Ziua de 1 octombrie – Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este marcată de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj, prin intermediul mai multor acțiuni desfășurate în centrele de îngrijire și asistență pentru persoane adulte aflate în subordine, au anunțat reprezentanții CJ Cluj. La Turda, seniorii vizzionează un film, la Recea Cristur primesc vizita echipei de fotbal CFR Cluj, iar la Aghireșu se bucură de audiții de muzică populară. Activitățile de acest gen dedicate vârstnicilor vor continua și în această săptămână.
Citând aceleași surse, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Gherla, beneficiarii vizionează un film documentar „Cum este marcată ziua vârstnicului în diferite zone de pe glob”, apoi participă la un un concurs de bingo cu premii. În după amiaza zilei de 1 octombrie 2024, rezidenții Căminului pentru Persoane Vârstnice Recea Cristur sunt vizitați de reprezentanții echipei de fotbal CFR Cluj, socializează și primesc cadouri. Totodată, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Aghireșu, Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită prin audiții de muzică populară și prin informare privind semnificația Zilei de 1 octombrie și o masă festivă.
Manifestări dedicate „Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice” vor fi organizate de asemenea, în data de 3 octombrie 2024, la sediul Complexului Servicii Sociale Câmpia Turzii. Astfel, alături de preotul Sebastian Zahan și beneficiarii Centrului de Zi Turda din cadrul Primăriei Turda, se va desfășura un program artistic, cu dans, cântece și masă festivă, potrivit acelorași reprezentanți. De asemenea, Centrul de Îngrjire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Cluj-Napoca va organiza în data de 10 octombrie 2024 un recital de poezie și sceneta „Doctorul și pacientul”, unde protagoniști vor fi beneficiarii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
„Prin serviciile oferite persoanelor vârstnice, DGASPC Cluj urmărește să promoveze echitatea, respectarea principiilor fundamentale ale drepturilor omului, respectarea demnității persoanelor vârstnice, prevenirea izolării acestora, lupta împotriva abuzului şi a neglijării. Totodată, datoria societății, și a indivizilor care o formează, e aceea de cultivare a unei atitudini și percepții corecte față de persoanele vârstnice, prin crearea de punți de solidaritate între generații, capabile să asigure păstrarea demnității umane pe tot parcursul vieții.”, transmit reprezentanții CJ Cluj.
Populaţia vârstnică din România, de 65 ani și peste, depășește cu peste 27,5% populația tânără de 0-14 ani
Conform datelor ultimului recensământ din 2021, populația rezidentă a României este de 19.053.815 de persoane. Dintre acestea, 3.726.380 sunt de 65 de ani și peste, respectiv 19.6% din populația rezidentă a țării. Conform datelor Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2024 populația după domiciliu era de 21.833.200 de persoane, în scădere cu 0,5% față de 1 ianuarie 2023. Mai mult, 18.2% reprezintă persoanele de 65 ani și peste, adică 3.966.000. Fenomenul de îmbătrânire al populației s-a accentuat, populaţia vârstnică de 65 ani și peste depășind cu peste 27,5% populația tânără de 0-14 ani (3966 mii față de 3110 mii persoane). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 122,0 la 1 ianuarie 2023 la 127,5 persoane vârstnice la 100 persoane tinere la 1 ianuarie 2024.
Tia SÎRCA