June 20, 2024

Dup─â ce s├ómb─âta trecut─â s-a luat prima lopat─â de p─âm├ónt la Spitalul regional de Urgen╚Ť─â, vineri, 24 mai, s-a deschis ╚Öantierul tronsonului I al Centurii metropolitane a municipiului Cluj-Napoca ├«n prezen╚Ťa reprezentan╚Ťilor autorit─â╚Ťilor locale ╚Öi guvernamentale, precum ╚Öi a constructorului. ╚śi aici ceremonia de ├«ncepere a lucr─ârilor a fost marcat─â tot prin luarea unei lope╚Ťi de p─âm├ónt ├«n prezen╚Ťa reprezentan╚Ťilor Companiei Na╚Ťionale de Administrare a Investi╚Ťiilor ├«n Infrastructur─â dar ╚Öi a numero╚Öi politicieni.

Lucr─ârile au ├«nceput deja pe raza comunei Flore╚Öti, ├«ntre km 483+280 ╚Öi km 483+655, ├«n zona terenului unde urmeaz─â s─â fie construit Spitalul Regional de Urgen╚Ť─â Cluj.

Proiectul acestei Centuri Metropolitane (Drumul Transregio Feleac) este implementat în baza unui protocol încheiat între CNAIR, municipiul Cluj-Napoca, comuna Gilău, comuna Florești și comuna Apahida.

Proiectul ├«n valoare de 112,14 milioane de lei (f─âr─â TVA) este finan╚Ťat prin Programul Transport 2021-2027.

Prin lucr─ârile de modernizare, un sector al DN1 va fi extins la 3 benzi pe sens ├«ntre km 481+500 ╚Öi km 483+655 (2,155 km), iar una dintre aceste benzi va fi destinat─â exclusiv transportului public de persoane ╚Öi vehiculelor speciale (poli╚Ťie, salvare, pompieri).

Vor fi construite totodată o serie de poduri și pasaje pe traseul Centurii Metropolitane Cluj-Napoca.

Prezent la eveniment, primarul Emil Boc, a explicat c─â cele ╚Öase benzi de pe tronsonul I al Centurii vor permite introducerea transportului public dedicat pe ruta Cluj-Napoca Flore╚Öti. ÔÇ×Pot s─â v─â spun c─â ├«n fiecare zi sunt 290 de curse de transport public pe ruta Cluj-Napoca Flore╚Öti care se realizeaz─â cu 38 de autobuze ╚Öi 15 curse pentru elevi. ├Äncep├ónd cu anul viitor toate aceste curse vor fi acoperite de banda pentru autobuze, ceea ce va duce la decongestionarea traficului. De asemenea, prin acest lucru lumea va avea un motiv ├«n plus s─â utilizeze transportul ├«n comun pentru c─â nu va mai sta ├«n traficÔÇŁ, a spus Boc. Edilul a precizat c─â accesul la Spitalul Regional de Urgen╚Ť─â va fi realizat pentru c─â ├«n zon─â se va amenaja un pasaj suprateran cu 58 de metri care va asigura continuitatea traficului spre Gil─âu iar pe sub pasaj va fi o gira╚Ťie care s─â permit─â accesul la spital.

ÔÇ×De asemenea, vor fi piste de biciclete pentru a ├«ncuraja printr-o modalitate alternativ─â orice putem pentru a avea transport alternativ la ma╚Öin─âÔÇŁ, a punctat Emil Boc.

El a mai men╚Ťionat c─â finan╚Ťarea de 1,2 miliarde de euro pentru ├«ntreg proiectul Centurii Metropolitane provin de la UE iar alocarea s-a f─âcut dup─â ce o delega╚Ťie de la Comisia European─â a venit la Flore╚Öti pentru a se convinge c─â tronsonul de drum Cluj-Flore╚Öti este cel mai aglomerat din Rom├ónia ╚Öi c─â trebuie inclus ├«n Masterplanul de transport.

Primarul Bogdan Pivariu a men╚Ťionat c─â proiectul centurii metropolitane are o importan╚Ť─â crucial─â pentru zona Clujului.

La r├óndul s─âu, viceprimarul Dan Tarcea a ar─âtat c─â centura metropolitan─â reprezint─â ├«nc─â un pas pentru dezvoltarea comunit─â╚Ťii clujene ╚Öi a mobilit─â╚Ťii din zon─â.

 

Directorul General al Companiei Na╚Ťionale de Administrare a Investi╚Ťiilor ├«n Infrastructur─â, Cristian Pistol a spus c─â tronsonul I al Centurii metropolitane este foarte important pentru c─â va asigura pe o infrastructur─â modern─â de trei benzi leg─âtura dintre Cluj-Napoca ╚Öi Flore╚Öti.

El a mai anun╚Ťat c─â pasajul de traversare a c─âii ferate de la Jucu are deja desemnat c├ó╚Ötig─âtorul pentru realizarea lucr─ârilor iar dac─â nu vor fi contesta╚Ťii se va trece la execu╚Ťia lucr─ârii. Totodat─â, Pistol a ar─âtat c─â ├«n perioada urm─âtoare se vor definitiva indicatorii tehnico-economici la pasajul de la Baciu, leg─âtura cu DN 1 F. ╚śeful CNAIR a mai spus c─â ├«n prezent drumul de leg─âtur─â de la Tureni este realizat ├«n propor╚Ťie de peste 30 la sut─â. ÔÇ×Toate aceste investi╚Ťii sunt necesare pentru conectarea Rom├óniei ╚Öi consider c─â orice investi╚Ťiei ├«n infrastructura rutier─â nu poate s─â aduc─â dec├ót s─â aduc─â un factor de multiplicare ├«n economieÔÇŁ, a spus Cristian Pistol.

Cosmin PURI╚ś

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *