Burcă, Raluca Drule, Daria Șipoș, Teodora Nan, Roxana Maria Pop, Andra Moldovan, Ariana Șandor, Paul Sâmbotelecan, Cristian Mezei Pop, Ariana Fodor. Apoi Grigore Sâmboan, Claudiu Ciotlăuș, Adrian Socaciu, Iosif Rusu, Alex Potra, Nicolae Turcu și Raul Oltean.

La înălțime, la propriu și la figurat, s-au prezentat și soliști din zona de munte, adică Dana Purcel, Livia Maria Hetea – Danciu, Ancuța Roșu, Delia Toderici, Dana și Denisa Todea și bine-cunoscutul Mihai Mariș, dar și taragotiștii din Mărișel.

Cei din Ansamblul ,, Nepoții Iancului’’ au jucat cum știu ei mai frumos și tradițional, au oferit cântece și chiar un obicei de nuntă, iar recitalul lui Nicoleta Voica a fost apogeul acestui adevărat festival folcloric.

La plecare am fotografiat unul din panourile de pe zidul crucii cu relatarea lui Avram Iancu din 5 iulie 11849. ,, Are loc prima confruntare între oastea lui Avram Iancu și armata maghiară, despre care spune că a avut loc,, o lovitură generală glorioasă cu vreo 400 de rebeli, pe care, punându-i pe fugă, i-au gonit vreo două ore, luându-le și trei care încărcate cu pâine’’. Oastea lui Iancu era condusă de centurionul Andrei Roșu, sprijinit de tribunii Nicolae Corchiș și Ioan Oltean.

Păcat că acest drum județean, recent reabilitat de consiliul judeșean, a fost blocat la coborârea spre lacul de acumulare de la Tarnița timp de peste o oră jumate din cauza unor impostori care parchează ca pe propria moșie și coboară la sporturi nautice, vâslind la bărcile pneumatice. În acest timp nici un polițist nu a trecut prin zonă.

Dumitru VATAU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *