June 15, 2024

Organizaţia Cluj a Partidului Naţional Liberal şi-a lansat, sâmbătă, candidaţii la alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, în prezenţa preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă și a secretarului general, Lucian Bode.

Pe scenă au urcat, pe rând, lideri ai partidului și candidați liberali pentru Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Liderul PNL Cluj, Daniel Buda a arătat că de-a lungul istoriei PNL a asigurat prosperitatea României și a făcut ceea ce a trebuit pentru poporul român.

Acest partid a asigurat stabilitatea guvernării în ultima vreme printr-un guvern care s-a remarcat în ceea ce privește atragerea fondurilor europene. Și aici, domnule Ciucă, vă mulțumesc pentru faptul că ați fost persoana care în perioada când ați fost premier ați atras peste 90 la sută din fondurile UE”, a transmis Daniel Buda.

El a vorbit despre performanțele administrative de la Cluj, precizând că toate acestea nu puteau fi atinse fără un parteneriat cu echipa PNL și cu guvernul condus de Nicolae Ciucă.

Daniel Buda a atras atenția că democrația nu este un dat de la Dumnezeu și că trebuie apărată în fiecare clipă. „Astăzi mai mult ca niciodată suntem obligați să conștientizăm pericolele pe care le avem la poartă și să garantăm pacea și stabilitatea pe care ni le-au dat Uniunea Europeană”, a spus Buda, îndemnându-i pe liberali să meargă să vorbească cu oamenii pentru a le spune ce înseamnă apartenența la UE.

Dan Tarcea: Cluj-Napoca este model de bune practici

Viceprimarul Dan Tarcea la spus celor prezenți că municipiul Cluj-Napoca este model de bune practici în România cât și în străinătate.

În cei 20 de ani de administrație PNL la Cluj am reușit să ducem municipiul Cluj-Napoca de pe locul 5 în 2004 la nivel național pe locul întâi după Capitala României. Am reușit să atragem cele mai multe fonduri europene, iar aceste investiții se văd în fiecare colț al județului, în fiecare colț al orașului. Am reușit să avem cea mai mare calitate a vieții din România și să ne clasăm pe locuri fruntașe din acest punct de vedere. Suntem un oraș care a devenit model de bune practici atât în România și chiar din afară”, a spus viceprimarul. El a mai subliniat că municipiul Cluj-Napoca este cel mai sigur oraș din România și unul dintre cele mai sigure din Europa. „Municipiul Cluj Napoca a avut cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană și acest lucru se datorează administrației liberale de la Cluj. Echipa de la Cluj-Napoca a reușit să genereze proiecte de peste 4,5 miliarde de euro pentru viitor”, a punctat Tarcea.

El a precizat că prin creșterea calității vieții oamenilor în fiecare colț al României, românii nu vor mai fi determinați să-și părăsească țara iar cei care au plecat se vor întoarce.

Mircea Abrudean a punctat avantajele aderării la OCDE

Secretarul general al Guvernului Mircea Abrudean a afirmat că una dintre realizările PNL din ultimii ani despre care se vorbește puțin sau chiar deloc este legată de investițiile de peste 10 miliarde de euro atrase în 2022 din care mai bine de un miliard de euro au venit în județul Cluj. El a spus că acest lucru se datorează deschiderii procesului de aderarea la OCDE, realizare importantă a Guvernului Ciucă. „Se vorbește puțin despre OCDE în România și ce înseamnă să ajungem acolo”.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a vorbit în fața colegilor de partid despre necesitatea realizării unei reforme administrative în România, precum și despre proiectele pe care forul județean le-a implementat și despre cele pe care le are în pregătire.

 

Emil Boc despre provocarea PNL

În intervenția sa, primarul Emil Boc a arătat că la Cluj-Napoca s-a înțeles că cea mai bună politică este cea a rezolvării problemelor. „Împreună cu dumneavoastră am adus Clujul și PNL-ul pe primul loc. La Cluj, orașul nostru are cel mai mare buget din România dintre municipiile reședință de județ. Bugetul a crescut e 20 de ori în ultimii 20 de ani, de la 40 de milioane de euro la peste 800 de milioane de euro. Clujul a recuperat decalajul de dezvoltare față de alte județe și am depășit alte județe.

El a spus că municipalitatea a implementat proiecte de peste 420 de milioane de euro și are pregătire altele de 4,5 miliarde de euro.

Acest lucru e meritul unei echipe de la nivel local, național și european”, a menționat edilul.

Boc a explicat că provocarea PNL este de a menține calitatea vieții la Cluj-Napoca la un standard înalt iar clujenii să aibă prima opțiune să rămână acasă. „Ei vor rămâne acasă dacă nu vor avea bariere economice”, a precizat primarul.

El a mai susținut că marele proiect al Clujului este dezvoltarea extinsă a zonei metropolitane și ducerea calității vieții în fiecare colț al județului. Avem nevoie de un plan urbanistic metropolitan care să asigure viitor Clujului”, a spus lliberalul.

Ciucă: Economia românească a devenit a 2-a cea mai puternică economie din estul Europei

Șeful PNL, Nicolae Ciucă a afirmat, în cadrul evenimentului, că acest oraș este un model pentru întreaga Europă și că România a început să devină mai puternică. 

Domnule secretar general, domnule primar, domnule președinte al Consiliului județean, domnule secretar General, domnule președinte al Partidului Național Liberal Filiala Cluj, doamnelor și domnilor primari, dragi clujeni. ”Bine v-am regăsit și mă bucur foarte mult că am primit această invitație să particip la  evenimentul organizat de către Filiala Cluj. 

Și chiar dacă nu ne invitați, să știți că veneam obligatoriu la Cluj, pentru că trebuia să spun ceva. Peste tot pe unde mergem în țară dăm exemple de administrații liberale care au schimbat fața localităților, care au făcut ceea ce aveau de făcut pentru oameni, pentru cetățeni, care se situează în topul recunoașterii noastre pentru tot ceea ce înseamnă administrație liberală și începeam, desigur, cu Clujul. 

Și ați văzut de ce câte exemple sunt pentru care trebuie să începem cu Clujul.  Simțeam nevoia să vin să vă mulțumesc și să recunosc în fața dumneavoastră că, într-adevăr ați făcut ceea ce noi ne dorim să se întâmple peste tot în țară, să dezvoltați și să faceți cu adevărat administrație liberală”,a afirmat Nicolae Ciucă.

Fostul premier a mai vorbit și despre bugetul Clujului. 

Clujul s-a dezvoltat, Clujul a depășit stadiul de dezvoltare la nivel județean și la nivel național.  Clujul este un model pentru Regiunea de est a Europei. Clujul este un model pentru întreaga Europă, este în top. 10 orașe în Europa. Felicitări, domnilor!

Ați văzut cu câtă modestie și cu câtă smerenie fiecare dintre cei care au vorbit au spus că tot ceea ce s-a întâmplat, tot ceea ce s-a petrecut până aici s-a petrecut datorită echipelor alături de oameni, oameni pentru oameni.  Așa trebuie să facem, politică cu oameni pentru oameni, pentru că doar așa putem să construim o Românie puternică.

Și să știți că România a început să devină puternică.  Bugetul a crescut de 20 de ori la Cluj, asta înseamnă, sigur potențial, oportunitățile, oamenii care au condus aici la Cluj, au pus în valoare tot ceea ce au avut la îndemână și nu am terminat, că mai sunt foarte multe resurse și cea mai importantă este resursa umană”, a mai afirmat Ciucă. 

Liderul PNL a amintit că economia românească a devenit a doua cea mai puternică din estul Europei și că românii din diaspora vor se vor întoarce în țară.

La fel s-a întâmplat și în România. Economia românească a devenit a 2-a cea mai puternică economie din estul Europei. România a reușit să-și diversifice producția și să realizeze produse de complexitate medie și mare. 

România este pe un trend de dezvoltare, având posibilitatea ca în 2030 să ajungă cu PIB-ul pe cap de locuitor raportat la puterea parității de cumpărare la 90% din media europeană.

Nu va mai fi nevoie să apelăm noi să se întoarcă românii acasă, vor veni acasă pentru că vor găsi peste tot în țară condiții așa cum sunt la Cluj. 

Eu am venit la Cluj, dincolo de a vă mulțumi și a recunoaște meritele și rezultatele realizările administrației liberale, am venit la Cluj să învăț de la dumneavoastră”, a mai spus Ciucă. 

Domnule primar, domnule președinte al Consiliului Județean cred că putem să avem o formulă la PNL către administrațiile noastre și ale altora care n-au reușit, să ajungă la acest nivel. 

Dacă vrei să fii util, ia modelul Alin Tișe- Boc Emil! Trebuie să depășim acest acest nivel.  Partea aceasta de standard și de așteptare a dezvoltării la nivel județean și la nivel național, sigur, nu este totul. 

Dar este un exemplu pe care noi, liberalii trebuie să-l multiplicăm.   Și așa cum se întâmplă la Cluj, se întâmplă la Alba, la Sibiu, la Brașov, la Suceava la Iași, la Arad, la Caraș, la Ilfov, la Constanța.

Doar câteva exemple unde administrația liberală performează și se distinge față de celelalte.   Administrația asta înseamnă că se poate.  Iar noi trebuie să căpătăm încrederea în noi înșine și să continuăm să creștem încrederea cetățenilor în Partidul Național Liberal, în tot ceea ce înseamnă administrația și guvernarea liberală. 

Reușim să ne păstrăm aceste valori euroatlantice, pentru că acesta este drumul nostru. Alegerile locale sunt despre cum facem în administrația locală dar în  deplină legătură cu tot ceea ce înseamnă beneficiile statutului de membru al Uniunii Europene. 

Beneficii care nu sunt doar prin faptul că putem și beneficiem de fonduri, fondurile care, iată cât de mult au reușit să dezvolte localitățile acolo unde administrațiile au lucrat. Înțelepciunea a lucrat cu voință, au lucrat cu dăruire, au lucrat cu tot  ceea ce înseamnă capacitatea resursei umane de a se adapta”, a explicat Nicolae Ciucă.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *