Planul strategic revizuit al Grupului PPC include investiţii de 10,1 miliarde de euro în următorii trei ani, din care 30%, respectiv trei miliarde euro, în România, conform datelor prezentate joi de reprezentanţii companiei.
„Activităţile noastre din România merg foarte bine. Am finalizat tranzacţia de preluare în urmă cu un an, în octombrie 2023, astfel că în primul an, până în octombrie 2024, conform planului, am avut trei obiective principale. Primul a fost separarea (carve-out) de sistemele Enel, o activitate foarte importantă, pentru că toate sistemele IT care erau găzduite pe platforme ale Enel au fost transferate în România, şi am finalizat recent această mutare. De aceea a fost o perioadă în care nu am putut fi foarte ambiţioşi pe piaţa din România. În al doilea rând, am început să căutăm unele sinergii pe segmentul de trading, câteva mişcări mici, ca pentru un prim an de funcţionare. În al treilea rând, am lucrat asupra organizaţiei, astfel încât colegii din România şi cei din Grecia să lucreze într-o unică echipă. În ceea ce priveşte indicatorii, cred că lucrurile merg bine, ne-am atins ţintele şi ne majorăm investiţiile în ţară, atât pe partea de producţie de electricitate cât şi în distribuţie. Deci sunt mulţumit, credem mult în această piaţă şi o vom susţine pe cât de mult putem”, a declarat Georgios Stassis, preşedinte şi CEO al PPC, la prezentarea Planului strategic al grupului 2025-2027.
Conform unui comunicat al companiei, investiţiile totale ale PPC se vor axa în principal pe proiecte de energie regenerabilă – RES (51%), dezvoltarea reţelelor (27%), generare flexibilă (9%) şi soluţii noi pentru clienţii săi din Grecia şi Europa de Sud-Est.
Aceste iniţiative, alături de obiectivul PPC de a elimina complet centralele pe cărbune până în 2026, vor contribui la creşterea profitului operaţional înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizări (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation – EBITDA) a Grupului până la 2,7 miliarde de euro în 2027, conform unui comunicat al companiei.
„Planul Strategic al Grupului PPC pentru perioada 2025-2027 pune un accent clar pe creştere. Investim peste 10 miliarde de euro pentru a conduce tranziţia energetică în Europa de Sud-Est. Facem investiţii semnificative în energie verde şi generare flexibilă, precum şi în modernizarea reţelelor noastre. De asemenea, ne concentrăm pe dezvoltarea de soluţii energetice moderne şi pe servicii cu valoare adăugată pentru clienţii noştri. Investim în servicii şi produse noi, concentrându-ne pe proiecte cu randament ridicat şi îndepărtându-ne de producţia ineficientă pe bază de lignit, pentru a crea valoare pentru toate părţile interesate – clienţi, acţionari, angajaţi – într-un mod responsabil din punct de vedere social şi al mediului. Creşterea noastră financiară solidă ne va duce la un nivel al EBITDA de peste 2,7 miliarde de euro în 2027 şi peste 3 miliarde de euro în 2030. Grupul PPC îşi accelerează expansiunea, valorificând oportunităţile oferite de tranziţia verde. Printr-o viziune şi o strategie clară, devenim liderul energetic al regiunii extinse din Europa de Sud-Est”, a spus Stassis.
Obiectivele companiei pentru următorii trei ani vizează: dezvoltarea a 6,3 GW în proiecte de energie regenerabilă (RES) în Grecia şi Europa de Sud-Est până în 2027, având ca ţintă o capacitate instalată totală de 11,8 GW în 2027, aproape 60% din capacitatea RES ce urmează a fi instalată aflându-se în faza de construcţie, gata de construcţie sau în stadiul de licitaţie; dezvoltarea a 1,8 GW de generare flexibilă de energie, incluzând hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, baterii, unităţi pe gaz natural şi hidrocentrale mari, soluţii ce răspund variabilităţii RES şi aduc o valoare sporită; eliminarea cărbunelui până în 2026 şi reducerea semnificativă a producţiei pe bază de petrol, datorită interconectării insulelor, cu scopul de a reduce cu 80% emisiile de gaze cu efect de seră între 2019 şi 2027; introducerea de noi servicii cu valoare adăugată pentru clienţi, incluzând sinergii cu Kotsovolos, soluţii complementare pentru panouri fotovoltaice rezidenţiale, certificate electrice şi servicii de management; extinderea modelului integrat în România, prin dezvoltarea semnificativă a energiei regenerabile (RES), pentru a satisface cerinţele energetice ale portofoliului de clienţi în continuă expansiune a PPC România; creşterea reţelelor în Grecia şi România, cu o prognoză de creştere anuală de 7,7% a bazei de active reglementate (CAGR) în următorii trei ani, atingând 6 miliarde de euro până în 2027; reducerea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2040.
Conform obiectivelor financiare pentru perioada 2025-2027, EBITDA va ajunge la 2,7 miliarde de euro în 2027, faţă de 1,8 miliarde de euro în 2024, o creştere anuală compusă de 14% (CAGR), datorită RES, modelului integrat, decarbonizării şi generării flexibile. Investiţiile vor fi orientate spre creştere în valoare de 10,1 miliarde de euro, având în vedere că 94% din investiţii vor fi direcţionate către dezvoltare, în principal pentru RES, reţele şi generare flexibilă.
În pofida investiţiilor mai mari, raportul Datorie netă/EBITDA al Grupului va rămâne mult sub plafonul autoimpus de 3,5x, deoarece Grupul va finanţa aproximativ 70% din investiţii prin creşterea fluxurilor de numerar (FFO). Dividendele vor creşte cu 41% anual (CAGR), cea mai mare în sectorul utilităţilor din Europa, având ca obiectiv 1 euro pe acţiune în 2027, faţă de 0,25 euro pe acţiune pentru anul financiar 2023.
PPC este cea mai importantă companie de utilităţi electrice din Europa de Sud-Est, cu activităţi în domeniul producerii, distribuţiei, operării reţelei şi vânzării de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord. PPC are o capacitate totală instalată de 11,6GW, constând din instalaţii termale, hidro şi RES cu o producţie anuală totală de aproximativ 21TWh, în timp ce în reţele, baza totală de active reglementate se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de euro.
Grupul PPC este principalul furnizor de energie electrică din Grecia şi România, deservind 8,8 milioane de clienţi în total, oferindu-le peste 33TWh de energie şi o gamă largă de produse şi servicii energetice.
PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa din Atena din 2001.