September 13, 2024

Primarul Emil Boc a inițiat un proiect de hotărâre ce vizează rectificarea bugetului local pentru 2024, demersul fiind necesar în vederea acoperirii sumelor necesare susținerii elevilor clujeni pentru practicarea activităților sportive și accesul la programe culturale.

Proiectul de hotărâre va fi analizat în ședința din 29 august, însă nu va modifica suma totală a bugetului muniicpiului Cluj-Napoca adoptat în ședința din 12 februarie 2024.

Potrivit documentului ce va fi supus aprobării aleșilor locali, suma necesară pentru practicarea activităților sportive pentru anul școlar 2024-2025 este de 1.584.000 lei, iar pentru achiziția de activități culturale este de 2278.800 lei. În total, pentru aceste activități vor fi alocați din bugetul local 3.862.000 lei.

Din proiectul de hotărâre reiese că elevii de clasa a IX-a din municipiul Cluj-Napoca vor beneficia, din anul școlar 2024-2025, de vouchere culturale, prin care vor putea plăti intrarea la muzee, își vor putea cumpăra cărți sau vor putea planifica excursii. În total vor beneficia de acest sprijin 3.798 de elevi clujeni, fiecare urmând să primească 600 de lei. Alți 3.168 de elevi de clasa a III-a vor primi cât 500 de lei pentru a avea acces la practicarea activităților sportive.

Venim cu un proiect, pe care îl vom implementa împreună cu școlile clujene, de acordare de vouchere culturale pentru elevi. Modelul este cel din legea învățământului preuniversitar, din Legea educației naționale. Acolo scrie că, începând cu anul școlar 2024-2025, copiii de clasa a XII-a vor beneficia de un voucher cultural de 250 de lei pentru a participa la activități culturale, pentru a merge la muzee, pentru a cumpără cărți, pentru a face excursii culturale. Guvernul a gradat pe ani, începe cu cei care sunt anul viitor școlar în clasa a XII-a. Este o clasă care nu este prinsă în programul acesta multianual, este clasa a IX-a, care începe în 2024-2025. Atunci, Primăria municipiului Cluj-Napoca va asigura din toamnă elevilor care vor începe clasa a IX-a posibilitatea de a accesa un voucher educațional. Prin aceasta, susținem dimensiunea culturală a elevilor prin participarea lor la spectacole, la expoziții, achiziționare de cărți, vizite la muzee sau excursii culturale. Anul următor urmează altă clasă. Obiectivul este ca niciun elev din ciclul I-XII să nu fie omis de la a beneficia de voucherele culturale. (…) Această investiție se cifrează undeva până la 1,5 milioane de lei pe un an școlar, o cifră pe care municipiul și-o poate permite, fiind vorba de circa 3.000 de elevi care s-ar încadra”, a explicat în luna aprilie primarul Emil Boc.

În vederea acordării finanțării pentru susținerea activităților culturale ale elevilor, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal va depune la unitatea de învățământ unde elevul este înscris, în termen de 30 de zile de la începerea cursurilor scolare, o cerere, însoțită de un extras de cont.

Unitățile de învățământ vor solicita Municipiului Cluj-Napoca deschiderea de credite bugetare necesare efectuării plății finanțării activităților culturale ale elevilor.

Unitățile de învățământ vor face plata către beneficiarii finali în conturile specificate în extrasele de cont. 

Sumele pot fi utilizate pe tot parcursul anului școlar, inclusiv pe perioadele vacanțelor școlare, pentru achiziționarea de servicii.

Până cel tarziu la data de 30 septembrie a anului școlar următor, părintele/ tutorele/ reprezentantul legal al elevului va depune la unitatea de învățământ dovada utilizării sumelor primite pentru sustinerea activităților culturale (chitanțe, bonuri fiscale, ordine de plată etc.), iar suma neutilizată va fi virată în bugetul unității de învățământ.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *