July 1, 2025

Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (SLIPC) își exprimă îngrijorarea profundă și dezacordul total față de pachetul de măsuri anunțate de Ministerul Educației, considerând că măsurile, prezentate sub pretextul „eficientizării sistemului”, sunt în realitate forme de austeritate aplicate unui domeniu deja subfinanțat și suprasolicitat, cu efecte directe asupra calității actului educațional și demnității profesionale. Mai mult, reprezentanții SLIPC resping aceste măsuri, cer retragerea lor imediată, solicită consultare reală cu partenerii sociali și reformularea lor pe baze legale și echitabile. Liderii de sindicat nu exclud declanșarea formelor legale de protest în lipsa unei reacții din partea Ministerului Educației.

Munca profesorilor, invizibilă

În comunicatul publicat, vineri, 27 iunie 2025, reprezentanții SLIPC numesc creșterea normei didactice la 20 de ore, o desconsiderare a muncii reale. „Propunerea de majorare a normei de predare este nerealistă și inechitabilă. Ea ignoră complet munca invizibilă care însoțește fiecare oră predată: pregătirea lecțiilor, evaluările și raportările, comunicarea cu părinții, gestionarea elevilor cu CES, activitățile extracurriculare, documentele birocratice impuse de sistem. Această măsură echivalează cu o încărcare abuzivă a normei și cu o devalorizare a calității muncii didactice”, arată profesorii. De asemenea, aceștia consideră că plata cu ora raportată la 40 de ore/săptămână este o modificare ilegală și păguboasă: „Aplicarea unui nou mod de calcul pentru plata cu ora, raportat la o normă de 40 de ore, în loc de cea prevăzută de lege (18 ore), este: nelegală și nedreaptă, pentru că reduce veniturile celor care asigură ore suplimentare, demotivantă, într-un context în care sistemul se confruntă deja cu lipsa de personal”. În opinia sindicaliștilor din învățământul preuniversitar, plafonul de 6.000 lei brut pentru norma de hrană și voucherul de vacanță reprezintă o discriminare mascată: „Stabilirea acestui plafon ridicol de mic înseamnă: excluderea unui număr semnificativ de colegi de la drepturi legale, discriminare salarială între angajați cu funcții sau grade didactice diferite și o lovitură suplimentară pentru stabilitatea financiară a celor care și-au câștigat aceste drepturi”.

Clase aglomerate și dascăli suprasolicitați

Totodată, comasarea unităților și creșterea numărului de elevi per clasă va fi un pas înapoi pentru calitate și echitate: „Mărirea pragului de elevi pentru obținerea personalității juridice, comasarea unităților mici și creșterea efectivelor din clase vor duce la: supraaglomerarea claselor, suprasolicitarea cadrelor didactice, limitarea autonomiei instituționale, afectarea gravă a educației în zonele defavorizate, în special din mediul rural”, spun profesorii. O altă măsură nedreaptă pentru elevi identificată de profesori este limitarea burselor: „Reducerea burselor de merit la 15% din elevii unei clase și condiționarea acestora de o medie minimă de 9 elimină stimulentele pentru progres, afectează echitatea și motivația în școli și reprezintă o „corecție bugetară” făcută pe spatele elevilor, nu al sistemului”. Tot o nemulțumire a reprezentanților SLIPC este legată de reducerea degrevărilor pentru funcțiile de conducere considerată o subminare a responsabilității manageriale. În asemenea condiții, SLIPC respinge aceste măsuri, cere retragerea lor imediată, solicită consultare reală cu partenerii sociali și reformularea lor pe baze legale și echitabile. Liderii de sindicat nu exclud declanșarea formelor legale de protest în lipsa unei reacții din partea Ministerului Educației.

sursă foto: SLIPC

Tia SÎRCA

Articolul Sindicaliștii din învățământul preuniversitar cer retragerea imediată a măsurilor de austeritate apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *