
Tradiționala Procesiune de Rusalii a strâns duminică, 23 iunie 2024, mii de credincioși clujeni în centrul orașului Cluj-Napoca. Organizată prima dată în urmă cu 13 ani de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei procesiunea înglobează o tradiție a preoților din Transilvania care se roagă pentru rodnicia pământului și binecuvântează culturile.
Manifestarea religioasă a început la ora 17:00, în fața Catedralei Mitropolitane. Aici Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, alături de un sobor de clerici, au oficiat vecernia plecării genunchilor. Evenimentul s-a bucurat de prezența mai multor preoți din Cluj-Napoca și din parohiile din localitățile învecinate, dar și a unor profesori, studenți și elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” Cluj-Napoca și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca. La eveniment au mai participat credincioși ortodocși cu familiile lor, mulți îmbrăcați în porturi tradiționale românești.
Potrivit mitropolia-clujului.ro, momentul central al acestei slujbe l-a constituit citirea celor șapte rugăciuni, în strânsă legătură cu sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh. Citând sursa amintită, rugăciunile invocă ajutorul Sfintei Treimi, amintind de cele șapte daruri ale Sfântului Duh, care s-a pogorât în ziua Cincizecimii. Deoarece cele șapte rugăciuni sunt citite stând în genunchi, slujba mai poartă denumirea și de „Vecernia plecării genunchilor”.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, a spus un cuvânt de învățătură pentru întreg alaiul de credincioși strâns în Piața Avram Iancu.
În ceea ce privește Procesiunea de Rusalii, înalții ierarhi și mulțimea prezentă au urmat traseul: Piaţa Avram Iancu – Bulevardul 21 Decembrie 1989 – Piaţa Unirii (prin spatele Bisericii „Sfântul Mihail”) – Bulevardul Eroilor – Piaţa Avram Iancu – Catedrala Ortodoxă. În punctul final, la Catedrala Mitropolitană, au fost binecuvântate spicele de grâu.
sursă foto: pagina de facebook Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului
T.S.