Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în calitate de partener, a anunțat implementarea proiectului privind programului național de screening în cancerul colorectal. INSP în parteneriat cu Institutul Clinic Fundeni a demarat acest proiect începând din luna iunie a acestui an și a transmis într-un comunicat de presă că implementarea lui se va finaliza în luna noiembrie a anului 2028. În derularea proiectului vor fi formate un număr de 1.134 de cadre medicale și non-medicale din opt regiuni de dezvoltare ale țării. Potrivit reprezentanților INSP, obiectivele proiectului urmăresc creșterea calității serviciilor de asistență medicală primară, comunitară, a serviciilor oferite în regim ambulatoriu și dezvoltarea capacității la nivel regional de a implementa programul de screening pentru cancerul colorectal și consolidarea serviciilor preventive.
Aceste ținte vor fi atinse prin parcurgerea mai multe etape. Potrivit comunicatului, într-o primă etapă se va urmări dezvoltarea a cinci instrumente de lucru: cadrul metodologic al programului de screening pentru cancer colorectal; ghidul de conformare la standardele de calitate pentru program; curriculum de pregătire pentru același program; actualizarea registrului de screening pentru cancer colorectal și dezvoltarea capacității de conectare cu viitorul registru de cancer; dezvoltarea unui call-center.
Citând aceleași surse, într-o a doua etapă se vor derula acțiuni de formare de competențe pentru un număr de 1.134 de persoane, personal medical și non-medical, toate implicate în implementarea programului de screening pentru cancerul colorectal în cele opt regiuni de dezvoltare ale României (S, SE, SV, NE, Centru, V, NV și BI) care activează în instituții publice medicale sau în contract cu CNAS sau angajați în cadrul autorităților sistemului public de sănătate. Cea de-a treia etapă va presupune monitorizarea respectării standardelor de calitate și sprijin acordat promotorilor proiectelor regionale de screening în vederea implementării unor programe de prevenție la nivel național și de calitate dedicate exclusiv persoanelor vulnerabile sau dezavantajate socio-economic, în vederea lărgirii accesului egal și în timp util la servicii de calitate.
Reprezentanții INSP au amintit printre rezultatele previzionate în urma derulării proiectului actualizarea metodologiei de screening pentru cancerul colorectal, ghidul de conformare la standardele de calitate, elaborarea mecanismului de asigurare și finanţare pentru serviciile medicale de confirmare diagnostică și tratament al leziunilor precanceroase în cazul persoanelor neasigurate pentru înlăturarea riscului de dezvoltare a bolii, actualizarea curriculelor de curs pentru formarea medicilor de familie, gastroenterologi, anatomo patologi, a medicilor de laborator, asistenților medicali; actualizarea registrului electronic de screening ROC, dezvoltarea unui call-center. Valoarea totală a proiectului cofinanțat din Fondul Social European+ prin Programul Sănătate este de 25 de miliarde de lei.
Tia SÎRCA