
Duminică în împrejurimile municipiului Dej toate drumurile au dus către localitatea Bobâlna, unde a avut loc ediția a doua a Festivalului Plăcintelor, o adevărată sărbătoare a gastronomiei tradiționale. În ciuda căldurii mari sute de oaspeți au onorat acest regal de artă culinară, mulți vizitatori sosind chiar și din Cluj-Napoca.
Primarul nou ales Dorin Petrean ne-a declarat în preajma evenimentului că în weekendul trecut, de fapt s-a sărbătorit și Întâlnirea fiilor comunei, marcat de festivalul plăcintelor, un moment important în viața locuitorilor așezării cu un bogat trecut istoric. Nu întâmplător, evenimentul sărbătoresc de la Bobâlna a atras atâta lume, mirosul plăcut al gustoaselor preparate culinare fiind savurat și de automobiliștii aflați în trecere spre județul Sălaj, care au poposit pentru câteva minute și în centrul satului pentru a gusta produsele pregătite de harnicele gospodine din localitate. Inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local al comunei Bobâlna de a organiza această manifestare gastronomică și culturală a devenit binevenită, mai ales în privința păstrării și valorificării obiceiurilor și tradițiilor populare din zonă, unde și în zilele noastre oamenii mai continuă aceste inestimabile valori ale folclorului nostru. De asta ne-am convins și la sfârșitul săptămânii trecute, când specialistele în prepararea gustoaselor plăcinte s-au aflat din nou la înălțimea așteptărilor. Toți cei care am servit din aceste bunătăți, am rămas plăcut impresionați de calitatea lor, mai ales plăcintele preparate cu silvoiz bucurându-se de mare trecere. Plăcintele de la Bobâlna sunt renumite pentru umpluturile bogate și savuroase.
Una din „vedetele” festivalului a fost silvoiță, un gem preparat cu grijă din prune, pregătit încă din toamna trecută de gospodine, zona Dejului fiind renumită pentru plantațiile de pruni. Toți gospodarii care și-au expus produsele efectiv au încântat gustul oaspeților, fiecare sortiment, indiferent că au fost umplute cu brânză, cartofi, gem sau varză oferind o experiență culinară unică, de la combinațiile dulci, la cele sărate, festivalul oferind câte ceva plăcut și aromat pentru fiecare gust. Mulți consumatori au luat și acasă plăcintele pregătite la Bobâlna, promovând și popularizând și altora specialitățile gastronomice. De fapt, asta a și fost scopul evenimentului, cu toții să cunoaștem tradițiile și obiceiurile comunei din împrejurimile Dejului. O carte de vizită oferită și de ediția a doua a Festivalului plăcintelor, unde duminică toată lumea s-a simțit bine. Pentru copii Asociația „Punți către suflet” a organizat ateliere de sculptură, desen, pictură și țesut, de mare căutare bucurându-se plimbările cu trăsură, momente vesele pentru cei mici.
Din programul festivalului de la Bobâlna nu putea lipsi folclorul, după un Te Deum oficiat de preotul Bisericii Ortodoxe din localitate, Călin Lazăr, la Monumentul Eroilor din centrul satului a urmat un grandios spectacol de muzică populară, vedetele spectacolului fiind apreciații interpreți Traian și Valeria Ilea, Mărioara Sighartău și Cosmin Mocean, alături de care au mai evoluat pe scenă tinerele speranțe din zona Dejului și Gherlii, în frunte cu gherleanca Larisa Gurzău, care deja are un nume în folclorul clujean. Frumoasele dansuri tradiționale au fost prezentate de membrii Ansamblului folcloric ”Miorița” din Cluj-Napoca. A fost un weekend minunat, petrecut de sute de oaspeți, unde a dominat cîntecul, jocurile populare, voia bună și unde „eroul” principal a fost plăcinta de Bobâlna, specialitatea casei.
Szekely Csaba