October 24, 2024

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la ceremonia de absolvire a Promoţiei 2024 a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. A fost un eveniment de anvergură la care au luat parte toţi absolvenţii unei promoţii universitare, indiferent de facultatea pe care au terminat-o. Alături de ei au fost prezenţi profesorii, părinţii, surori, frați, bunici, prieteni soți și soții.

În cadrul festivității au fost prezentați decanii de suflet, s-a făcut predarea cheii universității către cei care vor duce tradiția mai departe și s-a depus jurământul lui Hipocrate – un moment solemn și emoționant, în care absolvenții au jurat că vor respecta toate îndatoririle morale în exercitarea profesiei lor.

Ziua de 6 iulie va rămâne una de referinţă pentru miile de persoane care au participat la evenimentul organizat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Printre cei care au luat parte la eveniment s-au numărat ministru Sănătăți, Alexandru Rafila, ministrul Educației, Ligia Deca, Sergiu Pașca, absolvent al UMF Cluj-Napoca, în prezent cadru didactic și cercetător la Stanford University-SUA, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc și membri ai corpului profesoral.

 

Rectorul UMF Cluj, prof. univ, dr. Anca Dana Buzoianu a ținut să sublinieze la începutul ceremoniei că universitatea pe care o conduce are cei mai mulți studenți internaționali din România. „De la an la an, tot mai mulți tineri din întreaga lume aleg să studieze medicina și farmacia la Cluj-Napoca, iar mulți dintre ei decid să rămână aici, dezvoltându-și cariere de succes. Acest moment vorbește de la sine despre unitate, mândrie, emoție și toleranță deoarece suntem cu toții o mare familie. Fiecare dintre voi a adus o contribuție unică și valoroasă la comunitatea noastră prin perspectiva sa culturală și prin experiențele personale. Împreună ați construit un mediu Academic vibrant și inclusiv în care fiecare poate să-și atingă potențialul maxim”, a spus Anca Dana Buzoianu.

Absolvenții din acest an ai UMF Cluj provin din 35 de țări. Este vorba de Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Danemarca, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Franța, Germania, Grecia, India, Iordania, Irak, Iran, Israel, Italia, Liban, Luxemburg, Maroc, Palestina, Republica Irlanda, Republica Moldova, China, România, Siria, Spania, SUA, Suedia, Țările de Jos(Olanda), Tunisia, Turcia, Turkmenistan și Ungaria.

Ligia Deca: Pacienții caută în primul rând contactul uman

Ligia Deca, ministrul Educației, le-a transmis absolvenților că îi așteaptă o epocă nouă în care inteligența artificială și tehnologiile inovative vor rezolva provocări dintre cele mai complexe. Ministrul a precizat însă că niciuna dintre acestea nu pare pregătită încă să vadă omul. „Pacienții caută în primul rând contactul uman și empatia. Deși le consideră foarte importante, pacienții nu vor doar diagnostice și rețete ci caută îngrijire și susținere și am încredere că le veți oferi toate acestea în timp ce veți contribui la inovarea actului medical”, a spus Deca. Ministrul a subliniat că UMF „Iuliu Hațieganu” este una dintre cele mai prestigioase dintre instituțiile de profil din țară cu peste 11 000 de studenți înscriși în acest an universitar, ce are rezultate recunoscute atât în educație și în cercetare și care ocupă poziții bune în topurile internaționale atât în în cele generale cât mai ales în cele de profil. „Știu cât de mare este însemnătatea momentului în care un medic rostește jurământul lui Hypocrat, fiind mai mult de un botez simbolic la intrarea în profesie și mă bucur că am șansa să vă fiu alături în această zi. Ați ales să urmați o cale dificilă la o universitate de prestigiu în Europa și știm că încercările nu se încheie aici, că pășiți în profesii al căror specific vă va obliga la formare continuă, urmând diferite specializări, participând la conferințe, la stagii de practică ori la programe de dezvoltare profesională”, a afirmat Deca.

Rafila: La nivelul Ministerului se dezvoltă o nouă gândire

Prezent pentru a doua oară consecutiv la ceremonia de absolvire de la UMF Cluj-Napoca, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a arătat că la nivelul ministerului pe care îl conduce se dezvoltă o nouă gândire legată de sistemul de sănătate din România. „Sute de spitale se reabilitează și sunt dotate în aceste momente zeci de spitale noi se află în plină construcție, două dintre ele chiar aici la dumneavoastră, la Cluj. E vorba despre Spitalul Regional de Urgență din Cluj și despre Spitalul de Boli Cerebrovasculare, care este ridicat în acest moment. Așa că sunt lucruri care se întâmplă. Și ne preocupă deopotrivă integrarea investițiilor în sistemul de sănătate cu dezvoltarea resurselor umane din sistemul de sănătate. Faptul că dumneavoastră în momentul în care veți deveni medici rezidenți, specialiști sau medici primari veți avea ocazia să lucrați în unități medicale moderne, bine dotate așa cum trebuie să existe în secolul XXI”, a punctat Rafila.

Sfaturile lui Emil Boc

Emil Boc a luat parte în acest an la festivitate atât în calitate de primar cât și de părinte, fiica lui mai mică fiind absolventă a Facultății de Medicină a UMF. Edilul i-a sfătuit pe absolvenți să aibă grijă în primul rând de ei. „Pacienții ca să poată fi tratați au nevoie de medici sănătoși, de medici bine dispuși. Vor fi momente grele în viață când va trebui să anunțați vești teribile, să dați vești extraordinare, să colaborați, iar pentru asta trebuie să fiți sănătoși”, a spus primarul. Emil Boc i-a mai sfătuit să țină cont de dimensiunea empatică pentru tratarea pacienților. „Un doctor bun tratează boala. Un doctor mare tratează pacientul care are boală. Întotdeauna contează pacientul”, a arătat Emil Boc.

 

Îndemnul lui Sergiu Pașca, profesor la Stanford

Profesorul de la Stanford University Sergiu Pașca le-a povestit celor prezenți despre cercetările pe care le face în domeniu medicinei, precizând că își propune să transforme neurologia și psihiatria într-o neurologie și psihiatrie nouă, una biologică, moleculară, ceea ce va permite demistificarea bolilor mintale.

„Am renunțat la tot aici. Mi-am făcut bagajul, mi-am luat bilet doar de dus și am plecat în California, obsedat fiind de ideea de a genera neuroni pentru prima dată în mod neinvaziv. Nu a fost ușor. La Stanford am întâlnit oameni cu o motivație supraumană, pregătiți în cele mai bune centre universitare din lume iar în 2009, în vara acelui an, am privit sub microscop, noaptea târziu, și am văzut pentru prima dată semnale electrice spontane în neuroni de la pacienți cu autism. Nu după mult timp, am raportat această descoperire și cariera mea a luat o traiectorie diferită. Stanford-ul mi-a cerut să-mi formez propriul laborator și ca și profesor am dezvoltat modele tridimensionale ale creierului care acum sunt numite organoizi neuronali. Apoi laboratorul mi-a introdus primii asembloizi pentru a forma circuite iar în primăvara acestui an, după 15 ani, am publicat prima terapie dezvoltată exclusiv cu modele de celule stem pentru o formă genetică de autism pentru care am înțeles atât de bine mecanismele moleculare încât soluția terapeutică a fost auto evidentă. Anul viitor speranța mea este că vom injecta această terapie în primii pacienți. Acesta este doar începutul iar speranța și viziunea mea este că vom transforma neurologia și psihiatria într-o neorologie și psihiatrie nouă pentru a demistifica bolile mintale”, a spus universitarul american, îndemnându-i totodată pe absolvenți să îmbrățișeze progresul tehnologic.

Cosmin PURIȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *