April 12, 2024

Primii clujeni care beneficiază în acest an de bilete de tratament prin intermediul Casei Județene de Pensii vor putea să se deplaseze în stațiunile balneare începând cu 19 februarie.

 

Potrivit datelor puse la dizpoziția ziarului Făclia de Casa Națională de Pensii Publice, pentru județul Cluj au fost repartizate în prima serie 61 de bilete de tratament în condițiile în care de la începutul anului au fost depuse 1730 de cereri pentru un sejur într-o stațiune balneară.

Persoanele care doresc să beneficieze de acordarea unui bilet de tratament balnear în Seria nr.1 se pot adresa direct la Casa Judeţeană de Pensii Cluj.

 

Biletele, care includ tariful pentru 12 zile de tratament balnear, vor fi repartizate pe maximum 19 serii, pentru un sejur de 16 zile.

 

„Pot solicita bilete de tratament pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar un procent de maxim 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi persoanelor care au suferit accidente de muncă sau boli profesionale.

Reamintim că acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament persoanelor îndreptățite, în limita numărului de locuri asigurate prin unitățile aflate în proprietatea CNPP, precum și a numărului de locuri contractate cu alți operatori economici de profil și a sumelor alocate pentru această prestație prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Numărul biletelor de tratament balnear contractate cu alți operatori economici va fi anunțat, ulterior, prin postarea pe Portalul CNPP”, a transmis CNPP.

 

 

Începând cu 1 septembrie 2024, o nouă categorie de persoane poate primi bilete de tratament la stațiune de la Casa de Pensii.

Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, odată cu aplicarea noii legi a pensiilor.

„Soții sau soțiile asiguraților sau pensionarilor sistemului public, care nu au dreptul la bilet de tratament în nume propriu pot beneficia de bilet numai dacă însoțesc titularii de drept la tratament balnear și dacă nu se încadrează în categoria pensionarilorsau a asiguraților prevăzuți la art. 6 din legea nr. 360/2023”, se menționează la punctul D.2.8. din ordinul privind criteriile de acordare.

Această nouă categorie de beneficiari are în schimb obligația să plătească integral costul biletului, cel mai scump bilet pentru o durată de 16 zile, care include cazare, masă și tratament, ajungând la 2.968 lei.

 

Pensionarii care doresc să obţină bilete de tratament trebuie să depună o cerere tip, cuponul de pensii, o declaraţie pe proprie răspundere că nu au alte venituri în afară de pensia respectivă şi bilet de trimitere de la medicul specialist sau de la medicul de familie.

Pentru ca dosarul să poată fi validat și pensionarii clujeni să primească biletele, aceștia trebuie să îndeplinească o serie de criterii. Conform acestor criterii, Casa  Națională de Pensii Publice stabilește numărul de locuri pentru anul în curs, în limita fondurilor aprobate prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobate prin hotărâre de Guvern.

Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru pensionari cu suportarea unei contribuţii individuale (50% din valoarea brută a pensiei) sunt:

–    Dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani;

–    Tipul de pensie de care beneficiază solicitantul: pensie de invaliditate, pensie limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie de urmaş;

–    Cuantumul – valoarea pensiei.

Criteriile de acordare a biletelor de tratament pentru asiguraţi cu suportarea unei contribuţii individuale (dacă valoarea veniturilor solicitantului nu depaşeşte valoarea câştigului salarial mediu brut acesta va plati 50% din valoarea biletului, în situaţia în care venitul e mai mare decât câştigul salarial mediu brut solicitantul va suporta integral costul biletului de tratament) sunt:

–   Dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani;

–    Nivelul venitului brut lunar, care constitiue baza de calcul al contribuției individuale de asigurări sociale;

Criteriile de acordare a biletelor de tratament, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale (Decretul-lege nr.118/1990, Legea nr. 189/2000, Legea nr. 44/1994) sunt:

–    Dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani;

–    Cuantumul total al drepturilor de pensie, indemnizaţie, prestaţie de care beneficiază;

Criteriile de acordare a biletelor de tratament, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi acordate persoanelor cu handicap în baza Legii nr.488/2006 sunt:

–    Dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani;

–    Gradul de handicap al solicitantului

–    Cuantumul veniturilor realizate (pensie+indemnizaţie alte prestaţii prevăzute de legi speciale+venituri realizate/asigurat) de care beneficiază conform evidenţelor Casei Judeţene de Pensii;

 

 

 

TABEL CU PREȚUL INTEGRAL AL BILETELOR DE TRATAMENT PE ANUL 2024

PENTRU TBRCM SA

 

 

LOT/STATIUNE
SOCIETATEA
UNIT.DE CAZARE
Tarif/bilet

1 MAI
TBRCM SA
H.CERES***
2.968,00 lei

AMARA
TBRCM SA
H.IALOMIȚA***
2.968,00 lei

 
TBRCM SA
H.IALOMIȚA**
2.824,00 lei

BALA
TBRCM SA
H.CERES***
2.968,00 lei

BIZUȘA
TBRCM SA
H.BIZUȘA**
2.824,00 lei

BUZIAȘ
TBRCM SA
H.SILVANA**
   2.824,00 lei

COVASNA
TBRCM SA
H.DACIA***
2.968,00 lei

 
TBRCM SA
H.DACIA**
 2.824,00 lei

GEOAGIU
TBRCM SA
H.CERES***
2.968,00 lei

 
TBRCM SA
H.CERES**
2.824,00 lei

LACU SĂRAT
TBRCM SA
H.PERLA***
2.968,00 lei

MONEASA
TBRCM SA
H.CODRU MOMA***
2.968,00 lei

 
TBRCM SA
H.CODRU MOMA**
2.824,00 lei

NICOLINA
TBRCM SA
H.NICOLINA**
2.824,00 lei

OLĂNEȘTI
TBRCM SA
H.LIVADIA***
2.968,00 lei

PUCIOASA
TBRCM SA
H.CERES**
2.824,00 lei

SĂRATA MONTEORU
TBRCM SA
H.CERES***
2.968,00 lei

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *