January 23, 2025

Ursul „socializează” în parcări dar animalul din el nu se pierde!

 

Trupul tinerei care a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi a fost recuperat de salvatori, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Salvamont Prahova a anunţat faptul că misiunea de recuperare a trupului neînsufleţit s-a încheiat. Acesta a fost dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei. Fata ucisă de urs avea 19 ani şi era din Iaşi.

Vasile Ceuca, șef de lucrări la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj precizează că suprapopularea în habitat poate deveni pentru animale un sever factor de stres.

 

Unele dileme

 

„În astfel de situații condițiile de procurare a hranei devin mai complexe, iar lupta de dominare a teritoriului este mai acerbă. Ceea ce s-a întâmplat pe Valea Jepilor ridică totuși semne de întrebare pentru că în general ursul brun nu face așa ceva. El nu are comportamnentul ursului polar sau al lupului. Ursul brun, atunci când simte prezența omului sau este alungat prin strigăte, împușcături, lovituri în obiecte și copaci, în majoritatea cazurilor se retrage. Dar stresul termic, foamea intensă, densitatea, mirosurile speciale, reacțiile omului, respondabilitatea maternă față pui, în cazul în care îi are, pot uneori genera schimbări imprevizibile, atipice, de comportament la animal. Atunci când un urs brun este stresat de un factor anume, ori fuge, ori atacă. Dar când atacă este extrem de violent. Sunt praguri de stres care declanșează reacții viscerale severe, fatale pentru victimă. Desigur, în cazul fetei ucise, ne putem punem întrebări: De ce ursul a urmărit fata? De ce a tras-o în râpă ? Într-o oarecare măsură putem răsunde: după ce atacă, ursul își trage victima cât mai aproape de o sursă de apă. El consumă foarte multă carne iar organismul îi cere apă. România are cea mai mare populație de urși din Europa, aproape jumătate din efectiv fiind la noi. Dar spațiile s-au micșorat, iar lupta pentru existență s-a ascuțit. Să nu ne mire că a crescut numărul de atacuri la om, că urșii vizitează zonele limtrofe localităților și intră în gospodării fară teamă. Au înțeles că nu li se întâmplă nimic, eventual sunt alungați dar pot reveni fără probleme. Deci s-a redimensionat componenta socială a ursului.”

 

Și puii vor intra în gospodării, imitându-și părinții

 

În opinia profesorului Vasile Ceuca, populația de urși a României este supradimensionată și trebuie rărită după soluții date de specialiști. De peste opt ani în România urșii sunt protejați de lege și nu pot fi împușcați decât în situații extreme. „Dacă puii de urs văd că părinții lor pătrund facil în zonele populate, dacă văd că părinții lor se alimentează din tomberoane, dacă văd cum omul le aruncă hrană din mașină, în parcare, fără să apară vreun pericol, atunci pui vor copia comportanmentul părinților, socotind coabitarea cu omul ca un lucru firesc. Dar animalul din el, nu se pierde. Atunci când se simte în pericol atacă furibund mâna care îi aruncă hrană!” -spune șef de lucrări dr. Vasile Ceuca.

La rându-i, Alexandra Bociu, președinte ANSVSA spune: „În privința animalului dincazul fetei ucise, vorbim despre un exemplar cu vârste cuprinse între patru și cinci ani, care a ajuns la laboratorul DSVSA Prahova. S-au constatat că nu există leziuni. Femela nu era gestantă, nu era în lactație, iar la examenul anatomopatologic și virusologic nu s-a confirmat prezența rabiei”. Ursul care a atacat o turista și pe care a ucis-o pe trseul din Masivul Bucegi, a fost împuşcat. Decizia a fost luată în condiţiile în care animalul i-a atacat de mai multe ori pe salvatorii care încearcau recuperarea cadavrului tinerei de 19 ani.

Beniamin Pascu

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *