June 15, 2024

Noi o să aplaudăm și roboții vor munci, s-a amuzat primarul Emil Boc în momentul când un robot a introdus o capsulă a timpului în fundația viitorului Institut de Cercetare în Inteligență Artificială realizat de UTCN, în aplauzele unui auditoriu format din universitari, autorități, oameni de afaceri și politicieni din partide diverse.

Întrebarea rămasă deschisă după ce robotul a început să acopere cu pământ capsula îngropată este cine o va deschide în viitorul îndepărtat.

”Îmi doresc ca acest mesaj pe care-l scriem astăzi și va fi deschis peste ani și ani, sute de ani, să fie găsit de oameni și nu de roboți. Roboții să ne asiste, dar să nu ne ia locul, ci dimpotrivă să fie un instrument ajutător,” a spus Emil Boc în cuvântul său, presărat cu incursiuni în viitorurile posibile anunțate de proliferarea inteligenței artificiale.

Spre deosebire de candidații Aurelia Cristea și Sabin Sărmaș, și ei participanți la eveniment, domnul Boc a avut privilegiul să ia cuvântul în calitate de primar.

El a menționat performanțele Clujului în dezvoltarea de tehnologii inovative și a elogiat proiectul UTCN prin care orașul este deschizător de drumuri în România în domeniul cu cea mai efervescentă dezvoltare globală.

Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială este primul de acest fel din țară și, precum spunea Bogdan-Gruia IVAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, este primul centru de cercetare din România care se construiește de la zero după anul 1990. ”Jos pălăria, UTCN, acest centru deja are și perspectiva viitorului, pentru că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are un parteneriat care tocmai a fost reînnoit cu gigantul american Lockhead Martin, ceea ce automat va avea un impact major asupra cercetării inteligenței artificiale nu doar asupra Clujului sau a Transilvaniei, ci și asupra Europei și a întregii lumi”.

Reprezentanții a doi giganți tehnologici, deja menționatul Lockhead Martin și Bosch, au salutat prin prezență începerea lucărilor.

”Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca marchează un moment istoric prin lansarea construcției Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială, un proiect de anvergură care promite să aducă contribuții importante în domeniul Inteligentei Artificiale și tehnologiilor asociate”, a spus rectorul UTCN, Vasile Țopa.

”Cu o infrastructură specializată, axată pe cercetare și dezvoltare, institutul se prefigurează ca un lider în avansarea tehnologică și în stimularea colaborării între mediul academic și industrie. Prin această inițiativă, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se afirmă ca un pol al inovării și totodată contribuie activ la integrarea și totodată contribuie activ la integrarea inteligenței artificiale în multiple sectoare economice și sociale”, transmite universitatea într-un comunicat.

Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială își propune să dezvolte o infrastructură specializată care să faciliteze elaborarea de modele experimentale, prototipuri, tehnologii și produse noi, bazate pe inteligență artificială. Această infrastructură va facilita transferul tehnologic al acestor soluții inovative către mediul economic și comunitate. Principalele activități de cercetare, dezvoltare și inovare se vor desfășura într-un spațiu modern și dotat cu toate echipamentele necesare cercetării în inteligență artificială și ale aplicațiilor acesteia.

Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru ICIA a fost semnat cu compania KÉSZ Construcții România în 14 septembrie 2023, iar proiectarea a început în 29 septembrie, același an. Execuția proiectului a debutat în 8 mai 2024, iar data preconizată pentru finalizarea lucrărilor este 8 noiembrie 2025.

Constructorul s-a angajat în discursul său să se străduiască să respecte termenul de execuție și a cerut sprijin universității să implementeze cele mai moderne tehnologii pe șantier.

Finanțarea este asigurată de universitatea clujeană, care speră însă să obțină și bani europeni. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a promis că va continua să se implice mai ales că inteligența artificială este un subiect pe care îl prețuiește. ”Noi la minister am implementat deja tehnici de inteligență artificială și de machine learning în programele noastre și sper ca din august acestea să aducă valoare adăugată în domeniul combaterii evaziunii fiscale”, a anunțat ministrul. (C.C.)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *