September 15, 2024

Proiectul generează cinci hectare de spații verzi

Consilierii locali clujeni vor trebui să decidă săptămâna viitoare dacă dau undă verde la cea mai mare investiție privată care a vizat municipiul Cluj-Napoca după 1989. Aleșii locali vor avea în dezbatere în cadrul ședinței ordinare de consiliul local proiectul pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal de restructurare urbană pe fosta platformă Carbochim. Investiția de 500 de milioane de euro constituie o nouă bornă în dezvoltarea orașului prin transformarea unei platforme industriale gri-cenușie într-o zonă urbană cu magazine, un centru cultural, parcuri și spații verzi, un nou pod peste Someș și două pasarele pietonale.

PUZ-ul elaborat pentru zona Carbochim propune o structură funcțională mixtă care să includă activități comerciale (comerț en detail, clădiri dedicate de tip mall de tip pavilionar), locuire colectiva, alimentație publică, activități culturale (cinema, săli spectacole, club), educaționale (spatii pentru cursuri, after school, centru de zi pentru copii, spații de joacă, spații pentru copi etc.), clădiri administrative, de sănătate și asistență socială, de turism, activiăți sportive și de intreținere corporală, parcaje etajate sub/supraterane cu servicii conexe, esplanade pietonale, grădini urbane, amenajări pentru activități în aer liber, zone pentru evenimente și alimentație publica în spatiu liber – inclusiv pavilioane temporare fixe sau mobile – foodtruck, amenajări peisajere. Înălțimea maxima admisă este de 21 niveluri supraterane, însemnând cel mult 95 metri.

Întregul proiect este gândit ca spațiu deschis către întreaga comunitate, fiind axat pe un concept family-friendly.
Zona culturală a proiectului presupune reconversia a două clădiri monument de patrimoniu industrial, care vor fi transformate în spații culturale – pentru concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media. De asemenea, ar urma să fie creat un amfiteatru și spații pentru evenimente în aer liber, o sală de teatru și cinematograf, cafenele și restaurante. Uzina fabricii va fi transformată într-un spațiu ce va reuni facilități de coworking și spații-pilot de promovare a antreprenorilor.

Prin proiect se propune amenajarea a peste 5 hectare de zone verzi, echivalentul a jumătate din Parcul central din Cluj-Napoca.Vor fi plantați peste 600 de copaci maturi, cu înălțimi de peste 13 metri și vârste de până la 60 de ani, precum și peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni. Va fi un parc cu zone de promenadă, piațete pentru evenimente, grădină japoneză ca puzzle între vegetație și apă, cu zone de relaxare și facilități care susțin organizarea unor activități variate de timp liber. Zonele verzi se vor întinde pe acoperișul mall-ului, care va fi înierbat și, parțial, interactiv.

Cei peste 600 de arbori, printre care și cinci Sequoia, se află deja în pepiniera Stațiunii de Cercetări Horticole din zona cartierului Gheorgheni și care aparține USAMV. Copacii sunt supuși unui proces de carantină și aclimatizare. Sunt specii de arțari, castani, tei, platani, ginkgo biloba și stejari cu vârste până la 60 de ani care au fost aduși din diverse pepiniere specializate din Europa.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *