April 22, 2025

Mereu subliniem consecvența și seriozitatea cu care Despărțământul ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej prin președintele dr. ec. Radu Gavrilă organizează tradiționalele manifestări literare, istorice și artistice anuale. Afirmația noastră se referă și la „Școala Academică „Dr. Teodor Mihali – bancherul” SATM organizată în colaborare cu filiala Cluj-Napoca a Academiei Române și Institutul de Istorie ”George Barițiu”, în weekendul trecut, având loc ediția a  VIII a. 

Timp de două zile sub genericul „Istorie și economie la confluența Someșurilor” tema ediției din acest an a fost ”Avram Iancu, 200 de ani de la naștere. Două secole de istorie între idealuri și realizări”.  Cu această ocazie au fost susținute nu mai puțin de 23 de prelegeri-dezbateri interdisciplinare de istorie, economie, sociologie și antropologie, urmărite cu interes de numeroșii participanți care au onorat ediția din 2024 a prestigioasei școli academice din municipiul Dej.

Printre invitați s-au aflat academicieni, profesori universitari, cercetători științifici, profesori doctoranzi din București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, Oradea, Baia Mare, Bistrița, Năsăud, Șomcuta Mare, Tg. Lăpuș, Jibou, Sighetul Marmației, Turda. Ediția din acest an s-a desfășurat în parteneriat cu Mănăstirea Nicula – Centrul de Studii, Despărțământul ASTRA „Ioan Alexandru” Gherla și Primăria Municipiului Dej. În prima zi a lucrărilor dezbaterile au avut loc în Sala festivă a Primăriei Dej, iar a doua zi, în premieră, prelegerile au fost susținute la Centrul de studii al Mănăstirii Nicula. Moderatori au fost cercetător științific dr. Iosif Marin Balog de la Institutul de Istorie ”George Barițiu” (prima zi) și pr. prof. Univ. dr. Ioan Chirilă de la Universitatea Babeș-Bolyai ( a doua zi). Rolul de amfitrioni a aparținut lui dr.ec. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej și pr. Ioan Morar, președintele Despărțământului ASTRA ”Ioan Alexandru” Gherla, ambii protagoniștii ediției din acest an a Școlii Academice ”Dr. Teodor Mihali – bancherul”.

Prelegeri dedicate eroului Avram Iancu

Neapărat, trebuie să amintim autorii și temele lucrărilor prezentate în cadrul ediției a VIII-a a Școlii academice „Dr. Teodor Mihali –bancherul”: Iosif Marin BALOG „Procesul secular al Moților cu Fiscul imperial pentru păduri. Rolul și implicarea lui Avram Iancu.”; Septimiu MOGA „Un moment de cumpănă din activitatea Băncii Vatra din Cluj: criza din anii 30”; Marian HORVAT „O tipologie a centrelor de exploatare a sării din Transilvania și Maramureș (sec. XIV-XV)”; Horațiu GROZA ,,Casa Cămării de sare din Turda. Istorie, arhitectura, arheologie”; Dan MATEI Titlu rezervat; Ion CÂRJA „Avram Iancu în mentalitatea colectivă românească: imaginea posterității”; Gabriel HOZA „George Mânzat, preot și om de cultură. Câteva considerații.”; Cristian Păltinean „De ce avem nevoie de Avram Iancu”; Alina TALPOȘ ,,Prefectul Ioan Buteanu, mâna dreaptă a lui Avram Iancu”; GYÖRFI-DEÁK György „Avram Iancu văzut de Jókai Mór”; Adrian ONOFREIU „Asociaționism cultural-național al românilor transilvăneni la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX: Cu referire și la comitatul Bistrița-Năsăud.”; Ioan CHIRILĂ „Avram Iancu- conștiința și demnitatea neamului românesc din Transilvania secolului al XIX-lea”; Cornel SIGMIREAN „Avram Iancu în anii studenției” ; Mircea POPA „Eminescu si Avram Iancu”; Remus CÂMPEANU „Rădăcinile sociale ale mișcării naționale românești”; Mihai OPRIȚESCU „Anul 1848 și contribuția sa la afirmarea elitei politice care a făurit România modernă”; Valeria BILȚ „Fluierul lui Iancu-simbolul spiritului garant al neamului”; Paul Ersilian ROȘCA „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu desfășurate la Cluj în 2 septembrie 1924”; Viorel FILIP- GHERMAN „Români și unguri. Două momente ale autodefinirii naționale în Țara Lăpușului: 1848 și 1918.”; Gabriel RUSU „Avram Iancu versus Rózsa Sándor. O confruntare care nu a mai avut loc”; Ioan BOROICA „Economie și societate la românii din Maramureș între 1850 și 1862”; Răducu RUSET ,,Avram Iancu în folclorul românesc din RevistaTransilvania” ; Radu GAVRILĂ „Avram Iancu și Gavril Manu, doi foști colegi, luptători pentru idealurile națiunii române”.

Comemorarea a 200 de ani de la nașterea marelui nostru patriot Avram Iancu în cadrul Despărțământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” a fost una din cele mai reușite acțiuni istorice organizate de astriștii dejeni, onorată de mulți intelectuali de la confluența Someșurilor, meritul principal în organizarea ediției din acest an a Școlii academice revenind președintelui dr.ec. Radu Gavrilă, sufletul acestor manifestări de tradiție. Din acest punct de vedere Dejul ne oferă un exemplu în viața spirituală a zonei Transilvane.

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *