March 15, 2025

 

Organizate de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM; președinte Luminița Arvunescu; vicepreședinte Costin Popa/muzicolog), în parteneriat cu Filarmonica George Enescu, Centrul Național de Artă Tinerimea Română și ARTEXIM, Premiile MUSICRIT au ajuns la cea de a III-a ediție, gală desfășurată marți, 14 ianuarie, gală de apreciere și recunoaștere a excelenței în domeniul artistic muzicalclasic. Premiile vizează soliști, manageri, instituții, jurnaliști, seară aparte în peisajul artistic-cultural național.

Clujul a fost din nou la înălțime, este la înălțime nu de azi, nu de ieri, este orașul cu o activă viață muzicală și nu numai. Fiecare seară este o provocare, alegerea evenimentului de urmărit fiind destul de grea. Important este că sălile de spectacol sunt pline seară de seară, că există public pentru operă, pentru concertul simfonic/vocal-simfonic, pentru film, chiar dacă seara este ofertantă prin programe. Mi s-a întâmplat și mi se întâmplă să mă decid greu asupra evenimentului de urmărit și consemnat, nu sunt singurul în această ipostază. Stare care se datorește echipelor artistice ale instituțiilor de profil, experimentate toate.

Să vedem laureații MUSICRIT pentru anul 2024, mulți, cunoscuți național și internațional, des aplaudați, des menționați în cronici de specialitate, începând cu cei clujeni.

Instrumentistul Anului 2024 este violonista Maria Marica (n. Cluj-Napoca, într-o familie de muzicieni); a început studiul viorii la 7 ani, profesori fiind Vasile Socea și Nicușor Silaghi; este câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu 2022, secțiunea vioară, respectiv a Concursului New Hope Grand prix Cluj-Napoca, tot 2022; a concertat în Statele Unite, Franța, Italia, Germania, Austria, Portugalia, Cehia; repertoriul cuprinde lucrări de Chausson, Saint-Saens, Schumann, Prokofiev, Cesar Frank, George Enescu, Brahms, Mendelssohn, Sostakovici, Paul Constantinescu…

Revelația Anului 2024: baritonul Mihai Damian(sălăjan de origine) și Ansamblul Flaut Powercondus de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu/București. Mihai Damian este dublu absolvent al Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat și canto/lector univ dr Cristian Hodrea și prof univ dr habil Iulia Suciu; este solist al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, dar și invitat în concerte vocal-simfonice, Carmina Burana de Orff fiind cel mai  recent exemplu.

Premiul de Excelență a distins activitatea lui Florin Estefan (bariton), pentru managementul Operei Naționale clujene.

Soprana Anita Hartig a primit Premiul de Excelență pentru cei 15 ani de carieră internațională; Anita Hartig (n. Bistrița) este absolventă ANMGD Cluj-Napoca, canto clasic; a debutat pe scena Operei Naționale clujene în Mimi din Boema de Puccini; între 2009 și 2014 a făcut parte din ansamblul Operei din Viena (roluri interpretate: Musetta/Boema, pamina/Flautul fermecat, Despina/Cosi fan tutte, Zerlina/Don Giovanni, Mimi/Boema, Michaela/Carmen, Susanna/Nunta lui Figaro); a cântat pe scene de talie mondială cum sunt Metropolitan Opera New York, Scala, Teatre del Liceu Barcelona, Opera National de Paris, Royal Opera House Covent Garden Londra, Deutsche Oper Berlin, Opera Bastille…

Trofeul MUSICRIT răsplătește activitatea dirijorului Cristian Mandeal, dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii Transilvania Cluj-Napoca; îl vedem stagiune de stagiune, îl aplaudăm la scenă deschisă, serile muzicale oferite stau sub semnul înaltului profesionalism.

Premiul de Excelență pentru Cea mai bună stagiune lirică din țară 2024, a revenit Operei Maghiare Cluj-Napoca, director Szep Gyula, scenă lirică cu multe evenimente muzicale, interesante, majoritatea realizate prin forțele instituției; ofer un singur exemplu, Zilele Puccini, noiembrie-decembrie 2024, cinci spectacole de ținută.

Festivalul Anului 2024 a recompensat cunoscutul Cluj Modern (director fondator Cornel Țăranu; director artistic Adrian Pop), festival de muzică contemporană, ajuns în 2024 la cea de a XV-a ediție, In Memoriam Cornel Țăranu (6-12 aprilie), pentru prima dată desfășurat în absența Maestrului; Cluj Modern este festivalul-reper național de prim rang, dar și festivalul cu excelente ecouri internaționale.

Între laureații 2024 figurează Teatrul de Operă, Operetă ”Nae Leonard” din Galați (manager Teodor Niță)-Premiu de Excelență pentru organizarea spectacolului Un bal di, vedremo * Premiul ”Grigore Constantinescu”-prof univ dr Valentina Sandu-Dediu, muzicolog * Premiul de Excelență pentru cel mai bun manager: Marin Cazacu, Filarmonica George Enescu * Discografie: Cristian Măcelaru pentru albumul ”George Enescu”, realizat împreună cu orchestra Națională a Franței * Artistul liric al anului-baritonul Ionuț Pascu * Cea mai bună stagiune simfonică din țară: Filarmonica George Enescu”.

Stagiunea 2024-2025 este departe de a fi terminată. De ce surprize vom avea parte este greu de spus, Pentru a ne bucura de ele nu avem altceva de făcut decât să le onorăm cu prezența.

Demostene Șofron

 

Articolul Premiile MUSICRIT 2024: Laureați clujeni pe scena Ateneului Român apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *