July 1, 2025

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice a fost adoptat luni în şedinţa Executivului.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dragoş Pîslaru, a confirmat aprobarea proiectului, în conferinţa de presă care a avut loc la finalul şedinţei de Guvern.

Pe ordinea de zi s-au aflat două ordonanţe şi anume proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi a articolului XIV din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reorganizarea activităţii acesteia, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice s-a aflat vinerea trecută în primă lectură în şedinţa Guvernului.

Luni, patronatele au avizat favorabil proiectul, sindicatele au votat nefavorabil, iar reprezentanţii societăţii civile s-au exprimat favorabil cu observaţii, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Economic şi Social, Stelică Fudulea.

Potrivit ordonanţei publicate în transparenţă pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, cuantumul sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare ar putea fi stabilit până la 300 lei brut lunar, pentru toate categoriile de personal plătit din fonduri publice.

De asemenea, proiectul prevede că, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare, ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiţii, stabilite potrivit Legii nr. 31/1991, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar cu o durată cuprinsă între o zi şi trei zile lucrătoare. 

Articolul OUG privind tăierea sporurilor – aprobată de Guvern apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *