February 29, 2024

Un proiect privind identitatea digitală și biometrică pe care Primăria Cluj-Napoca îl realizează în premieră în România ar putea să nu poată fi utilizat din cauză că nu s-a finalizat cloudul guvernamental.

Primarul Emil Boc a anunțat în cadrul dezbaterii privind bugetul local pentru 2024 că municipalitatea clujeană realizează în parteneriat cu Ministerul Inovării din Japonia un proiect menit să inoveze serviciile publice oferite cetățenilor de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin utilizarea celor mai moderne instrumente digitale disponibile în ecosistemul companiei, cu scopul de a oferi oamenilor o identitate digitală fiabilă și de încredere.

Caracterul distinctiv al proiectului constă în autentificarea biometrică pentru păstrarea confidențialității, în conformitate cu normele GDPR și în conformitate cu strategia națională și europeană privind identitatea digitală. Acest lucru presupune faptul că toate datele specifice utilizatorilor vor fi stocate în baze de date encriptate, iar utilizatorul va fi unica persoană cu acces la datele sale prin autentificarea biometrică, un protocol de securitate care se bazează pe caracteristicile biometrice unice ale indivizilor pentru a verifica identitatea acestora.

Primarul Emil Boc a explicat că dacă cloud-ul guvernamental nu va intra în funcțiune proiectu privind identitatea digitală și biometrică de la Cluj-Napoca nu va putea fi utilizat.

Cloudul guvernamental este realizat de Ministerul Digitalizării cu finanțare PNRR. Termenul final de realizare al cloudului guvernamental este jumătatea anului 2026.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *