October 14, 2024

 

Stagiunea 2024/2025 a început în forță. Am în vedere prezența la Festivalul Operelor Naționale-All Puccini Edition, București, 7-16 iunie, în care teatrul liric condus de Szep Gyula a prezentat La Rondine de Puccini, regia Anger Ferenc, dirijor Horvath Jozsef.  Spectacol foarte bine primit de public și critica de specialitate. Vă propun cele scrise de Magdalena Popa Buluc: ”Opera Maghiară din Cluj-Napoca reușește-ca de fiecare dată în ultimii 3 ani-, să surprindă prin curajul și unicitatea alegerilor repertoriale, marcând faptul că este prima companie care a venit în turneu la București în urmă cu mai bine de un secol și jumătate, 1860 cu 11 titluri jucate în prezența lui Alexandru Ioan Cuza” (30 mai 2024, jurnalul.ro). În fine, sâmbătă 21 septembrie, a luat sfârșit și cea de a 4-a ediție a Zilelor Operei Maghiare din Cluj, în care au fost incluse mai multe momente, expoziția de carte și lansarea de carte În spatele cortinei de Witlinger Margit, lansarea cărții Il Transilvano de Girolamo Diruta, spectacolul În mirajul muzicii, Gala de operă, concursul de istorie a OMS Cluj și, sâmbătă, 21 septembrie, Opera pentru Copii. Nu trebuie omisă premiera baletului La mascarada. Musica Buffa, de Vermesy Peter, balet într-un act, coregrafia Jakab Melinda, dirijor Selmeczy Gyorgy, din cadrul concertului de gală/19 septembrie.

Ce va fi?

”Prima parte a stagiunii este foarte aglomerată, citez din cele discutate cu domnul Szep Gyula/director, cu multe evenimente, care sigur vor interesa publicul spectator. Începem stagiunea propriu-zisă cu o microstagiune la Miercurea Ciuc, unde vom prezenta Trubadurul, Jesus Christ Superstar, My Fair Lady plus o Gală de operetă, deja fiind vândute 2538 de bilete! Până nu văd bugetul pe anul viitor, rămân la repertoriul existent. Daca mai scade bugetul, nu vom avea bani nici să plătim gazul. Mă bazez pe un repertoriu foarte mare,acumulat în timp, insuficient fructificat. Mă gândesc la Samson și Dalila, Lombarzii, Carmen, Ottelo, vrem să reluăm Undeva în Europa, să reluăm operetele”

De la Liszt la Puccini

”Am gândit și pus pe hârtie două momente deosebite. Este vorba despre Concertul Aniversar Liszt, moment pe care ne dorim să-l ducem și la Palatul Artelor de la Budapesta. Al doilea moment este dedicat Zilelor Puccini, în care vom prezenta toate cele cinci opere pe care le avem în repertoriu, Boema, Tosca, La Rondine, Manon Lescaut și Madama Butterfly. În toate cele cinci, tenor va fi Pataki Adorjan. În plus, patru soprane vor deține rolurile principale, Kele Brigita, Egyed Apollonia, Covacinschi Yolanda și Barabas Zsuzsa, moment Puccini programat între finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie”.

Premierele?

”Finalul lunii octombrie, 30 mai precis, aduce premiera operei Bank Ban de Erkel, în regia lui Vidnyaszky Attila, directorul Teatrului Național din Budapesta. În 19 decembrie vom avea premiera baletului Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, o variantă modernă, coregrafia și regia Jakab Melinda. Aprilie 2025 aduce o lucrare interesantă, Soția lui Kornyo de Vajda Janos, regia Gothar Peter, unul dintre cei mai însemnați regizori de film  ai Ungariei, dirijor fiind Selmeczi Gyorgy. În iunie sau septembrie, vom avea premiera la Cheița de aur de Mester David, operă pentru copii. Revin la ideea enunțată anterior, aștept să văd bugetul, în fucnție de el voi ști ce mai urmează în partea a doua a stagiunii”.

Stagiunea 232 și-a deschis porțile. Nu ne rămâne decât să-i urmărim programele săptămânale, să le onorăm cu prezența, să nu uităm că artele spectacolului aduc frumusețe, o stare de liniște, îmbogățiri spirituale.

Demostene Șofron

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *