Pe data de 11 septembrie 2024, de la ora 19:00, la Auditorium Maximum din Cluj-Napoca, publicul meloman este invitat la un recital cameral de excepție susținut de renumita pianistă de origine rusă, Lilya Zilberstein. Evenimentul promite o seară memorabilă de muzică clasică, unde vor răsuna lucrări de Maurice Ravel, Ernest Chausson, Carl Czerny și Serghei Rahmaninov, toate interpretate de o artistă recunoscută la nivel mondial pentru talentul său.
Despre Lilya Zilberstein – o pianistă de renume mondial
Lilya Zilberstein s-a născut în Rusia și și-a început educația muzicală la doar cinci ani. După 11 ani de studii riguroase la Școala Specială de Muzică Gnessin din Moscova, sub îndrumarea Adei Traub, a continuat să se perfecționeze sub îndrumarea profesorului Alexander Satz la Institutul Gnessin. Cariera ei internațională a luat un avânt spectaculos în 1987, când a câștigat Premiul I la prestigiosul Concurs de Pian Busoni din Bolzano, un succes ce a captat atenția lumii muzicale internaționale. Aceasta a fost prima dată în cinci ani când premiul suprem al concursului a fost acordat.
În 1990, Zilberstein a emigrat în Germania, iar un an mai târziu a debutat cu Filarmonica din Berlin sub bagheta legendarului Claudio Abbado. Acest eveniment a marcat începutul unei colaborări de lungă durată și a propulsat-o în rândul celor mai apreciate pianiste ale timpului nostru. De-a lungul carierei, a concertat cu orchestre de prestigiu, precum Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Filarmonicii Regale și Orchestra Simfonică Ceaikovski din Moscova, sub conducerea unor mari dirijori, printre care se numără Gustavo Dudamel, Christoph Eschenbach, Dmitrij Kitajenko și Michael Tilson Thomas.
Programul serii
În cadrul recitalului de la Cluj-Napoca, Lilya Zilberstein va interpreta un program variat și captivant, incluzând lucrări de o complexitate tehnică și expresivitate profundă:
Maurice Ravel – Valses nobles et sentimentales
Această suită de valsuri, compusă în 1911, reflectă influențele tradițiilor dansului de salon francez și are un rafinament aparte. Ravel a creat un echilibru subtil între noblețe și melancolie, oferind publicului o serie de dansuri evocatoare și sofisticate.
Ernest Chausson – Quelques Danses, op. 26
Compozitor francez cunoscut pentru delicatețea și romantismul muzicii sale, Chausson aduce în aceste dansuri o combinație de poezie și eleganță care vor cuceri audiența.
Carl Czerny – Introduction, variations brillantes et rondeau de chasse, op. 202
O piesă spectaculoasă, care va scoate în evidență măiestria tehnică și virtuozitatea Liliei Zilberstein. Czerny, un compozitor celebru pentru studiile sale pianiste și pentru colaborarea cu Beethoven, este cunoscut pentru piesele sale bogate în variațiuni și pasaje de bravură.
Serghei Rahmaninov – 13 Preludii pentru pian, op. 32
Capodopera compozitorului rus Serghei Rahmaninov va încheia seara într-un stil dramatic și intens. Aceste preludii pentru pian, pline de emoție și profunzime, sunt recunoscute pentru complexitatea lor armonică și pentru exploatarea la maximum a posibilităților tehnice ale pianului.