July 23, 2024

Socializarea – medicament pentru trup și suflet, iată care este deviza după care lucrează angajații și voluntarii Asociației Caritas Gherla. 

Cultivarea relațiilor sociale este importantă și necesară pentru sănătatea fizică și psihică. Pe lângă serviciile de îngrijire la domiciliu, Caritasul gherlean periodic organizează activități de petrecere a timpului liber pentru persoanele în vârstă, mult agreate de pensionarii care frecventează asociația din centrul orașului. Ne găsim la începutul verii, când la ordinea zilei se află drumețiile și excursiile în aer liber, atât de odihnitoare și recreative mai ales în acest anotimp. Aceste acțiuni turistice oferă participanților și o modalitate de a face cunoștință cu valorile istorice și culturale ale zonelor vizitate. Zilele trecute un grup de pensionari gherleni a vizitat frumosul Castel Bánffy recent renovat din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, de unde s-a întors acasă cu impresii plăcute. Oaspeții au făcut cunoștință cu toate încăperile și dotările castelului și s-au plimbat prin splendidul parc din vecinătatea clădirii. Recent, membrii Asociației Caritas Gherla s-au deplasat și în județul Hunedoara, unde, printre altele, au admirat și originalul parc dendrologic din Simeria, o adevărată grădină botanică de o rară frumusețe. În perioada următoare oamenii de vârsta a treia din Gherla vor mai efectua și alte drumeții în împrejurimile orașului, dar și în diferite locuri turistice, nu de mult ei călătorind și prin Mănăstirile din nordul Moldovei. Șanse bune pentru menținerea sănătății și a condiției fizice, dar și a îmbogățirii cunoștințelor de cultură generală. Aceste ieșiri în natură constituie pentru participanți o sursă ideală de socializare, de a lega noi prietenii și cunoștințe.

Serviciile de asistență și suport asigurate persoanelor adulte cu dizabilități sunt binefăcătoare pentru refacerea lor, la fel și cursul „Dans și voie bună” condus de instructorul Olimpiu Șipoș. Modalități de petrecere a timpului împreună și de tratament terapeutic pentru persoanele cu dizabilități. Iată, care este rolul Caritasului gherlean, frecventat de tot mai mulți adulți suferinzi din localitate și din împrejurimi.

Szekely Csaba


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *