September 15, 2024

Nevăzătorii constituie una dintre categoriile sociale afectate de așa zisul proces de recalculare a pensiilor. Aplicarea principiului contributivității a dus la diminunarea pensiilor acestor persoane cu până la 80 la sută. Făclia de Cluj vă prezintă un exemplu concret din Cluj-Napoca în care o persoană cu deficiențe de vedere și cu stagiu de cotizare contributiv de 23 de ani și opt luni s-a trezit cu pensia micșorată de la 5.770 lei la 1.903 lei. Practic o reducere cu aproape 4.000 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 70 la sută.

Floretin Rădulescă, președintele Filialei Cluj a Asociației Nevăzătorilor din România acuză guvernanții că au luat bani de la nevăzători pentru a crește pensiile altora.

G.V. este unul dintre cei peste 1000 de nevăzători din județul Cluj. Are 50 de ani și mai bine de 23 de ani a lucrat ca și cadru didactic la o unitate de învățământ special pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Nu demult a ales să iasă la pensie. Potrivit legii de la acea dată, ca urmare a celor peste 23 de ani munciți, i s-a cuvenit pensie de aproape 6.000 de lei lunar. Acum a primit decizia de recalculare a pensiei conform Legii 360 din 2023. Când a aflat ce sumă îi revine lunar a fost șocat și nu i-a venit să creadă. Potrivit documentului emis de Casa Județeană de Pensii Cluj la data de 11.07.2024, G.V. va avea de la 1 septembrie suma de 1.903 lei lunar.

Deși în decizia emisă în iulie se precizează că rămâne cuantumul de 5.770 de lei, clujeanul se declară revoltat pentru că de acum încolo nu va mai beneficia de indexări la pensie iar orice măsură în acest sens se va raporta la suma de 1903 lei prevăzută după recalculare.

„Se aplică principiul contributivității doar la omul de rând. La judecători, polițiști, militari și la alții nu mai e așa, iar pe noi ne-a băgat cu restul lumi”, ne-a declarat G.V.

Floretin Rădulescă, președintele Filialei Cluj a Asociației Nevăzătorilor din România spune că noua lege a pensiilor îi afectează pe toți nevăzătorii și că pensiile acestora sunt diminuate, unele cu până la 80 la sută.

Legea îi va afecta și pe nevăzătorii aflați în câmpul muncii

Floretin Rădulescă precizează că deși Guvernul a fost informat de faptul că noul act normativ îi va afecta pe toți nevăzătorii, nu au fost luați în seamă. „Ni s-a băgat în față principiul contributivității. Am exlicat în permanență că persoanle cu handicap grav nu pot fi la fel de productive ca persoanele valide și că au nevoie de o anumită compensație care să atenueze această lipsă de productivitate, însă nu a fost acordată această atenuare. Din păcate lucrurile sunt garve iar oamenii sunt nedumeriți și nu înțeleg ce se întâmplă. Ei văd un cuantum și li se spune că nu va fi micșorată pensia, însă nu realizează faptul că de acum încolo nu va fi indexată pensia”, a spus președintele Filialei Cluj a Asociației Nevăzătorilor din România. El a explicat că legea îi va afecta de acum încolo și pe nevăzătorii care lucrează în prezent pentru că se vor pensiona în condiții mult mai dezavantajoase. „Unii dintre ei s-au pensionat în pripă pentru că au aflat de schimbările legislative. În decizii figurează o jumătate de punct pentru fiecare an lucrat și un sfert de punct la categoria grav și accentuat. Aceste pucte au fost omise acum”, a spus Rădulescu.

Președintele Filialei Cluj a Asociației Nevăzătorilor din România a mai avertizat că un lucru extrem de grav constă în faptul că deciziile au fost emise în iulie și înmânate abia la finalul lunii august.

El a preciat că din cauza problemelor majore existente în noua lege, persoanele cu deficiențe de vedere vor protesta în a doua parte a lunii septembrie la București.

„Suntem printre cei 800 de mii care suferă, dar ceea ce este flagrant este că suntem o categorie întreagă la care ne scade pensia. Cei de la guvernare au luat bani de la nevăzători și au crescut pensiile altora. E un lucru perfid și oribil pentru că pensiile mari cresc cu mii de lei iar cei cu venituri reduse suferă”, a punctat Rădulescu.

Potrivit lui Florentin Rădulescu, în județul Cluj sunt peste 1100 de persoane nevăzătoare. Dintre acestea, o parte sunt în câmpul muncii iar o altă parte sunt pensionați.

Președintele Filialei Cluj a Asociației Nevăzătorilor din România arată că de acum încolo persoanele cu dizabilități vor fi demotivate să lucreze pentru că indiferent de stagiul de cotizare, acestea vor beneficia tot de indemnizația minimă garantată, de 1281 de lei.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *