October 14, 2024

În Laboratorul de Radiologie Intervențională al SCJU Cluj s-au efectuat, vineri, 26 septembrie 2024, două intervenții minim invazive în premieră în Transilvania, au anunțat reprezentanții Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj, într-un comunicat trimis redacției. În urma acestor intervenții, o echipă multidisciplinară, formată din specialiști în radiologie intervențională și de terapie intensivă, a dat o nouă șansă la viață unui pacient cu tumoră primară pulmonară și a schimbat viața unui alt pacient cu dureri cronice pelviene, rezistente la toate metodele terapeutice uzuale.

Citând aceleași surse, echipa a fost coordonată de către dr. Dan Duma, medic al SCJU Cluj, specializat în radiologie intervențională, iar cu rol de supervizare a fost prof.dr. Luka Novosel din Croația. Procedurile minim invazive au utilizat metodele crioablației și crioneurolizei. Crioablația este folosită pentru tratarea minim invazivă a leziunii tumorale sub ghidaj CT, procedură care se aplică în străinătate de mai multă vreme, în țara noastră aflându-se la început de drum. Această manoperă medicală constă în introducerea unui cateter transcutanat, conectat la o sursă de frig asigurată de aparatul de crioablație (o sferă de gheață obținută prin expunerea azotului în apă), în scopul înghețării țesutului tumoral. Ca procedură asociată terapiei durerii, crioneuroliza se face pentru ablația rădăcinii nervului impar, respectiv efectuarea crioablației pe ganglion impar în zona plexului sacral”, explică reprezentanții SCJU Cluj în comunicatul amintit.

Vorbind despre cele două intervenții minim invazive efectuate în premieră în Cluj-Napoca, managerul SCJU Cluj, prof. dr. Claudia Gherman, medic chirurg, a declarat: „Prin utilizarea acestor proceduri inovative se oferă o alternativă viabilă intervenției chirurgicale clasice, cu risc scăzut de recidivă în cazul formațiunilor tumorale, având avantajul unei recuperări rapide a pacientului și costuri reduse de spitalizare. În momentul de față în acest laborator se fac toate cele trei metode de ablație tomorală, respectiv metoda ablației termice prin microunde, metoda ablației termice prin radiofrecvență și crioablația. Costurile de spitalizare în cazul acestor pacienți se reduc considerabil, însă trebuie luate în calcul costurile de achiziție a consumabilelor necesare intervențiilor. În acest sens, dorim să accesăm fondurile disponibile prin diferite programe de sănătate astfel încât să putem asigura un acces cât mai larg al pacienților la aceste proceduri intervenționale inovative.”

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *