
Lansare de carte în cadrul Zilelor Clujului 2025
Vineri, 23 mai 2025, în cadrul Zilelor Clujului, la Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca (str. Iuliu Maniu nr. 1), a avut loc o întâlnire culturală specială: lansarea mai multor volume ale poetei Radmila Popovici, scriitoare basarabeancă, în prezența elevilor clujeni și a unor importanți autori locali.
Evenimentul, organizat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, a fost dedicat explorării operei uneia dintre cele mai expresive și plurivalente voci ale literaturii de limbă română din Republica Moldova.
Volumele lansate: „O mie și una de eu fără umbre” – antologie de poezie,„Reconstituiri cu Ileana Popovici” – volum de interviuri,„Fără escale” – poeme în proză, „Vene și artere” – poezie.
Ionuț Țene: „O mie și una de eu fără umbre – o carte de vizită a sufletului deschis al poetei”
Evenimentul de lansare a fost deschis de scriitorul și eseistul Ionuț Țene, care a realizat o prezentare amplă și consistentă a parcursului biografic și artistic al Radmilei Popovici, încadrând-o cu autoritate în genealogia scriitorilor de limbă română din Basarabia. El a afirmat că poeta face parte din „generația nouă” a literaturii moldovenești, una care, prin valoare, perseverență și talent, continuă moștenirea unor nume deja clasice precum Ion Druță, Vladimir Beșleagă, Grigore Vieru, Eugen Cioclea, Grigore Chiper, Leonida Lari sau Dumitru Crudu.
Țene a subliniat că opera Radmilei Popovici ilustrează, în mod exemplar, ceea ce spunea Nichita Stănescu: „Limba română este patria mea”. Autoarea a reușit nu doar să își construiască un profil distinct în peisajul literar basarabean, dar să pătrundă cu forță și sensibilitate și în spațiul literar românesc și în diaspora.
„Scrisul Radmilei Popovici a trecut cu succes și curaj Prutul în România, dar și la românii din diaspora”, a remarcat Țene.
El a punctat momente-cheie din traseul ei profesional: studiile la Facultatea de Litere din Chișinău, activitatea ca profesoară, traducătoare, jurnalistă și, mai apoi, incursiunile în teatru, muzică și televiziune, care întregesc un portret artistic complex, multidisciplinar. A amintit debutul său ca actriță în spectacolul Madame Bovary la Teatrul Geneza Art, volumul de interviuri Reconstituiri cu Ileana Popovici, dar și proiectele internaționale – participarea la Festivalul de la Sanremo (2018), publicarea volumelor traduse în franceză, germană și italiană, precum și lansarea volumului-manifest „Și eu sunt Ucraina” (2023).
În ceea ce privește antologia de poezie „O mie și una de eu fără umbre”, Țene a oferit o lectură atentă, cu observații critice și stilistice solide. A evidențiat caracterul intertextual al titlului, care trimite la universul oriental al celor „O mie și una de nopți”, însă reinterpretat într-o cheie profund personală:
„Nopțile, pentru poetă, devin un ‘eu fără umbră’. Eu-l devine astfel sinonim cu lumina.”
A numit cartea o „excelentă carte de vizită a sufletului deschis al poetei”, adăugând că volumul reușește să cartografieze trăiri interioare profunde, într-un registru ce evită confesiunea convențională și sentimentalismul excesiv. Poezia devine aici un exercițiu de luciditate emoțională, de reflecție asupra feminității, a pierderii, a identității și a durerii de a trăi:
„Pentru Radmila Popovici, femeia este centrul lumii, un axis mundi. Un eu care se fragmentează, se reconstruiește și se înalță prin cuvânt.”
Volumul este ilustrat de artista Florina Breazu, ale cărei lucrări, în viziunea lui Țene, funcționează ca „pictopoezii” – în tradiția avangardei vizuale a lui Marcel Iancu – completând metaforic țesătura lirică a cărții.
Prin selecția poeziilor din volumele publicate începând cu 2008, antologia devine un reper estetic și existențial, în care se întâlnesc:
– autoanaliza și reflecția metafizică,
– memoria și ruptura de rădăcini,
– revolta identitară și speranța unei reconstrucții interioare.
„Radmila Popovici nu publică doar poezie. Ea construiește o poezie vie, densă, în care eul devine tu, în fața morții, în fața timpului, în fața neantului.”
La finalul intervenției sale, Țene a afirmat că această carte, ca întreaga operă a poetei, este o formă de întoarcere în sine și de ieșire din tăcere:
„Radmila Popovici nu a publicat o simplă antologie de versuri, ci un adevărat manifest al izgonirii din rai în numele și pentru toate eurile care vor să se elibereze.”
Eugen Cojocaru, despre o carte de reconstituire a unei epoci și a sufletului unui om
Scriitorul și scenaristul Eugen Cojocaru a vorbit despre cartea de interviuri „Reconstituiri cu Ileana Popovici”, pe care a caracterizat-o drept o lucrare esențială pentru înțelegerea unei epoci și a unei personalități artistice:
„Este o reconstituire a unei epoci, a sufletului unui om, a peregrinărilor dramatice ale unui popor.”
Cojocaru a amintit publicului că actrița Ileana Popovici – protagonista filmului Reconstituirea – este mătușa Radmilei Popovici, și că volumul de interviuri documentează un parcurs artistic și uman de excepție:
„Cartea este scrisă de un suflet poetic, care o înțelege pe Ileana Popovici nu doar prin rudenie, ci și prin vocația artistică comună.”
Volumul este construit dintr-o suită de evocări și confesiuni ale Ilenei Popovici, însoțite de fotografii de arhivă, amintiri din culisele filmului românesc și povești personale cu valoare documentară. Actriță, interpretă de muzică ușoară și bossa-nova, realizatoare TV și ilustrator muzical, Ileana Popovici este cunoscută publicului mai ales pentru rolul iconic din Reconstituirea (1968), filmul regizat de Lucian Pintilie – interzis în perioada comunistă pentru caracterul său subversiv.
Radmila Popovici surprinde cu delicatețe multiplele fațete ale unei femei care a traversat istoria culturală românească cu grație și discreție: de la copilăria petrecută la Buturugeni, la studiile muzicale urmate la Conservatorul Ciprian Porumbescu, de la debutul ca solistă alături de Marius Țeicu și Richard Oschanitzky, până la activitatea de zeci de ani ca ilustrator muzical la Televiziunea Română și realizatoare de emisiuni la TVR Internațional.
Pe lângă dimensiunea biografică, cartea transmite și o încărcătură emoțională aparte. Radmila Popovici rememorează întâlnirea cu mătușa sa ca pe o revelație târzie, dar esențială – o reconectare nu doar cu un membru al familiei, ci cu o întreagă filiație culturală. Dialogul dintre cele două femei devine astfel o formă de recuperare a memoriei și un omagiu adus frumuseții autentice a vieții trăite cu pasiune și integritate.
Scrisă cu tandrețe și luciditate, cartea a fost realizată într-un cadru aproape ritualic – în curtea casei părintești de la Buturugeni, sub nucul vechi din grădină –, iar poveștile care se conturează în paginile ei prind viață nu doar prin cuvinte, ci și prin fotografii de arhivă, detalii intime și amintiri de neuitat. Fără a idealiza, Radmila Popovici reușește să redea complexitatea unei personalități artistice care a știut mereu să îmbine eleganța cu modestia, discreția cu o profundă dedicare față de artă.
„Reconstituiri cu Ileana Popovici” devine, astfel, o carte despre puterea memoriei, despre rafinamentul neostentativ și despre gesturile care definesc o viață artistică trăită în armonie cu vocația.
Marius Țion a prezentat volumul Vene și artere, descriindu-l ca o carte de poezie cu o structură și densitate prozastică remarcabilă, în care Radmila Popovici își demonstrează calitățile de „prozatoare de poezie”. El a remarcat modul în care poeta iese din tiparele convenționale ale liricii feminine, construind o poezie lipsită de sentimentalism, dar încărcată de sensuri adânci, exprimându-se cu o finețe stilistică rară. „Radmila Popovici scrie cu atât rafinament și forță, încât, la un moment dat, nu mai știi dacă ea scrie poezie sau dacă însăși ea devine poezie”, a spus acesta. Volumul explorează realități interioare și exterioare cu o sinceritate care tulbură, iar versurile funcționează ca vehicule de transmisie a unor trăiri intense, concentrate într-o expresie tăioasă, lucidă, aproape confesională.
În încheiere, Radmila Popovici a citit câteva dintre propriile poeme, oferind publicului clujean nu doar versuri, ci și fragmente vii din universul său interior, rostite cu emoție și sinceritate. Momentul liric a fost urmat de un dialog deschis cu elevii și cei prezenți, o conversație caldă și autentică despre poezie, identitate, limbă și sens. Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă de apropiere și reverie, în care cuvântul a reușit să unească generații și să transforme o simplă lansare de carte într-un eveniment de suflet, în care literatura și-a găsit locul firesc – între oameni.
Radmila Popovici – între poezie, teatru și jurnalism
Născută pe 31 august 1972, în Florițoaia Veche, raionul Ungheni (Republica Moldova), Radmila Popovici este poetă, prozatoare, textieră, actriță și jurnalistă, membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.
După absolvirea Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, a activat ca profesoară, traducătoare, jurnalistă și colaboratoare în domeniul artistic. A debutat ca actriță în 2016, la Teatrul Geneza Art din Chișinău, iar în 2018 a fost reporter la Festivalul de la Sanremo.
A publicat volume traduse în franceză, italiană, germană, spaniolă și engleză. În 2023 a lansat „Și eu sunt Ucraina”, volum dedicat războiului din Ucraina, iar în 2024, spectacolul „Iubește-te”, inspirat din poezia sa, a avut premiera pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Activitatea sa a fost recunoscută prin numeroase premii, printre care:
-
Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova
-
Premiul Salonului Internațional de Carte
-
Premiul „Omul Anului 2022”
-
Premiul Constantin Stere (2023)
Articolul Radmila Popovici la Cluj-Napoca: între poezie, interviu și dialog cultural apare prima dată în ziarulfaclia.ro.