June 25, 2024
Mai multe persoane au fost luate ostatice ├«ntr-o cafenea din ora┼čul olandez Ede la est de Utrecht, a anun┼úat s├ómb─ât─â un purt─âtor de cuv├ónt al autorit─â┼úilor municipale, informeaz─â dpa, AFP ┼či Reuters.

Media locale precizează că persoanele au fost luate ostatice de un bărbat înarmat, care ameninţă să detoneze o bombă.

Un larg contingent de poli┼úie a ├«ncercuit zona din centrul ora┼čului, potrivit media olandeze.

Nu se cunoa┼čte exact num─ârul de ostatici, media locale evoc├ónd ├«ntre patru ┼či cinci persoane.

Potrivit poliţiei, circa 150 de persoane au fost evacuate.

ÔÇ×Vedem c─â sunt multe ├«ntreb─âri asupra motiva┼úiei. Deocamdat─â, nimic nu arat─â c─â este vorba de un atac teroristÔÇŁ, a ad─âugat poli┼úia local─â.

Ulterior, poli┼úia olandez─â a anun┼úat c─â trei persoane au fost eliberate, dar c─â luarea de ostatici este ├«nc─â ├«n curs. ÔÇ×Trei ostatici tocmai au fost elibera┼úi. Situa┼úia ├«ns─â nu s-a ├«ncheiatÔÇŁ, potrivit unui comunicat al poli┼úiei postat pe re┼úeaua social─â X.

Imagini difuzate de canalul public NOS au ar─âtat trei tineri ie┼čind din ÔÇ×Cafe PetticoatÔÇŁ cu m├óinile ridicate ├«n aer.

Poli┼úia le-a cerut oamenilor s─â evite deplas─ârile ├«n centrul ora┼čului, care este situat nu departe de Arnhem.

Serviciile feroviare din zona afectat─â au fost anulate.

Olanda a cunoscut o serie de atentate ┼či de comploturi teroriste, ├«ns─â nu la scara celor din alte ┼ú─âri europene, precum Fran┼úa sau Regatul Unit.

├Än 2019, ┼úara a fost ├«ndoliat─â de un atac cu focuri de arm─â ├«ntr-un tramvai din ora┼čul Utrecht, atac care a f─âcut patru mor┼úi. Un b─ârbat de origine turc─â, identificat drept Gokem Tanis, a m─ârturisit ulterior c─â a avut o motiva┼úie terorist─â pentru acest atac, care a dus la ├«ncercuirea celui de-al patrulea cel mai mare ora┼č al ┼ú─ârii.

Tot ├«n 2019, poli┼úia olandez─â a inculpat doi jihadi┼čti care ar fi pl─ânuit un atentat terorist ce implica interven┼úia de kamikaze ┼či de ma┼čini-capcan─â.

├Än 2018, un t├ón─âr afgan identificat drept ÔÇ×Jawed S.ÔÇŁ a ├«njunghiat doi turi┼čti americani ├«n gara central─â din Amsterdam ├«n 2018, declar├ónd mai t├órziu judec─âtorilor c─â el dorea s─â-l ÔÇ×apere pe profetul MahomedÔÇŁ.

Agresiunea a avut loc la o zi după ce politicianul olandez de extremă dreaptă Geert Wilders anunţase că anulează proiectul său de a organiza un concurs de desene menite să-l caricaturizeze pe profetul Mahomed.

În 2004, cineastul olandez Theo van Gogh a fost asasinat la Amsterdam de un bărbat cu legături cu o reţea teroristă islamistă olandeză.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *