Duminică, 4 august, înaintea derby-ului dintre CFR și U Cluj, programat la ora 22, pe stadionul din Gruia, Piața Unirii din Cluj-Napoca a fost colorată începând cu ora 16 în alb și negru. Mii de suporteri ai Universității Cluj s-au adunat în zona zero a orașului pentru a-și arăta susținerea față de clubul care în acest an aniversează 105 ani de la înființare.
Fanii „studenților” au cântat, au fluturat steaguri și au bătut din tobe mai bine de o oră. Totodată, suporterii Universității și-au pus la punct ultimele detalii legate de coregrafia pe care urmau să o desfășoare pe stadionul rivalei ce se revendică din perioada imperiului austro-ungar.
O parte dintre fanii clubului universitar s-au arătat revoltați după ce au aflat că nu li se permite să introducă pe stadion tobele. „Nu o să mai intrăm niciunul la meci și o să vedem dacă Jandarmeria are chef să gestioneze o situație în care mii de suporteri rămân pe străzi. E inacceptabil. Sigur vor înțelege și ne vor lăsa cu tobele”, a spus unul dintre susținătorii Universității Cluj.
Din Piața Unirii, fanii „Șepcilor roșii” au pornit spre stadionul din Gruia, fiind supravegheați îndeaproape de jandarmi pentru a se menține ordinea publică.
De-a lungul istoriei, ”U” și CFR s-au întâlnit de nu mai puțin de 83 de ori în toate competițiile. ”Studenții” au reușit să se impună de 31 de ori, 24 de meciuri s-au terminat la egalitate, iar CFR a ieșit învingătoare în 28 dintre aceste confruntări. În toate aceste meciuri, Universitatea a marcat 107 goluri, în timp ce adversarii de duminică au punctat de 99 de ori.
Au existat 32 de meciuri în prima ligă între CFR și U (care a purtat mai multe denumiri: Divizia A, Categoria A, Superliga României, Liga 1), în 16 din cele 86 de ediții, campionat organizat începând cu sezonul 1932-1933. Referitor la întâlnirile din prima ligă, unele site-uri și publicații consideră întâlnirile “U” Cluj – Ferar Cluj din sezonul 1947-1948, tot la palmaresul întâlnirilor “U” Cluj – CFR Cluj. Ori, trebuie spus că sezonul 1947-1948 a fost început de Ferar Cluj în Divizia A (echipă care terminase precedentul campionat, 1946-1947, pe locul 6), iar de CFR Cluj în Divizia B (loc obținut urmare a clasării pe primul loc în seria 7 a diviziei C, sezonul 1946-1947). În pauza de iarnă a sezonului 1947-1948 a avut loc fuziunea dintre Ferar și divizionara secundă CFR Cluj, iar din retur echipa rezultată apare în unele clasamente sub numele Ferar-CFR. Dar abia din sezonul următor, 1948-1949, echipa apare doar sub numele CFR Cluj, Ferar dispărând din peisajul fotbalului românesc.