September 15, 2024

Din datele puse la dispoziție de Direcția pentru Agricultură a Județului Cluj, în cadrul procesului de evaluare a pagubelor aduse de secetă, rezultă că până ieri, aproximativ 6.700 de hectare cu diverse culturi au fost afectate în proporții cuprinse între 50 % și 100%. Suprafețele au fost cultivate cu floarea soarelui, porumb și soia, la care se adaugă culturile legumelor de câmp și viile.

În județul Cluj au suferit pagube fermieri din 24 de unități administrativ- teritoriale (UAT). Actualmente în toate UAT-urile care au raportat stare de secetă se deplasează comisii de constatare și evaluare a pagubelor. Aceste comisii sunt formate dintr-un reprezentant al administrației publice locale, un reprezentant DAJ Cluj și un reprezentant APIA Cluj / ANIF Cluj (după caz). Comisiile întocmesc procese verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru fiecare fermier care a depus înștiințare. Termenul final pentru deplasarea comisiilor în teren este 15 septembrie 2024. Apoi, până la 27 septembrie 2024, DAJ Cluj va centraliza toate suprafețele calamitate stipulate în procesele verbale, situația urmând a fi transmisă la MADR.

Până la această dată, au fost centralizate suprafețele din cele 427 de procese verbale care au ajuns deja la DAJ Cluj, rezultând un total de cca. 3.683 hectare calamitate. Numărul de fermieri care au declarat suprafețe calamitate în județul Cluj este de 640, urmând să mai ajungă la DAJ Cluj încă 213 procese verbale.

Când spui „două mii de kile la hectar” ți se face pielea de găină

 

Fermierii afectaţi de secetă ar trebui să primească urgent despăgubiri, iar autorităţile să reînceapă lucrările la canalele de irigaţii, a afirmat Alexandru Ţachianu, fermier, reprezentant al Asociaţiei Fermierilor Români. În ceea ce priveşte o strategie pe termen lung, Ţachianu a făcut referire la necesitatea înfiinţării unei entităţi de management al riscului în agricultură, care să gestioneze aceste probleme şi să poată interveni în piaţă când preţurile sunt volatile. „Vorbesc cu colegi de prin țară. Când ne spun că au făcut 2.000 de kile la hectar, la grâu, efectiv ţi se face pielea de găină. Noi suntem un caz fericit, la mine în zonă producţia este normală pentru anul acesta, dar vedem cum va fi de acum înainte la floarea soarelui şi la porumb”, a subliniat Alexandru Ţachianu

De altfel Ministerul Agriculturii a elaborat mai multe acte normative privind setul de măsuri pentru fermierii afectaţi de seceta severă din acest an. Pentru fiecare hectar se va acorda o despăgubire de până la 3.000 de lei, a anunțat ministrul Florin Barbu. „În primul rând, am discutat cu mediul bancar şi cu ASF şi am găsit o formulă agreată privind prima măsură – un mecanism prin care punem la punct un sistem de asigurare la secetă a unei suprafeţe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă şi primăvară. Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noştri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism, se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce, din discuţiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români”, a declarat Florin Barbu.

Despăgubirile se vor plăti în octombrie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că despăgubirile pentru calamităţile provocate de secetă le vor fi plătite fermierilor în luna octombrie, astfel încât aceştia să aibă resurse pentru campania de toamnă. Din informațiile transmise de direcțiile de specialitate din teritoriu rata de afectare la culturile de primăvară, este undeva la două milioane de hectare. Ministrul Barbu a  menționat că plata de despăgubiri va fi de minim 200 de euro pe hectar. Toate comisiile şi toate instituţiile publice din subordinea Ministerului Agriculturii au obligativitatea să întocmească procesele-verbale de calamităţi. „Anul acesta vom plăti aceste despăgubiri în luna octombrie, pentru că fermierii din ce în ce o duc mai greu, pentru că în ultimii trei ani a fost secetă, vrem să ne asigurăm aceste surse financiare pentru a începe campania de însămânţare de toamnă. Lucrul acesta mi l-am asumat în calitate de ministru, până pe 15 septembrie vor fi finalizate, urmând să virăm banii în cont fermierilor în luna octombrie”, a spus ministrul Agriculturii.

Beniamin Pascu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *