February 29, 2024

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj anunţă că joi este prima zi de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti pentru obligaţiunile pe care le-a emis.

„Emisiunea de obligaţiuni s-a desfăşurat în cadrul unui plasament privat, încheiat în luna decembrie a anului trecut. Suma atrasă de la investitori a fost de 76 milioane de euro. Consorţiul care a intermediat plasamentul privat a fost format din BT Capital Partners, Alpha Bank România şi Raiffeisen Bank. Începând de astăzi, 18 ianuarie 2024, Consiliul Judeţean Cluj este prezent la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu prima să emisiune de obligaţiuni. Listarea obligaţiunilor Consiliului Judeţean Cluj (CJC33E) s-a realizat în urma derulării unui plasament privat la finalul anului 2023, în cadrul căruia au fost emise 756,800 de obligaţiuni, neconvertibile, garantate şi denominate în euro. Obligaţiunile au o valoare nominală de 100 euro şi dobândă variabilă (EURIBOR 6m + 3,25% pe an), scadenţă în anul 2033 şi cu o opţiune de răscumpărare anticipată în 2029. Plasamentul privat a fost intermediat din consorţiul format din BT Capital Partners, Alpha Bank România şi Raiffeisen Bank”, se arată într-un comunicat transmis de CJ Cluj.

Potrivit sursei citate, fondurile atrase în urma plasamentului sunt destinate refinanţării datoriei publice locale şi cofinanţării unor obiective de investiţii de interes public local ale Consiliului Judeţean Cluj, iar obiectivele de investiţii de interes public local vizează modernizarea unor drumuri judeţene parte a traseului regional Transilvania de Nord, construirea unui sediu pentru Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii dar şi a altor spitale din municipiul Cluj-Napoca, restaurarea monumentului istoric Castelul Banffy.

„Sunetul clopoţelului tras astăzi este un sunet care înseamnă dinamică, înseamnă dezvoltare, înseamnă succes. Pentru că acestea înseamnă Clujul ! Un judeţ în plină dezvoltare, cu proiecte în derulare, aşezat pe drumul modernizării în toate domeniile – infrastructură mare, asistenţă medicală, învăţământ, cultură, administraţie. Ne bucură că am reuşit, alături de partenerii noştri, să implementăm acest nou instrument de investiţii, unic în peisajul administrativ clujean. Satisfacţia e cu atât mai mare cu cât ratingul judeţului Cluj, certificat de specialiştii internaţionali, este nivelul maxim A, superior ratingului suveran al României. Acest lucru, coroborat cu valoarea mare a emisiunii de obligaţiuni, mă face să fiu extrem de încrezător că vom reuşi să accelerăm proiectele de investiţii ale Consiliului Judeţean. Lansarea de astăzi va întări poziţia de lider naţional în planul dezvoltării a Clujului şi va schimba faţa acestui judeţ prin intermediul ambiţiosului program de investiţii aflat în derulare şi care ţinteşte obiective de interes local şi naţional, pe multiple axe vitale de infrastructură: sănătate, educaţie, cultură, reţeaua de drumuri, extinderea canalizării şi alimentării cu apă sau reciclarea deşeurilor”, a declarat, citat în comunicat, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *