Din cele 27 de scaune de consilier local al municipiului Cluj-Napoca 10 sunt ocupate de doamne. O parte dintre ele sunt la primul mandat iar altele au experiență destul de mare în deliberativul local. Sunt doamne care au ales să reprezinte interesele clujenilor în forul legislativ local după ce au făcut parte din Parlamentul României sau chiar Parlamentul European. „Qui potest maius, potest et minus”-este un principiu de drept roman. Adică cine poate mult poate și puțin. Cu alte cuvinte, cine a putut să reprezinte interesele cetățenilor în forul legislativ național sau european poate și în consiliul municipal. Numai că a reprezenta interesele clujenilor în consiliul local nu e puțin lucru având în vedere provocările cu care se confruntă orașul și planurile pe care și le propune cadrul procesului de dezvoltare.
Egalitatea de gen și reprezentarea politică a femeilor constituie priorități politice ale Uniunii Europene. România însă se situează pe ultimele locuri la nivel european și pe la mijlocul clasamentului la nivel mondial. Cu toate că de fiecare dată în contextul alegerilor partidele dau asigurări că vor asigura creșterea procentului femeilor care obțin mandat pe plan local, național sau în legislativul european, acest lucru nu se întâmplă.
Dacă în mandatul 2020-2024, în Consiliul local Cluj-Napoca au activat șase doamne, în actualul mandat 2024-2028 numărul a crescut la zece. Practic, mai bine de o treime din locurile deliberativului local clujean sunt ocupate de femei.
PNL, pe mâna unei cunoscute avocate
Vă rugăm să accesați pagina Autentificare. Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă