July 25, 2024

Consilierii locali clujeni vor avea la „mapă” în ședința de luni 12 februarie Planul Urbanistic Zonal în vederea construirii a unui centru de educațional de cercetare, inovare și dezvoltare în Dealul Lomb.

Science Campus Cșuj-Napoca va fi dezvoltat pe o suprafață de 6,67 hectare și va cuprinde două obiective importante. Este vorba de Centru pentru viață, artă și știință și un campus universitar pentru UBB.

Centru pentru viață, artă și știință (Center for Life, Art, and Science-CLAS) – este o instituție nouă, proiectată ca un ecosistem de inovare cu participanți din cadrul instituțiilor publice, societății civile, întreprinderilor private, cercetării și educației, ca un mediu multifuncțional: Centru de șiință și inovare și Living lab (centru/muzeu de știință) ce pune cetățeanul în mijlocul proceselor de cercetare, inovare și transfer tehnologic din domeniile STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics).

Proiectul privind aprobarea PUZ reglementează urbanistic toate construcţiile care sunt propuse în zonă, iar regimul maxim de înălţime a fost stabilit la 7 etaje, înălțimea maximă a clădirilor fiind de 44 de metri raportat la cota terenului amenajat.

Campusul va avea o piață urbană dar și o bază sportivă. De asemenea este prevăzut un centru de cercetare InfoBioNano for Health, un observator astronomic și planetarium.

Aansamblul se înscrie în strategia Municipiului Cluj Napoca de a dezvolta o infrastructură extinsă și puternică pentru educație, cercetare, inovare și transfer tehnologic care să aducă împreună actori din sistemul de educație și cercetare, din mediul economic și antreprenorial, societatea civilă și administrația locală.

Primăria Cluj-Napoca a semnat în 2022 contractul de proiectare pentru realizarea Science Campus Cluj.

Proiectul „Science Campus Cluj” a fost selectat în urma unui concurs internațional de soluții, realizat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), iar echipa câștigătoare este KXL Studio. În valoare de 1,7 mil euro (7.100.000 lei fără TVA), contractul are termen de realizare de 540 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *