July 20, 2024

Pe data de 14 iunie 2024, ora 19:00, Colegiul Academic a găzduit un eveniment muzical de excepție: Concertul simfonic susținut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Azim Karimov. Evenimentul a inclus două lucrări majore ale repertoriului simfonic: „Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră” de Édouard Lalo și „Dansurile simfonice” de Serghei Rahmaninov.

Édouard Lalo – Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră, Op. 21 Lucrarea, compusă în 1874 pentru celebrul violonist Pablo Sarasate, este cunoscută pentru melodiile sale vibrante și influența puternică a tematicii spaniole. Dirijorul Azim Karimov a condus Orchestra Filarmonicii într-o interpretare captivantă, evidențiind virtuozitatea solistului Valentin Șerban la vioară. Melodiile pasionale și ritmurile energice au fost transpuse magistral de către orchestra compusă din instrumente diverse, de la suflători precum piccolo și clarinete până la coarde armonioase și percuții subtile.

Serghei Rahmaninov – Dansurile simfonice, Op. 45 Ultima mare lucrare a compozitorului rus Serghei Rahmaninov, „Dansurile simfonice” au fost compuse într-un moment de reflecție și nostalgia pentru patria sa pierdută, Rusia. Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” a oferit o interpretare emoționantă și profundă a acestor trei mișcări: „Amiază”, „Amurg” și „Miezul nopții”. Sub bagheta iscusită a lui Azim Karimov, orchestra a evidențiat armoniile bogate și temele melodice memorabile care caracterizează stilul inconfundabil al lui Rahmaninov. Utilizarea saxofonului alto ca instrument solo a adăugat o notă de inovație și profunzime interpretării.

Concertul a fost primit cu entuziasm de către publicul numeros prezent în sala Colegiului Academic, care a apreciat talentul și dedicarea atât a solistului Valentin Șerban, cât și a întregii orchestre sub conducerea maestrului Azim Karimov. Atmosfera încărcată de emoție și virtuozitate a făcut din această seară o experiență de neuitat pentru iubitorii muzicii clasice din Cluj-Napoca.

Mara A. MUNTEAN

Foto: Cristina Rădulescu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *